Sport

2012.05.15. 16:05

Elhunyt a megyei sakkélet jeles alakja

Hatvankét éves korában távozott az élők sorából a hevesi Tóth Mihály.

HEOL

In Memoriam Tóth Mihály (1950-2012)
Szomorúan telefonált a Hevesi SE sakkszakosztályának vezetője, Tóth Károly, a napokban, hallottam-e a hírt, hogy Tóth Mihály meghalt. Hirtelen kavarogtak a fejemben az emlékek, Báder Miklósról, Forgó Jánosról, Tóth Mihályról. Gyermekkorom 3 tanítómestere, véglegesen beneveztek az örök sakkversenyre. A sakk-könyvtáramban ezernél több könyv található, de a legelső könyvemben (33 sakklecke) a beírás egyre többet ér „Bódi Tamásnak, a Sakktábor versenyén elért első helyezéséért! Tóth Mihály”.

Kevesen tudják, hogy a sakkedzői pályán Tóth Mihály indított el azzal, hogy Hevesen a Hevesi József (akkor 1. számú iskola) Általános Iskolában, az alsó tagozatos osztályokban rám bízta a sakkoktatást, mivel a Kempelen Iskolában (akkor 5. számú iskola) kinevezték igazgatónak. Ebből az iskolából került ki többek között Bakos Balázs és Tóth Dániel is, de az egész NB I/B-s csapatnak a bázisát adta. Az iskolai sakkoktatás egész Magyarországon még gyermekcipőben járt, amikor Hevesen Tóth Mihály 1990-ben elindította. Ma 22 évvel később még mindig nincs minden iskolában sakkoktatás, de a láng, amelyet Tóth Mihály gyújtott, egyre jobban elterjed.

Emlékszem a régi városi sakkedzésekre, ahol a levelezési csapat tagjaival együtt elemeztük a partikat, mindenki a legjobb tudását nyújtva segítette a másikat. (Levelezési sakkot már a fiatalok közül csak kevesen ismerik, lépéseket küldtünk a postán az ellenfeleinknek, mint most az online, internetes sakkban, csak napok, hetek, hónapok teltek el mire egy-egy parti befejeződött. Hát nem 1-1 perces partik voltak!) Tóth Mihály mindig kitartott a csapat mellett akár a megyebajnokságban, akár NB II-ben, akár NB I/B-ben szerepeltünk.

Életrajzi adatok: 1950-ben született Erken, ahol 1973-ban kezdett tanítani, később Hevesre költöztek feleségével és 2 lányukkal. 1985-től az iskolai oktatásban vett részt, különböző pozíciókban. A Kempelen Általános Iskola Igazgatójaként ment nyugdíjba másfél évvel ezelőtt. Lányai: Adrienn és Szilvia is szerepeltek sokáig a sakkcsapatban, sőt Európa-bajnokságon is szerepeltek. Adrienn jelenleg is tanárként dolgozik, amellett sakkszakkört vezet az iskolájában. Misi, 2 unokáját szerette volna nyugdíjas korában sakkra tanítani, de sajnos ez csak terv maradt.

Utolsó évében súlyos betegség támadta meg, egyre kevesebbet tudott a sakkversenyekre járni. Mi sakkozók, sokan hiszünk a túlvilági életben, hogy ott kedvenc sportunkat tudjuk folytatni.

Misi, remélem, tényleg létezik az örök sakk-klub és ott találkozunk!

Bódi Tamás

Címkék#sakk#Heves

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!