Sport

2010.11.16. 06:03

Az „egyszarvú” 169 érmet nyert az idén

Az „Unicornis” Egri Íjász Sportegyesület ebben a versenyévadban is bővelkedett sikerekben.

HEOL

A számos kisebb, „területi” versenyen megszerzett díjak és érmek mellé a hivatalos, minősítő versenyeken elért előkelő helyezések is tanúsítják: az eddig végzett munka lassan eléri a célját, és megfontolt léptekkel haladnak előre.

Az idei év egy sajnálatos eseménnyel kezdődött: rövid és kegyetlen betegség után távozott az egyesülettől Papp László, aki a gyermekeket istápolta nagy odaadással. Munkája nem veszett kárba, a kis sportolók azóta is eredményesen dolgoznak, és László munkájának elismeréseként posztumusz „A Magyar Íjászatért” díjat kapott a Magyar Íjász Szövetségtől.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] A terepíjász minősítő GP ebben a térségben szinte kuriózumnak számított. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Feladatok mindig is adódtak a társaság számára, amikért vállvetve folyik a küzdelem. Az UniSE nem szereti a széthúzást a sportágon belül, és próbál tenni is ezért. Így a tavaly létrejött szihalmi szakosztály mintájára ebben az évben Mezőkövesden és Ecséden alakult újabb szakosztály, amelyek az „egyszarvú” lobogó alatt tevékenykednek. Mindannyian a közös érdekeket, a közös elképzelést és a gyermekek minél hathatósabb felkészítését helyezik előtérbe.

Az idei programok között nemcsak a versenyekre való felkészülés volt a jellemző, hanem a találkozók és megmérettetések lebonyolítása is. Az egyesület mindig is szorgalmazta, hogy legyen több színvonalas verseny a térségben, és ráadásul olyanok is, amelyek még eddig nem szerepeltek az egri palettán.

Január végén a debreceni Letizia SC-vel közösen egy FITA rendszerű teremíjász verseny került lebonyolításra, melyen a részvétel messze fölülmúlta várakozásokat, annak ellenére, hogy a nem pályaíjász kategóriák bevonása a pályaíjászatba az UniSE „találmánya”. Május elején a Magyar Íjász Szövetség 3D GP versenysorozata egyik helyszínének a rendezési jogát megnyerve, a tardosi sporttáborban került sor a minősítő FITA 3D versenyre, ami a tavalyi évhez hasonlóan most is sikeresnek volt mondható.

A nagy „áttörést” azonban a szintén MÍSZ-es terepverseny jelentette: júniusban, szintén a tardosi sporttáborban volt egy terepíjász minősítő GP, ami ebben a térségben szinte kuriózumnak számít. A verseny a visegrádi terepíjász VB kvalifikációs versenye volt, ahol több országos csúcsot is megdöntöttek a résztvevők. Ezen a megmérettetésen a bevételt az árvízkárosultaknak ajánlotta föl az egyesület, egy érintett sporttárs családja az eredményhirdetésen a sportolók előtt vehette át a befolyt összeget. Ezzel az egyedülálló gesztussal akaratlanul is végérvényesen beírta magát az UniSE a hazai íjászsport történelmébe.

Október folyamán egy nyílt háziversenyt rendeztek, ahol a környékről meghívott íjászok népes létszámmal vettek részt. A nevezési díjtól ez esetben eltekintettek, mindenki ingyen jöhetett és lőhetett a 3D szabályai szerint megrendezett viadalon.

A versenyprogramok lebonyolítása mellett az UniSE ebben az évben eddig összesen 48 versenyen képviseltette magát, szinte minden szakágban. Bár az egyesület „vezérfonala” a 3D-vadászíjászat, a történelmi (hagyományőrző) íjászversenyektől kezdve a terepíjászaton a teremíjászatig mindenhol igyekezett jelen lenni. A megfelelő szakedzői háttér, a több, mint 30 éves íjászedzői tapasztalattal rendelkező Pap László munkájának a gyümölcse lassan beérik.

A versenyekről összesen 169 érmet sikerült elhozni, nemegyszer hatalmas fölénnyel. A felnőttek 81 medáljából 28 arany-, 25 ezüst- és 28 bronzérem került az UniSE-hez, amiből 5 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérem a minősítő versenyek trófeái. Az ifjúsági korcsoport ezalatt 31 alkalommal állt a dobogóra: 21 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzérem büszke birtokosai. A gyermekek aratták idén arányaiban a legtöbb babért: az 57 megszerzett éremből 31 arany, 15 ezüst, és 11 bronz színű volt. Mindebből azonban a legértékesebbek az íjász diákolimpián elért eredmények: a 18 dobogós helyezésből 5 arany-, 9 ezüst- és 4 bronzérem mellé két alkalommal új országos csúcsot állítottak föl, valamint a diákolimpia versenysorozatának összesítésében két első és négy harmadik helyezést tudhatnak magukénak.

A rengeteg érem és kupa azonban most is arra késztette a csapatot, hogy a jobbak közül is kiválogassa a legjobbakat: ebben az évben a legnagyobb dicsőséget a diákolimpián elért eredmények hozták: június 7-én, Tóth Tamás a gyerek korcsoportban irányzék nélküli reflexíjjal, és ifj. Horváth Csaba az ifjúsági korcsoportban tradicionális íjjal új országos csúcsot állított föl.

A felnőtteknél is voltak „leg”-ek: Takács Dezső a férfi számszeríj kategóriában a 3D Terem Magyar Bajnokságon bronz-, az IFAA Terem Magyar Bajnokságon ezüst-, valamint Hegedüs Krisztián a 3D Magyar Bajnokságon ösztönös kategóriában ezüstérmet szerzett. A hivatalos minősítési szinteket három felnőtt versenyző teljesítette idén a 3D versenyrendszerben, ezáltal hivatalosan is az ország vezető íjászsportolói közé sorolva magukat: Takács Dezső (számszeríj), Hegedüs Krisztián (irányzék nélküli reflexíj), Román Péter (vadászirányzékos csigás íj).

Az egyesület munkájának „szakmai” megítélése azonban nem az egyesület feladata, hanem a sporttársaké. A sikereknek és munkáknak köszönhetően az „egyszarvú nyergébe” került a magyar íjászválogatott egy tagja, aki nádudvariként eddig a debreceni Letizia SC sportolója volt. Kiss Zsigmond (barebow kategória) 2009-ben 3D Magyar Bajnok, 2010-ben FITA Terem Budapest Bajnok, első osztályú minősített íjász „idegenlégiósként” átigazolt az egyesülethez, hogy itt folytathassa sportkarrierjét. Mindenki bízik abban, hogy az Unicornisba fektetett bizalmára rá tud szolgálni, és minden megteremtődik azért, hogy további sikereket érjen el – ezúttal már az Unicornisnak, és egyben Egernek is.

Az egyesület elnöke, Román Péter, aki a Magyar Íjász Szövetség észak-magyarországi régiójának vezetője a meghatározott feladatok teljesítését szintén sikeresnek értékelheti. Az íjász utánpótlás-nevelés programja halad előre, elég csak a két országos csúcsra gondolni. A régióhoz tartozó három megye (Heves, Borsod, Nógrád) sportegyesületeit, sportolóit segíteni, és sok esetben irányítani kell a mindennapok során.

A régió, valamint az ország megfelelő íjász életének a jövőbeni biztosítása érdekében, a tavasz folyamán sor került egy íjász-instruktori képzésre, illetve egy MÍSZ biztonságtechnikai ellenőr és 3D versenybírói vizsgára. Ez a két időpont is segítette megerősíteni Egert, mint régióközpontot.

A régió ezentúl valóban „házhoz jön”: a napokban megtartott MISZ elnökségi ülésen elhangzott döntés értelmében, Tom Bill szövetségi kapitány az UniSE szakedzőjét, Pap Lászlót kinevezte regionális vezetőedzővé. Az ő feladata lesz a regionális egyesületek szakmai koordinálása, a regionális „C” válogatott összeállítása, szakmai képzése, illetve a megfelelő sportolók nemzeti „B”, illetve „A” válogatottba való integrálása. Ennek értelmében a kiválasztott sportolóknak januártól Egerben, az Unicornisnál lesz az edzésük, valamint a későbbiekben a vezetőedző javaslatára léphetnek föl a magasabb szintű válogatott keretbe. Ugyanakkor nemzetközi versenyre ezentúl kizárólag csak a legalább a régiós válogatottsági szintet elért versenyzők mehetnek. Ez szintén nagy felelősség, ugyanakkor nagy lehetőség is mindenki számára.

És mit hozhat a jövő az Unicornisnak? A remények szerint sikereket… de ugyanakkor feladatokat is. Jövő év elején immár harmadik alkalommal kerül sor a FITA teremíjász versenyre. Az idén is sikeres volt a pályázat a 3D GP sorozat egyik állomásának a jogáért, amit 2011. május 21-én rendeznek. Mindezek tetejébe még egy regionális íjász diákolimpia megszervezése is az UniSE feladata…

Érdemesebb versenyzőik az IFAA teremíjász Európa-bajnokságon, az ausztriai FITA 3D világbajnokságon – és persze a hazai Országos Bajnokságokon – szeretnének előkelő helyezéseket elérni, több, illetve magasabb minősítési szinteket meglőni, valamint minél nagyobb létszámmal szerepelni a regionális válogatottban.

Egyszóval: munka és kötelezettség vár az „egyszarvúra”. Viszont, ha a jövő év is lesz legalább olyan sikeres, mint az idei, akkor már nem voltak hiábavalók a fáradozások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!