Sport

2009.11.02. 05:40

Már nem „apamegőrzők”

Az elmúlt 18 hónap alatt mintegy 18 ezer érdeklődő ismerkedhetett meg a sakkon kívül több mint 30 logikai és táblás játékkal az egri bevásárlóközpontban, ahol új klub alakult.

Bódi Csaba

 – A Vásártér teremben már több mint másfél éve versenyezhetnek amatőr és a profi sportolók, az érdeklődőknek pedig mindennap ingyenes sakkfoglalkoztató áll a rendelkezésére – avatott be a részletekbe Bódi Tamás, a 22 taggal alapított Agria Park Szabadidő és Sport Egyesület elnöke.

– Az SE csak hivatalos formába öntötte a sportolók és a bevásárlóközpont kapcsolatát, ahol az elmúlt másfél év alatt mintegy 18 ezren ismerkedhettek meg a sakkon kívül több mint 30 logikai és táblás játékkal is Bódi Tamásék eleinte úgy gondolták, hogy amíg a család vásárol ők leginkább „gyermekmegőrzők” lesznek. Sokszor azonban „apamegőrzőként” tevékenykedtek.

A turisták is szívesen vették az új kezdeményezést, sőt egy család Gyuláról azért jött Egerbe, mert az interneten látták a sakkfoglalkoztatót és két sakkozó kislányukat szerették volna nyáron is edzeni.
– Megtaláltak bennünket a látás, a mozgás és a hallássérültek, nagy barátság szövődött az autistákkal, de több nyári tábor színfoltját is jelentettük – folytatta az elnök.

– Lebonyolítottuk Eger város csapatbajnokságát; a Nógrád-Heves megyei ifjúsági és felnőtt csb-t; a megyeszékhelyi középiskolás és kollégiumok közötti egyéni és csapatbajnokságot; városi és megyei diákolimpiákat. A rendezvények során a résztvevők felvetették, hogy sok olyan verseny létezik, ahol csak igazolt, játékengedéllyel rendelkező sportolók vehetnek részt. Ezért ezt az igényt is kielégítve, sportegyesületté alakultunk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bódi Tamásék mindenkit szívesen látnak a soraikban. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON.
[/caption]

- A sportolók elől így egy nagy akadály elhárult, szabadon versenyezhetnek akár amatőr, akár profi szinten. Az új klub vezetése (Deli Károly, Teleki Sándor, Tietze Károly, Stekkelpach Péter, Paál András) elhivatott arra, hogy új tehetségeket kutasson, fedezzen fel és menedzselje sportkarrierjüket. Arra törekszünk, hogy a többre hivatott sportolók nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Kövessék a nagy „elődök”, így Bakos Balázs és Gledura Benjámin példáját. Ezért intenzíven fordultunk az óvodák felé, az egri nagycsoportosok közül több mint 150-en tanulják a logikai játékok és a sakk alapjait.

Magyarországon nagyon sokan játszanak táblás logikai játékokat, főleg amióta az interneten ezeket könnyen meg lehet találni. Nem rendeznek belőlük viszont országos bajnokság a malom, a francia sakk, a backgammon (ostábla), a dámázás, a tandem (páros sakk) és reversiből (fordítgatós) sem. Egerben ezt is szeretnénk meghonosítani, előbb helyi, majd országos szinten.

– Ez még csak vágyálom, de szerintünk 5–10 éven belül megvalósítható – tekintett előre Bódi. – Arra biztatok minden óvodást, kisiskolást és szüleiket és a nagyszülőket, hogy ha van kedvük olyan játékokat megtanulni, amelyekkel egész életüket boldogabbá, teljesebbé szeretnék tenni, jöjjenek edzéseinkre, szakköreinkre, foglalkoztatóinkra és versenyeinkre. A tagságunk is nyitott, bárkit szívesen látunk a sorainkban.

Címkék#Eger#sakk
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!