Sport

2009.10.05. 13:33

Ezer karatés lepi el Egert a hétvégén

Először ad otthont világszintű karateversenynek Eger. A viadalra több mint negyven ország 960 harcosát várják a szervezők.

B. Cs.

Több mint negyven ország 960 versenyzőjének részvételével kerül sor a hétvégén az egri körcsarnokban a 17. SKDUN (Shotokan Karate Do of United Nations) Funakoshi Gichin Shotokan Karate Világbajnokságra és a 2. SKDUN Kohai Nemzetközi-kupára.

– Hét, illetve öt évvel ezelőtt a kontinens legjobbjait már vendégül láthattuk Egerben, de világbajnokságnak most először lesz házigazdája a megyeszékhely – közölte az esemény mai, a Senátor Házban tartott sajtótájékoztatóján Juhász Ferenc főszervező, hat danos mester. – A haladók és a profik, vagyis a barna és fekete övesek száma eléri a hétszázat, míg az utánpótláshoz tartozó kék övesek, és az alsóbb kategóriát jelentő öv fokozattal rendelkezők jelentik a mezőny további részét. Magyar indulóból 230-at jegyezhetünk, közülük 108-an képviselik az általam tavaly alapított SKS-SKDUN Hungary szervezetet. Egerből és a környékbeli klubokból mintegy félszáz karatéka nevezése érkezett.

A hat páston szombaton 8 és 21 óra között zajlanak majd a formagyakorlat (kata) és a küzdelem (kumite) selejtezői, míg vasárnap 9 órától a felnőtt döntőket és a csapatversenyeket rendezik. A város által kiemelt módon támogatott eseményről Pál György önkormányzati képviselő bennfentesként szólt, úgyis, mint a  Magyarországi Tradicionális Shito Ryu Karate Szervezet elnöke.

– Politikai hovatartozástól függetlenül valamennyi képviselő egyöntetűen a vb mellett tette le voksát. Már az is nagy jelentősséggel bírt, hogy Eger kapta a rendezés jogát, melyet követően hosszas és alapos elkészítő munka következett a Juhász Ferenc vetette stáb számára – hangsúlyozta az egyébként három danos fekete öves mester.

A tavalyi franciaországi vb-n 830-an léptek pástra, így az ottani mezőny létszámát bizonyosan sikerül felül múlni. Az összmagyar csapat akkor az 5. helyen végzett, és Juhász Ferenc reméli azt is, hogy legalább ezt a pozíciót idén is elérik a mieink.
A hozzávetőleg 8 millió forintos költségvetésű esemény végén 500 érmet és 300 serleget osztanak majd ki a házigazdák, akik a Kovács Géza vezette létesítményben minden segítséget megkapnak a zökkenőmentes lebonyolításhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!