Sport

2012.02.28. 09:18

Mátraiak ezüstös bükki ragyogása

Egyéniben egy, váltóban két ezüstérem jutott a Mátrai Erőmű BK versenyzőinek a 7. uszonyos és búvárúszó Világkupán.

Bódi Csaba

A magyarok összesen 34 medállal távoztak az egri Bitskey-uszodából.

Székely Lilla ex-erőművesként a gyöngyösiek társaságában is jól érezte magát. A gyöngyöstarjáni búvárúszó a Bácsvíz KVSC erősségeként fogadhatta a mátraiak gratulációit, akik három érmes helyezést követően (50 m női felszíni: 1., 100 m női felszíni és 50 m búvárúszás: 2.) köszöntek előre a kecskemétiek kiválóságának. Az eredményhirdetéskor azonban Ócsai Dorottyáék is büszkén állhattak a dobogóra.

[caption id="" align="aligncenter" width="360"] Az egri Világkupán 16 ország 210 versenyzője uszonyos, búvár és felszíni kategóriában versenyzett FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]

– Dorottya ezüstérme a 800 méteres búvárúszásban mindenképpen biztató, és az időeredménye is remek, Európa-bajnoki szintű, amelyhez hasonlót tavaly sem úszott – dicsért Veress András, a Mátrai Erőmű BK edzője. – A többiek egy-két számban egyéni legjobbjukat érték el, igaz, a csúcsjavítás nem olyan mértékben sikerült nekik, amelyre titkon számítottam.

A Kecskés Bianka, Kardos Laura, Nyerges Petra és Szabó Réka alkotta négyes előbb 200 méteren, majd a  juniorok 400 méteres női felszíni váltójában végzett második helyezettként.

Gyöngyös a fókuszban

Sportdiplomáciai sikernek számít, hogy május 19-én Gyöngyös adhat otthont a Diákolimpia Országos Döntőjének, egyben a szeniorok korcsoportos ob-jának.

A Vilhelm Szilárd személyében világbajnokát vesekő problémák miatt nélkülöző gyöngyösiektől már az is elismerést érdemel, hogy érmekkel vetették magukra észre. A felkészülés körülményei ugyanis messze állnak az optimálistól.

– Egy hónapig reggelenként az egyik iskola 25 méteres tanmedencéjében edzhettünk napi egy órát, délután pedig száraz tréningekre volt lehetőségünk – ismertette a feltételeket Veress András. – Hosszú távon így elmaradoznak majd a gyerekek, és ha nem lesz utánpótlás, ennek a sportágnak is borús lesz a jövője Gyöngyösön.

Egerben a Holló Győző klubelnök és Szabó Éva edző vezetésével edző fiatalok közül ezúttal egy sem akadt, aki vízbe ugorhatott volna a Világkupán. A házigazda egylet tagjai a rendezésből viszont maximálisan kivették a részüket, így nekik is köszönhető, hogy a három kategóriában (uszonyos, búvár, felszíni), két korosztályban (felnőtt, junior) rendezett, hat állomásból álló Világkupa első erőpróbája nemcsak a győztesek tetszését nyerte el.

A résztvevők szálláshelyén, a Hotel Eger & Parkban a Búvár Világszövetség (CMAS) is tanácskozott, ahol Nyíri Iván, a magyar szövetség elnöke közölte, hogy jelentkezik a CMAS elnöki posztjára. 

Az egri Világkupán 16 ország 210 versenyzője uszonyos, búvár és felszíni kategóriában versenyzett FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON -->