Sport

2010.11.23. 08:33

Nyertes lehet az amatőr futball?

Az amatőr labdarúgás nyertese lehet a változásoknak – állítja Dankó Béla a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) irányító testületében az amatőröket képviselő elnökségi tag.

Bódi Csaba


– Három hónapja játszottam utoljára – adott magyarázatot kondicionális hiányosságaira a Békés Megyei Labdarúgó Szövetség első embere, aki a megyei szövetségek HELASZ által szervezett gyöngyösi teremtornáján pályára lépett a viharsarkiaknál.

– A jó erőnlét azonban szükséges, ugyanis az amatőr futball képviselete komoly felkészültséget igényel.
– Úgy érzem, sikerül maximálisan kiállni az alacsonyabb osztályban szereplő klubok és labdarúgók érdekei mellett. A kormány partner a szerkezet átalakításban, így az amatőr labdarúgás nyertese lehet a változásoknak. A Csányi Sándor vezetette MLSZ-ben arra törekszünk, hogy egységesen működő rendszert alakítsunk ki. Ez a források áramlása miatt is lényeges.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dankó Béla sok „alulról” érkező információval látja le az elnökség tagjait FOTÓ: A SZERZŐ
[/caption]

– Vagyis beköszönt a fellendülés időszaka?
– Szeretnénk, ha több pénz kerülne a sportágba, amely átlátható egységből áll, és stabil gazdasági alapokon nyugszik. A fejlesztések elsősorban az utánpótlás-nevelés fellendítését próbálják segíteni, ám ezek kívül konkrét kedvezmények bevezetése is a tervek között szerepel. A direkt támogatás pedig azt jelentené, hogy a kis csapatok helyi szponzorai – minimális kezelési költség mellett – közvetlenül is hozzájárulhatnának a klubok működtetéséhez.


– Nem tartanak attól, hogy a megyei egyletek legfőbb támogatóinak számító helyi önkormányzatok a remélt források érkezése után elpártolnak az együttesektől, de legalábbis visszább lépnek?
– Ezt nagyon nem akarjuk, éppen ezért a támogatásra szánt összegeket legfőképpen fejlesztésre lehetne használni, nem pedig a működés költségeinek fedezésére.

December 3-ig lehet pályázni

Az MLSZ honlapján (www.mlsz.hu) már megtalálható a megyei igazgatói tisztség álláspályázata, amelyre december 3-ig lehet jelentkezni.


– „Alulról” úgy tűnik, az MLSZ vezetése meglehetősen kevés ismerettel rendelkezik arról, hogy mi zajlik a széles alapot biztosító amatőr labdarúgásban. Ön egyedül képes annak érdekében tenni, hogy a vélemény megváltozzon?
– Eleinte valóban tűnhetett így is a helyzet, ám az eltelt majd’ félévben sikerült meggyőzni a tagokat. Most már mindenkinek nagyobb a rálátása az ügyekre, és bizonyosan sokat módosult az álláspont az amatőr futball kérdésében.

A HELASZ elnöke aggódik a jövő miatt

Januártól az MLSZ által kinevezett igazgatók irányítják a megyei szövetségeket, amelyek elnöksége a 2010/2011-es bajnokság végéig megmarad. A kérdés csak az, hogy milyen szerepkörrel?

– Ez még nyitott, sok minden sajnos számunkra még nem világos – felelte Jakab Gábor, a Heves Megyei LSZ (HELASZ) idén januárban megválasztott elnöke. – Mi a nyáron azért szavaztunk az új MLSZ elnökségre, mert azt az ígéretet kaptuk, hogy jelentősen könnyítenek az amatőr csapatok terhein, kezdve például a nevezési díjak eltörlésével. Nos, lehet, hogy erre már születtek elképzelések, de mi még nem kaptunk tájékoztatást, és emiatt aggódunk. Féltjük ugyanis a klubjainkat, mert a fényes jövő ígérete nagyon csalókának tűnik – zárta szavait Jakab Gábor, akinek az irányítása alatt az elmúlt időszakban annyi munkát végzett a szövetség, mint máshol évek alatt.

A HELASZ elnöke aggódik a jövő miatt Januártól az MLSZ által kinevezett igazgatók irányítják a megyei szövetségeket, amelyek elnöksége a 2010/2011-es bajnokság végéig megmarad. A kérdés csak az, hogy milyen szerepkörrel?

– Ez még nyitott, sok minden sajnos számunkra még nem világos – felelte Jakab Gábor, a Heves Megyei LSZ (HELASZ) idén januárban megválasztott elnöke. – Mi a nyáron azért szavaztunk az új MLSZ elnökségre, mert azt az ígéretet kaptuk, hogy jelentősen könnyítenek az amatőr csapatok terhein, kezdve például a nevezési díjak eltörlésével. Nos, lehet, hogy erre már születtek elképzelések, de mi még nem kaptunk tájékoztatást, és emiatt aggódunk. Féltjük ugyanis a klubjainkat, mert a fényes jövő ígérete nagyon csalókának tűnik – zárta szavait Jakab Gábor, akinek az irányítása alatt az elmúlt időszakban annyi munkát végzett a szövetség, mint máshol évek alatt. Dankó Béla sok „alulról” érkező információval látja le az elnökség tagjait FOTÓ: A SZERZŐ -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!