Sport

2012.02.08. 09:38

Ne törjön meg a sorozat!

Hegedüs Gábor szegediként tér vissza a Bitskey-uszodába.

Fenyves Balázs

Harmadik nekifutásra első győzelmét arathatja az idei szezonban a ZF-Eger férfi vízilabdacsapata, már ami a Szeged elleni párharcokat illeti. Az egriek ma este a Bitskey-uszodában javíthatnak mérlegükön, s tarthatják életben továbbjutási reményeiket a Bajnokok Ligájában.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sorsdöntő hónap a február a ZF-Eger férfi csapata számára. A négy nappal ezelőtti, OSC elleni mérkőzés ugyan nem tartozik a vérbeli rangadók sorába, a mai ellenfél szezonbéli mutatója annál inkább tiszteletet követel. A Szeged Beton gárdája a 2011/2012-es idényben mindössze egyetlen alkalommal kényszerült megadásra, méghozzá a Vasas otthonában rendezett Bajnokok Ligája találkozón. A páratlan sorozat hatását az egriek saját bőrükön is érezhették. Az októberi bajnoki fellépésen 7–5-ös hazai siker született a Tisza partján, majd nem sokkal később, a BL második körében sem termett sok babér a szegedi sátorban (3–6). Persze, mondhatnák a sárga-kék pólósok, hogy minden rossz sorozat megszakad egyszer. Tegyük hozzá: Baksa Lászlóéknak csak ne ma szakadjon meg. A friss kupagyőztes utoljára ugyanis még abban a Bárány-uszodában szerzett pontot tétmérkőzésen, amikor még csak a nyitott létesítmény volt a város egyetlen uszodája. Az a létesítmény, ahol az ex-egri pólós, Hegedüs Gábor is nevelkedett.

– Szívesen mondanám, hogy ugyan olyan meccs lesz az esti, mint a többi, de a mögöttem lévő huszonhét évet nem lehet semmissé tenni – fogalmazott furcsa érzéseiről a jelenleg a szegedieket erősítő Hegedüs Gábor. – Biztosan más jellegű összecsapás vár rám, és bár remélem, hogy nem olyan lesz a fogadtatásom, mint egy pár éve Kis Gábornak, mindenre fel vagyok készülve. Elsődleges csapatom sikere, nekem ezt kell néznem, magamat pedig függetleníteni minden jellegű külső körülménytől.

Ami pedig a találkozót illeti: nehéz eldönteni, melyik gárda jön ki jobban a hosszú szünetből. A Beton mindenesetre január eleje óta együtt készül, az Eb miatt mindössze Baksa Lászlót nélkülözte a csongrádi csapat. A hevesieknél ugyanakkor a négy hiányzó (Biros, Szécsi, Hosnyánszky, Gerritse) folyamatosan játékban volt Eindhovenben.

– Nehéz eldönteni ki az esélyesebb, az viszont biztos, hogy az Eger utolsó szalmaszálába kapaszkodott a Partizán legyőzésével – tekintett előre Hegedüs Gábor. – A sorsolásnál azt gondoltam: jelenlegi és ex-klubom jusson tovább. Ez már csak akkor sikerülhet, ha ma kikapunk a Bitskey-uszodában. Ebbe bele sem szeretnék gondolni, mert a győzelem reményében utazunk a hevesi megyeszékhelyre. A házigazda sem hibázhat, ezért aztán olyan rangadóra számítok, ahol egész egyszerűen bármi előfordulhat.

Kemény 32 perc vár ránk ma
Vincze Balázs: –Nagyon fontos összecsapás előtt állunk, a továbbjutás lehetősége mindkét oldalon a győzelemmel maradhat meg. Az egri fellépésünket megelőzően két edzőmeccset játszottunk Nagyváradon, de élesben nem tudtunk főpróbát tartani, ugyanis amíg az Eger az OSC-vel játszott, addig a mi találkozónkat elhalasztották. Az őszi, két egymással szemben rendezett derbinkhez képest is bizonyára más mérkőzés következik. Egyfelől azért, mert most Egerben ugrunk vízbe, másrészt pedig az ellenfelünk magára talált az előző év utolsó összecsapásán, így biztosan nagyon kemény 32 perc vár ránk. Hogy aztán ez milyen végeredményt hoz, azt talán senki sem tudja megmondani.

Csak a győzelemben gondolkodunk
Gerendás György: – Valamikor az ősszel úgy indult a BL-csoportkör, hogy az a csapat tud továbbjutni, amelyik otthon nem hibázik, plusz még idegenben is pontot szerez. Ennek a változatnak már az első meccsen véget vetettünk, de szerencsére a riválisok is megtették azt a szívességet, hogy lépést vétettek. Két hiba hazai környezetben már matematikailag sem fér bele, ezért nem is lehet mást tennünk, csakis a győzelemben gondolkodni. Nem túl sok közös edzéssel a hátunk mögött, egyébként jó fizikális állapotban várjuk a Szegedet, amely együttes amióta én vagyok az Eger edzője, még nem tudott nyerni a Bitskeyben. Ez a tény azért elég komoly pluszt adhat nekünk, ami bizonyára a Szegedet is nyomaszthatja. Tudom azonban, hogy egyszer minden sorozat megszakad, ám ne ez a nap legyen e remek széria vége.

Csoportról csoportra
Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló. A-csoport: Olympiakosz Pireusz (görög)–Budva (montenegrói), Primorje Rijeka–Vouliagmeni (görög). Az állás: 1. Rijeka 12 pont, 2. Budva 6, 3. Olympiakosz 3, 4. Vouliagmeni 3.
B-csoport: Mladost Zagreb (horvát)–Jug Dubrovnik (horvát), Spandau 04 (német)–Vojvodina (szerb). Az állás: 1. Dubrovnik 12 pont, 2. Mladost 9, 3. Spandau 1, 4. Vojvodina 1.
D-csoport: Pro Recco (olasz)–CN Marseille (francia), Jadran Herceg Novi (montenegrói)–Szpartak Volgograd (orosz).
Az állás: 1. Pro Recco 12 pont, 2. Volgograd 7, 3. Herceg Novi 4, 4. Marseille 0.

Helyszín: Eger, Bitskey Aladár Uszoda. Időpont: 2012. február 8., szerda. Kezdés: 19.00. Vezeti: Albert Brala (horvát), Emanuel Taylan (török). LEN-delegátus: Fred Van Dorp. Jegyárak: Felnőtt 1500 Ft, diák/nyugdíjas 1000 Ft. Tv: Sport1.

A C-csoport állása

1. Vasas 4 2 2 – 42–36 8

2. Szeged 4 2 1 1 36–35 7

3. Partizan 4 1 1 2 35–37 4

4. ZF-Eger 4 1 – 3 26–31 3
 
A másik mérkőzés: Partizan Beograd–Vasas, szerda, 19.00. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!