Sport

2009.10.20. 18:40

Pólós relikviák Egerben

Egerbe érkezett a hazai vízilabda történetének legszebb pillanatait bemutató vándorkiállítás.

Fenyves Balázs


A honi vízilabda múltjának és jelenének több kiváló képviselője is megjelent kedden az Agria Parkban tartott megnyitón. A magyar szövetség főtámogatója, a Vodafone által meghirdetett gyűjtés eredményeképpen, a magyar póló nagyjainak és a vízilabda barátainak felajánlása révén egyedülálló, több mint 200 darabos kollekció állt össze, amely Budapest után folytatta négy várost érintő országjárását.

Az Egri Vízilabda Klub ügyvezetőjeként dr. Halmos R. Péter házigazdaként köszöntötte Dömötör Zoltán, Gerendás György, Kósz Zoltán és Biros Péter olimpiai bajnokokat, továbbá Kemény Dénest.

Az emléktárgyak között látható a magyar férfi válogatott szövetségi kapitányának „ingtriója”, az a három póló, melyben  megmártózott a medencében a sydneyi, az athéni és a pekingi olimpiai  aranyérmek megszületésekor.

 – Akárhányszor ránézek ezekre a relikviákra, mindig jó érzés tölt el, gyönyörű emlékek idéződnek fel – fejtette ki a sorozatban háromszor aranyérmes válogatott kapitánya. – Ugyanakkor az, amit létrehoztunk, csak úgy jöhetett létre, hogy a magyar póló hatalmas hagyományokkal bír. Ez a rengeteg emlék, amit itt láthatunk, mind egy-egy gyöngyszeme sportágunknak. Remélem, hogy ezek újabb hagyományt teremtenek az elkövetkezendő ötven-száz évre.

Kemény: Londonban is versenyben az aranyért

A kapitány arra a kérdésre, hogy ötkarikás győzelmek során viselt pólók mellé befér-e még egy negyedik is, a következőket felelte.

– Ha nem hinnék a londoni sikerünkben, akkor nem vállaltam volna el az újabb négy évet. Persze, azt nem mondhatom, hogy biztosan megnyerjük az olimpiát, azt viszont megígérhetem, hogy négy év alatt olyan csapatunk lesz, amely versenyben lesz az aranyéremért.

Az utolsó bőrlabda is látható

Játékosai közül az egri származású Madaras Norbert a  tavalyi ötkarikás torna döntőjében hordott fürdőnadrágját, a ZF-Eger kiválósága, Biros Péter pedig azt a 10-es számú, fehér vízilabdasapkát ajánlotta fel,  melyben három gólt lőtt az amerikaiak elleni fináléban. Gyarmati Dezső  és Kárpáti György, egyformán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázók szintén felbecsülhetetlen értékű ereklyékkel bővítették a gyűjteményt. A tárlat anyagában helyet kapott az 1964-es tokiói  olimpia szovjetek elleni találkozóján használt labda, amely Dömötör  Zoltán ejtése nyomán landolt a kapuban, minek köszönhetően lett olimpiai első a magyar válogatott. Érdekesség, hogy ötkarikás játékokon ez volt az utolsó vízilabda tornákon használt bőrlabda.

A relikviák sorában helyet kapott egy, az 1920-as évekből  származó kuriózum: a több mint 80 éves vízilabdaszett egy  úszódresszből és a hozzá tartozó sapkából áll, továbbá játékosok  által dedikált fényképek, belépőjegyek, plakettek engednek  bepillantást a magyar vízilabda történetébe, s látható mind a 73  eddigi magyar pólós olimpiai bajnok fotója is.
A vándorkiállítás anyagát Eger után Szegeden majd Székesfehérváron lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!