Sport

2011.07.13. 17:51

Erős csapatot alkotnak Birosék

A négy egri játékost (Szécsi Zoltán, Biros Péter, Hosnyánszky Norbert, Varga II. Zsolt) is soraiban tudó magyar férfi válogatott célja egyértelmű: tekintélyteremtő és olimpiai kvalifikációt jelentő eredmény elérése a sanghaji világbajnokságon.

HEOL


– A csapat jelenlegi formáját illetően megfelel az elvárásainak?
– Mint tudjuk, mindig van miben javulni, mérkőzésről-mérkőzésre kell újabb tapasztalatokkal gyarapodni – nyilatkozta a válogatott hivatalos honlapján Kemény Dénes szövetségi kapitány. – Rendre a következő ellenfél jellegzetességeit figyelembe véve dolgozunk. A fontos világversenyeken a csoporttalálkozók, illetve a ki-ki meccsek időszakában mindig gyakorolgattunk olyan dolgokat, amelyek a helyszíni tapasztalatok alapján kerülnek előtérbe és nem ritkán ezek között voltak a végső sikerhez vezető megoldások. Ezért is mondom, hogy a csapat sosincs kész.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Kemény Dénes szerint rendkívül céltudatos és jókedélyű együttes jött össze, Sanghajban további hasznos tapasztalatokkal gazdagodhat FOTÓ: AFP
[/caption]

– A pekingi olimpia óta kicsit zűrzavarosan alakult a csapat összetétele. A „nagy öregek” közül akadt, aki a tervezettnél hamarabb tért vissza, olyan is, aki tartotta magát saját regenerálódási menetrendjéhez, és aki visszatért, majd mégsem érezte magában az erőt a folytatáshoz.
– Tisztában voltam vele, hogy sok minden bizonytalan, ezért azt mondom, örülök ennek a tizenháromnak. Ez egy erős csapat! Mindent megtesznek, segítik egymást, jó kedvűek. Képesek együtt dolgozni, elfogadják a nehéz napokat is. Tudják, hogy ezek a bizonyos nehéz napok nem azért vannak, mert nekem úgy tetszik, hanem azért mert ezzel is céljaink vannak. Így pont azért, mert vannak célok, örömmel veszik tudomásul mindazt, ami ezzel jár. Bíznak bennem. Nem csak úgy általánosságban, hanem például abban is, amikor meghatározom a pihenőnapok és az erős napok elosztását.

– Vannak önben kétségek afelől, hogy a világ élmezőnyébe tartozó gárdákkal szemben milyen teljesítményre leszünk képesek?
– Edzőmeccseket játszottunk a montenegróiakkal, ami nem túlzottan mérvadó, de azért a semminél több. Viszont találkoztunk olyan csapatokkal, amelyek játszottak a legerősebbekkel is. Benne van a pakliban, hogy ha a teljesítményünk gyengébb lesz kikapunk a legnagyobb riválisoktól, de az is, hogy jobbak leszünk náluk. Ez a pillanatnyi formán múlik. Minden csapat esetében van egy 30–40 százalékos eltérés a saját teljesítményét illetően. Ha ki tudjuk hozni magunkból a csaknem maximumot, ha a 13 játékos egy konkrét napon a tudásának 80–90 százalékát teljesíti, akkor szerintem senki nem képes bennünket legyőzni. Ha arra kényszerítenek, hogy ez az arány csak mondjuk 50–60 százalék legyen, vagy mi magunk nem tudunk ezen a szinten túllépni, akkor ezektől a csapatoktól simán ki kaphatunk. De ez, így volt 1997 és 2008 között is.

Szerb-verés Szingapúrban

A szombaton rajtoló kínai vizes vb előtt, férfi válogatottak szingapúri előkészületi találkozóján a magyar csapat egy góllal legyőzte Szerbia legjobbjait. A nem hivatalos, barátságosnak számító mérkőzés nagyon is éles csatát, és sok kiállítást hozott, amelyben az olimpiai bajnoki címet védő együttes az átállás nehézségeivel együtt is jobbnak bizonyult a Sanghajban világbajnokként vízbe szálló délszláv alakulatnál. Eredmény: Magyarország – Szerbia 12–11. Gd.: Biros, Steinmetz Á. Hárai 2–2, Varga Dénes, Kiss G., Hosnyánszky, Varga II. Zs., Szivós, Madaras 1–1.

– Sokak szerint a mostani társaságnál a hangulat sokkal jobb, a bizakodás, az optimizmus sokkal erősebb, mint a tavalyinál. Minek tulajdonítja ezt a változást?
– Szerintem másodlagos, hogy minek tulajdonítható, az a fontos, hogy így van. Nyilván sok tényező játszik ebben szerepet, ezek közé tartozik a játékosok hozzáállása, benne van az olimpia közeledte, az összetétel jellege, az, hogy érzik a játékosok azt a potenciált amit ez a csapat képvisel. Emellett lehet, hogy valamennyire én is benne vagyok.

A menetrend

Csoportmérkőzések

Július 18., hétfő

9.30 (magyar idő szerint 3.30): Magyarország – Montenegró

Július 20., szerda

19.40 (13.40): Magyarország – Kazahsztán

Július 22., péntek

17.00 (11.00): Magyarország – Spanyolország

A csoportelsőkre plusz három meccs vár


A csoportmeccsek után a negyedik helyezettek a 13–16. helyekért játszhatnak tovább. A csoportmásodik a harmadikok ellen vívnak ki-ki meccset. A vesztesek a 9–12. helyért mérkőznek, míg a nyertesek az elődöntőbe jutásért küzdhetnek a csoportelsők ellen. A torna első három helyezettje jogot szerez a londoni olimpián való részvételre.

Július 18., hétfő

9.30 (magyar idő szerint 3.30): Magyarország – Montenegró

Július 20., szerda

19.40 (13.40): Magyarország – Kazahsztán

Július 22., péntek

17.00 (11.00): Magyarország – Spanyolország Szerb-verés Szingapúrban A szombaton rajtoló kínai vizes vb előtt, férfi válogatottak szingapúri előkészületi találkozóján a magyar csapat egy góllal legyőzte Szerbia legjobbjait. A nem hivatalos, barátságosnak számító mérkőzés nagyon is éles csatát, és sok kiállítást hozott, amelyben az olimpiai bajnoki címet védő együttes az átállás nehézségeivel együtt is jobbnak bizonyult a Sanghajban világbajnokként vízbe szálló délszláv alakulatnál. Eredmény: Magyarország – Szerbia 12–11. Gd.: Biros, Steinmetz Á. Hárai 2–2, Varga Dénes, Kiss G., Hosnyánszky, Varga II. Zs., Szivós, Madaras 1–1. Kemény Dénes szerint rendkívül céltudatos és jókedélyű együttes jött össze, Sanghajban további hasznos tapasztalatokkal gazdagodhat FOTÓ: AFP -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!