Sport

2009.10.25. 13:15

Csoportgyőztesként főtáblán az Eger vízilabdacsapata

Utolsó napjához érkezett az egri Euroliga selejtező csoport, ám az eddig megszokottakhoz képest szerencsére vasárnapra már csak az a kérdés maradt a ZF-Eger számára, hogy a kvartett első, avagy második helyén jutnak tovább.

HEOL

A harmadik játéknap első találkozóján a biztos kieső Leonessa Brescia a szombat este nagy esélyt elszalasztott VK Sibenik gárdájával csapott össze, amely az utolsó másodpercekben kapott góllal csupán egy pontra volt jó a Panioniosz ellen. Ezzel nem sok esély maradt a horvátok továbbjutására, ugyanis nekik a Bresciát, az Egernek pedig a görög csapatot kellett volna több góllal vernie.

Így is kezdet Ivica Tucak együttese – igaz a tréner csak a lelátóról nézhette tanítványait, szombati piros lapja miatt -, amely 4-0-s villámrajtot vett. Az olaszoktól ugyanakkor nem volt példanélküli az effajta kezdés, hiszen eddig az összes meccsükön hasonlóan gyengén kezdtek. A Sibenik továbbra is megpróbálta életben tartani főtáblás reményeit, ez látszott is Edi Brkicéken, akik végig elszántan pólóztak.

Bár a Brescia többször egy gólra zárkózott, egyszer még egyenlített is, a végjátékban négygólos előnyre tudott szert tenni a horvát gárda, ami meg is maradt. Ez alapján a Sibeniknek akkor lett volna esélye a továbbjutásra, ha az Eger öt góllal veri a Panionioszt, úgy, hogy a hellének tizenegy lőtt gól alatt maradnak, vagy pedig a ZF hat, esetleg nagyobb gólos sikerénél.

Euroliga, II. selejtezőkör, E-csoport, 3. nap,
1. mérkőzés Leonessa Brescia (olasz) – VK Sibenik (horvát) 9-13 (1-4, 3-3, 3-1, 2-5) Eger, Bitskey-uszoda, 200 néző. V.: M. Brguljan (montenegrói), N. Gerzanich (orosz). Delegátus: J. Racine (svájci). Góldobók: Calcaterra 3, Roth, Astarita 2-2, Fresia, Mammarella 1-1. ill. Brkic 6, Sutic 3, Brlecic, Spanja, Krnic, Samodol 1-1. Gól – emberelőnyből: 6/1. ill. 14/5. Ötméteresből: 1/1. ill. -. Kipontozódott: Binchi a 29. percben. Kiállítva (végleg cserével): Presciutti a 15. percben.

A csoportgyőzelem szempontjából fontos utolsó hétvégi mérkőzésen a ZF-Egernek a Panioniosz ellen már egy döntetlen is elég lehetett az első helyhez, ettől függetlenül feltétlen a győzelem szándékával ugrottak medencébe Gerendás György és Tóth Kálmán fiai. Nem kezdődött jól a találkozó, aminek legelején máris ötmétereshez jutottak a görögök. Ez nem különösebben érdekelte Valics Bencét, aki a világ legtermészetesebb módján hárította azt.

Sajnos ezzel azonban nem álltak le a vendégek és zsinórban két gólt is szereztek az első egri találatig. A második felvonásban aztán összeszedte magát a hevesi gárda és két meghatározó ötméteres után már a hazaiaknál volt az előny. Előbb Valics tolta bámulatosan a felső lécre a labdát, majd a másik oldalon Biros Péter értékesített magabiztosan.

Fordulás után aztán újra a hellének „pörögtek” jobban, hiszen döntetlen állásnál mindig ők tudtak újra vezetést szerezni. A harmad vége felé robbant a bomba a kispadnál is, ugyanis a sokadik Egert sújtó bírói ítéletet már nem tudta szó nélkül elviselni a hazai szakvezetés, aminek következménye az lett, hogy Gerendás György sárga, míg Tóth Kálmán piros lapot kapott.

Érdekes egyébként, hogy a három egri mérkőzésen egyszer sem lehetett érezni a hazai pálya előnyét, sőt, inkább a vendégeket segítették a sípmesterek. Ez azonban cseppet sem törte meg Varga II. Zsoltékat, akik az utolsó negyedben érezve a meccs fontosságát, összeszedve magukat begyűjtötték a csoportgyőzelmet jelentő győzelmet, amivel az E-csoport élén, száz százalékosan zárták a kupahétvégét.

Euroliga, II. selejtezőkör, E-csoport, 3. nap, 2. mérkőzés
ZF-Eger – GSS Panioniosz Athén (görög) 9-8 (2-3, 2-1, 2-3, 3-1) Eger, Bitskey-uszoda, 600 néző. V.: G. Haentschel (német), N. Njegovan (szerb). Delegátus: J. Racine (svájci).

EGER: VALICS – Sántavy, Graham, Bárány 1, Hegedüs, Feltham 1, BIROS 3. Cs.: Erdélyi, Kovács, VARGA II. ZS. 3, BINDER 1, Bundschuh, Hárai. Edzők: Gerendás György, Tóth Kálmán.
PANIONIOSZ: Flegas – MIRALIS 2, Mazis 1, Kokinakis 1, Thomakos 1, PAPADOGONAS 2, MOURIKIS 1. Cs.: Tsamantakis, Hatch, Bezistianos, Katsaounis, Kapotsis, Kokhys. Edző: Gezalios Voltizakis. Gól –emberelőnyből: 6/4. ill. 9/2. Ötméteresből: 2/2. ill. 2/0. Kipontozódott: Bundschuh a 21., Thomakos a 27. percben. Piros lap: Tóth Kálmán a 22. percben (reklamálásért).

A mérkőzés után mondták:

Gerendás György, az Eger edzője:
- Valahol megtört a jég, mert csoportgyőztesként még sohasem kerültünk be a főtáblára. Eddig is szenvedtünk más évek csoportmérkőzésein, annyi a különbség, hogy most le tudtuk hozni ezeket a meccseket. Ez lesz egyébként a jellemző az évre, mert ritkaság az olyan produkció, mint a pénteki. A csapat összeérése szempontjából borzasztó fontos meccseket játszottunk, és ezt csak tetézi, hogy veretlenül végeztünk az élen -.

Gezilos Voltizakis, a görögök trénere:
- Nagyon hajtós, kemény mérkőzést játszottunk a már továbbjutó Egerrel. Sok új játékosom még nem igazán illeszkedett be a csapatba, remélem, ez hamarosan megtörténik. Emellett viszont a továbbjutásunknak nagyon örülök -.

Varga II. Zsolt, a ZF három gólt lövő játékosa: - Úgy gondolom, hogy teljesen megérdemelten jutottunk tovább. Örülök neki, hogy így alakult a mérkőzés vége és nyerni tudtunk. Nagyon komoly ellenfelekkel játszottunk, amelyek során véleményem szerint az első meccsen látott kicsit túlzó volt, ezt a többi meccsen bizonyította is a Sibenik. Rengeteg kapufát lőttünk a három meccsen, de szerencsére a végén befelé pattant és most ez a lényeg. Nagyon örülök, hogy sikerült csoportgyőztesnek lennünk és már kíváncsian várom a sorsolást -.

Az E-csoport végeredménye:
1.ZF-Eger 3 3 - - 31-22 9
2.Panioniosz 3 1 1 1 28-27 4
3.Sibenik 3 1 1 - 31-34 4
4.Brescia 3 - - 3 23-30 0

A ZF-Eger és a Panioniosz az Euroliga főtábláján, míg a Sibenik és a Brescia a LEN-kupában folytatják.
Következik: ZF-Eger – Szentes, Eger, Bitskey-uszoda, szerda, 18.00.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!