Sport

2008.06.27. 17:52

Lezárult egy korszak: a város átvette az Egri FC Kft.-t

Többségi tulajdonosként immár a város jegyzi az Egri FC Kft-t – jelentette be a kész sportkoncepcióval és sportlétesítmények működtetésében történő változással együtt Szeleczki János alpolgármester.

Bódi Csaba

Aki nincs a hivatalban, annak muszáj mozogni az önkormányzati sportnapon, aki viszont bent marad, annak kötelező dolgozni – adták ki a jelszót tegnap az egri városházán. Szeleczki János alpolgármester így előbb megnyitotta a Felsőtárkányban rendezett munkahelyi eseményt, majd a sajtó munkatársainak beszámolt a közgyűlés csütörtökön hozott, sportra vonatkozó döntéseiről. Volt mit hallgatni.

– A több mint egy éve készülő, több fórumot megjárt sportkoncepció elkészült, melyet hozzávetőleg két hét múlva a honlapunkon bárki megtekinthet – nyitott az alpolgármester. – A rendkívül rossz állapotba került városi sportlétesítmények kezelői joga az Agria-Komplexum Kft. után 2009. január 1-től az Egri Városi Sportiskola intézményi keretei közé kerül. Itt munkatársként 13 fő tevékenykedik majd, és a város 20 millió forintot biztosít a karbantartásra, az állagmegóvásra.

Újságírói kérdésre válaszolva Szeleczki János a nyilvánosság elé tárta, hogy az Agria-Komplexum Kft. számára évente 35 millió forintot biztosított az önkormányzat, plusz 10 milliót a felújításra, ezen felül a nyereség 25 százalékát kellett visszaforgatni a létesítményre, és egy egyesületet kellett felkarolni a társaságnak. Ez így nem történt meg, sőt, odáig fajult a helyzet, hogy csupán a műfüves pályák rendbetételére külön öt millió forintot volt szükséges a városnak fizetni, noha ezt is a Kft-nek kellett volna finanszírozni.

Ennyi ráhangolást követően jöhetett a sokakat leginkább érdeklő téma: a labdarúgó klub további sorsának alakulása. Bár az előterjesztést sürgősségi indítványként nyújtották a képviselők elé, azt minden vita nélkül elfogadta a közgyűlés.

– A cél az volt, hogy megmentsük az egri labdarúgást, mely egyre nehezebb helyzetbe került és a vezetésen belül is konfliktusok adódtak – folytatta az alpolgármester. – A gyors lépéséket az indokolta, hogy az egylet nem nevezte a megadott határidőre csapatait a különböző bajnokságokba. Ehhez ugyanis adóigazolásra volt szükség, ám az Egri FC Kft-nek a hatóság felé 805 ezer forint mínusz szerepelt a számláján. Mi viszont nem tartozást, hanem üzletrészt kívántunk vásárolni. Így 2 millió 800 ezer forintért megvettük a korábbi többségi tulajdonos, Keller József üzletrészét a labdarúgó egyletet működtető társaságban. Mivel az említett összegen túl egyéb hátraléka is van a klubnak, abban állapodtunk meg, hogy Keller úr azokat is rendezi.

Lezárult egy három évig tartó korszak

Keller József 2005 tavaszán karolta fel az előtte működésében két évig szünetelő megyeszékhelyi felnőtt szintű labdarúgást. Az Egri Téglagyár vezetője a stadion és az öltözők felújítása mellett egy olyan szponzori kört alakított ki, melynek tagjai biztosították a megyei II. osztályú bajnokságban induló csapat költségvetésének jó részét. A megye kettes bajnoki cím után az I. osztályban is aranyérmes lett a Nagy Endre játékos-edző vezette legénység. A tavaly nyáron jelentősen megerősített keret munkáját azonban a háttérben edzői, és vezetői nézeteltérések nehezítették. Azt követően Tornyi Barnabás szakmai igazgató után augusztusban Keller József is részben hátat fordított a klubnak. A többségi tulajdonról való lemondással egy hároméves korszak zárult le, az idén megalapításának 101. évfordulóját ünneplő egri foci történelmében.

Ezek után olybá tűnik, hogy innentől fogva tiszta lappal kezdhet új életet az EFC, melynek László István szakosztály-vezető és Kocsis Zoltán technikai vezető is búcsút intett. A korábbi ügyvezető, Szekeres Károly ezt már féléve megtette. A napi ügyek intézése Bánka József nyakába szakadt, akit februárban az önkormányzat azzal a megbízatással delegált klub vezetésébe, hogy kövesse a város által támogatásként utalt pénz útját és sorsát.

– Tudjuk, hogy ezzel a lépéssel nem oldottunk meg véglegesen minden problémát. A viszonyokat tisztáztunk, most már átadjuk a terepet a lehetséges támogatóknak, legalábbis a felnőtt csapat szintjén – tette hozzá Szeleczki, majd átadta a szót Bánka Józsefnek.

– Sokkal előrébb kellenne tartani a támogatók kérdésében, a költségvetést és a játékoskeretet illetően – közölte az ügyvezető. – Eddig úgy működtek a dolgok, hogy álmodtunk egyet, döntöttünk bizonyos kérdésekben, majd pénzt próbáltunk szerezni hozzá. Ez megszűnt. A sopánkodás helyett azonban lépni kell, de gyorsan, és minél előbb megteremteni azt a hátteret, melyben az önkormányzat mellett fel tudjuk mutatni a szponzori kört is. A vezetői stábot is hamarosan kialakítjuk, ám konkrét személyekről egyelőre nem tudok nyilatkozni.

Vagyis a lehetőség immár adott, nem lehet mindent Keller Józsefre fogni. Most már kötelező dolgozni.

Ezek is érdekelhetik