Sport

2011.03.20. 08:16

Vasas-verés vasárnap? - a két legjobb csapat Egerben

ZF-Eger – Vasas derbi, idén először. A párosítás hallatán a vízilabdasport kedvelői bizonyára megdörzsölik a tenyerüket, ugyanis este a két legjobb magyar együttes csap össze a remélhetőleg telt házas Bitskey Aladár Uszodában.

Fenyves Balázs

No, de lássuk, hogyan alakult az egri és az angyalföldi csapat eddigi szezonja? Mindenki emlékezhet, tavaly soha nem látott közelségbe került a bajnoki címhez a ZF-Eger gárdája, de a 100 éves születésnapját ünneplő klubnak a csúcsra vezető úton az utolsó lépést már nem sikerült megtenni.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Biros Péter ősszel ötször mattolta a piros-kékeket. Hasonlóval - és persze egri győzelemmel - most is elégedettek lennénk. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Nyáron ugyanakkor jelentős játékosmozgást jegyezhettünk a két alakulatnál. Kis Gábor és Hosnyánszky Norbert a fővárosból való távozása nem egyszerűen gyengítette a bajnokot. „Kicsiék” új állomása ugyanis pont a legfőbb rivális hevesi megyeszékhely lett. A Vasas ráadásul a Varga-testvéreket is elveszítette, így kapkodni kellett a nemzetközi játékos piacon „megmaradt” légiósok után. A horvát világbajnok Miho Boskovic, és nem utolsó sorban a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely – kissé pikánsnak nevezhető – hazaigazolásával mégsem gyengült sokat a piros-kék egylet. Ezt bizonyította az idei Euroliga-szereplés is. Ameddig ugyanis Földi László együttese a nyolc közé jutott a kontinentális kupasorozatban, addig a ZF – óriási blamaként – pont nélkül búcsúzott a további küzdelmektől.

A bajnoki mutató ugyanakkor a nulla pont másik végletét mutatja egri részről. Gerendás György és Tóth Kálmán tanítványai csak azért nem százszázalékos teljesítménnyel vezetik a bajnokságot, mert talán a legnagyobb hullámvölgy közepén látogattak az alaposan megerősödött Szolnok csapatához. Az Eger kevés hibátlan mérkőzései közül ugyanakkor egy pont a felújított Komjádi-uszodában történt fellépésre esett. A lázasan játszó és végül öt találatig jutó Biros Péter vezérletével végül 9–5-ös „söprést” láthatott a fővárosi publikum.

A decemberi találkozó óta valamivel több mint három hónap telt el, de az emlékek egyik félben sem halványultak. A ma esti rangadó előtt mindkét gárda tagjai fogadkoznak. A Vasas pólósai nyilván a négygólos vereség bosszúját forralják, az egriek pedig – nem kiindulva a legutóbbi összecsapásból –,  minimális győzelemnek is borzasztóan tudnának örülni.

Fontos a tabella is, ugyanis győzelem esetén hat ponttal léphet meg a ZF, és gyakorlatilag „nyeregből” várhatja a Honvéd elleni utolsó alapszakaszbeli rangadóját. Ha a fővárosiak nyernek, akkor egymáshoz képest nullán állnak a csapatok, ami nem akármilyen izgalmakat jelenthetne a továbbiakra, s akkor még nem említettük a döntetlen lehetőségét. Egy szó, mint száz: az Eger – Vasas párharc legújabb epizódján bizonyosan nem fogunk unatkozni.

ZF-Eger (1.) – TEVA-Vasas-Uniqa (2.)
ZF-Eger
Kezdő: 1 Szécsi Zoltán (kapus), 4 Kevin Graham, 12 Bundschuh Erik, 13 Biros Péter, 5 Hosnyánszky Norbert, 11 Kis Gábor, 7 Hegedüs Gábor. Cserék: 14 Nébald Olivér (kapus), 2 Sántavy Máté, 3 Petrovai Márton, 6 Kovács Gábor, 8 Varga II. Zsolt, 9 Kotszidisz Nikolaosz, 10 Binder Szabolcs.
Edzők: Gerendás György, Tóth Kálmán.
Hiányzik: Aaron Feltham (vállsérülés).
TEVA-Vasas-Uniqa
Kezdő: 1 Nagy Viktor (kapus), 4 Katonás Gergely, 2 Decker Ádám, 3 Miho Boskovic, 7 dr. Kiss Gergely, 11 dr. Steinmetz Barnabás, 9 Kovács Róbert. Cserék: 14 Jónás György (kapus), 5 Jeff Powers, 6 Vörös Viktor, 8 Vámos Márton, 10 Hőna Dávid, 12 Takács Bálint, 13 Fülöp Bence.
Edző: Földi László.
Helyszín: Eger, Bitskey Aladár Uszoda. Időpont: 2011. március 20., vasárnap. Kezdés: 19.15. Vezeti: Székely Balázs, ifj. Juhász György. Jegyárak: Felnőtt 1500 forint, diák/nyugdíjas 1000 forint. Tv.: Sport Klub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!