Sport

2010.11.21. 18:43

Kupagyőztes a Honvéd

Ismételten borsot tört a ZF-Eger férfi vízilabdacsapatának orra alá a Groupama Honvéd együttese, amely simán, 9-6-ra nyerte a Magyar Kupa döntőjét.

HEOL

 
Theodora Magyar Kupa, döntő, férfiak
Groupama Honvéd – ZF-Eger
9-6 (3-2, 2-2, 2-1,2-1 )
Budapest, Szőnyi út, 1500 néző.
V.: Ifj. Juhász Gy., Kun Gy.
HONVÉD: GERGELY – Mátyás 2, BÁTORI 1, SZIVÓS 4, Tóth M. 1, GÓR NAGY 1, Hárai. Cs.: Salamon 1, Jansik, Angyal. Edző: Vad Lajos.
EGER: Szécsi – Graham, Hosnyánszky 1, Hegedüs, Kis G., Bundschuh, Biros 3. Cs.: Kotszidisz 1, Varga II. Zs. 1, Feltham, Binder. Edzők: Gerendás György, Tóth Kálmán.
Gól – emberelőnyből: 7/5. ill. 12/2.
Ötméteresből: 2/1. ill. 1/1.
Kipontozódott: Hegedüs a 17., Mátyás a 25., Bátori a 32. percben.
Az eredmény alakulása: 2-0, 2-2, 3-4, 7-4, 9-5.
 
 
Domino Honvéd – Brendon-UPC-ZF-Eger 6-12. Ez a végeredmény állt a Sőnyi úti létesítmény eredményjelzőjén a 2007-es Magyar Kupa fináléja után. Vasárnap este azonban három év elteltével megismétlődött a két együttes kupadöntős párharca, ráadásul a helyszín ezúttal is a BVSC uszodája volt. Az 1972-es első MK-győzelem után harmincöt évet kellett várni az újabb aranyra, de az az egri szurkoló, aki látta az akkori Eger és a Domino egymás elleni meccsét, örök emlékkel gazdagodott.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Gerendás Györgynek volt mit mondani a szünetben. Ennek ellenére nem sikerült a győzelem. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]


Azóta persze két teljesen más összetételű együttes nézhetett farkasszemet egymással, hiszen három év alatt sokat változtak a keretek. Ami az idei kupaszereplést illeti: a Honvéd eddig hibátlan velünk szemben. A Kőér úti selejtező csoportban 14-10-es Honvéd siker született, igaz már teljesen tét nélküli összecsapáson. Ezen kívül nem is olyan régen a fővárosiak az egri labdarúgó csapatnak is törtek némi borsot az orruk alá, hiszen ugyan csak a Magyar Kupában 3-0-s győzelmet ünnepelhettek az egri stadionban. Az előzményeket illetően tehát mindkét csapatnak akadt olyan sérelme, amely miatt törleszteni szeretett volna a döntő ütközetben.
Pokoli hangulat várta a két gárdát, hiszen Egerből rengeteg szurkoló érkezett a fővárosba. Nem túlzás azt állítani, hogy ilyen hangosak még sosem voltak az Ultras Eger drukkerei. Zúgott is az „itthon vagyunk” rigmus, amit egyébként már megszokhattunk a Szőnyi úton.


A fenomenális hangulat nem fogta meg a Honvédot, hiszen egy emberelőnyös és egy ötméteresből szerzett találattal 2-0-s villámrajtot vettek. Szerencsére hamar eszméltek az egriek és egy-egy Biros Péter, illetve Nikolaosz Kotszidisz góllal újból egált mutatott az eredményjelző. A vezetést ugyanakkor továbbra sem sikerült átvenni egy negyed végi Szivós-bomba miatt.


Amit az első nyolc perc alatt egyszer sem sikerült megoldani, az a második negyedben három perc elteltével összejött: vezetett az Eger. Nem sokáig, tegyük hozzá. Az első félidőben tarthatatlan Szivós Márton ugyanis előbb kiegyenlített, majd gólpasszt jegyzett. A ZF válasza ezúttal elmaradt, köszönhetően az első játékrész 5/1-es emberfóros mutatójának.


Gerendás Györgynek bőven akadt mondandója az ötperces szünetben, hiszen a játék több részén is finomítani kellett. Ahelyett, hogy így történt volna, először a találkozó folyamán hárommal elment a Honvéd. Ha ez nem lett volna elég, ráadásként még Hegedüs Gábor is kipontozódott. Nem jól alakultak a dolgok, egyszerűen semmi nem akart összejönni az Egernek. Jelképes adta, hogy Aaron Feltham a harmadik negyed közepén már negyedik kapufája miatt bosszankodhatott. A negyed végén ötmétereshez jutottak a fővárosiak és bizony, ha Szécsi Zoltán nem fejeli ki a büntetőt, akkor nagy bajban lehetett volna az egri csapat. „Szecska” aztán az utolsó másodpercben saját kapujától lőtt kapufát, borzolva ezzel kapus kollégája idegzetét.


Mínusz két gólról vághattak neki az utolsó felvonásnak a hevesi sárga-kékek, és a drukkerek is érezték, hogy most kell nagyon a csapat mellé állni. Ha csak ezen múlott volna, akkor lényegesen könnyebb dolga lett volna az egrieknek. Négy és fél perccel a meccs vége előtt aztán Tóth Márton góljával egyik kezét már a trófeára tette. Egyszerűen tehetetlenek voltak Biros Péterék, ráadásul Gór Nagy Miklós találatával eldőlt a kupa sorsa. Az addig óriásit buzdító szurkolótábor a végére már „szégyenként” aposztrofálta a látottakat.
Az idő lassan lepörgött, és hasonlóan a tavalyi évhez, ezúttal is végig nézhettük, hogy az ellenfél edzőjét dobják a vízbe. 

Gerendás György, a ZF-Eger edzője: - Az a csapat, amelyik ilyen rossz teljesítményt mutat, az nem érdemli meg a kupagyőzelmet. Be kell vallani: ezen a meccsen ennyivel jobb volt nálunk a Honvéd. Nem akarok semmivel sem takarózni, a szurkolóknak a meccs végén elmondtam, hogy mit gondolok a jelenlegi helyzetről, de azt tudomásul kell venni, hogy gyakorlatilag három és fél hete van együtt a csapatunk.

Vad Lajos, a Groupama Honvéd edzője: - Nagyon erős csapat az Eger, ezt tudtuk, ennek ellenére végig hittünk a győzelemben. Nagyon jól játszuttunk, végig mindenkin látszott az akarat, ezért mindenképpen megérdemeltnek tartom a sikerünket. Nagy fegyvertény, hogy az Egert tudtuk elütni a kupagyőzelemtől, de látszott rajtuk, hogy nem a legjobb formában játszanak ellenünk. Ugyanakkor annyit én is ígérhetek, hogy a Honvéd lesz még ennél is jobb.

Szécsi Zoltán, a ZF-Eger hálóőre: - Nagyon akartunk, de igazából semmi sem jött össze. Úgy éreztem elől is és hátul is akadozott a gépezet, ez okozhatta az effajta görcsösséget a játékunkban. Ebből adódóan következett az eredménytelen emberfóros produkciónk.

Hárai Balázs, az egriek volt, a Honvéd jelenlegi játékosa: - Nagyon örülök a sikerünknek, főleg azért mert csapatként voltunk jók. Véleményem szerint ez volt az első számú dolog abban, hogy meg tudtuk verni az Egert. Jól ismerem az Eger játékosait, éppen ezért állíthatom, hogy nem valós tudásuk alapján játszottak. Ettől függetlenül nagyon örülük a győzelemnek.

Tóth Kálmán, a ZF-Eger edzője: - Ha egy dolgot kellene mondani, hogy miért kaptunk ki, akkor azt mondanám, hogy azért, mert a Szeged elleni elődöntőn túl jól játszottunk. Jobb lett volna, ha akkor előjönnek hibák, mert így igazából egy majdhogynem tökéletes meccs után kellett ugyanazt a teljesítményt lemásolni.

Következik: ZF-Eger – Debrecen Fujitsu, Eger, Bitskey-uszoda, péntek, 19.00.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!