Sport

2012.05.25. 08:28

Huszonhat éve hatezren Egerben

Hatezer néző ünnepelte 1986-ban az NB I-be ötödik alkalommal feljutott az Eger SE labdarúgóit a Debreceni Kinizsi elleni utolsó mérkőzésen. Szert Gyula játékosként volt részese a mámoros óráknak.

Bódi Csaba

„Pezsgőfürdő a kánikulában” – adta a címet tudósításának lapunk elődje a Népújság, az ESE 1985/86-os záró találkozóját követően. A városi stadionban 6 ezren látták, ahogy a Póta – Varga I., Zsidai, Megyesi, Szert – Lengyel, Smuczer, Csepregi – Kiss, Fodor (Jávorszki, 65.), Csomány (Horváth, 46.) összeállítású gárda Kiss Gyula két találatával, Horváth „Róka” szögletrúgás után közvetlenül a kapuba csavart találatával és az azóta már elhunyt Garamvölgyi Lajos öngóljával 4–0-ra legyőzi a Debreceni Kinizsi – az osztálytól szintén búcsúzó, ám 19. helyezettként lefelé vándorló – csapatát.

„Igazi futball hangulat volt, felemelő érzéssel, felejthetetlen élményekkel – utalt vissza a 26 éve történetekre Szert Gyula. – Rendkívül örülök, hogy a jelenlegi csapat is a feljutás küszöbére jutott. Simivel (Simon Antal vezetőedzővel – a szerző) és Vojtival (Vojtekovszki Csaba segédedzővel) is váltottam pár szót a csapatról, amelynek szereplésén látszik a szakmai hozzáértés. Ennek a városnak korábban sok labdarúgást szerető nézője volt és a környékbeli településekről is rengetegen jöttek a meccsekre. Azt nem gondolom, hogy sikerül elérni a mi időnkben jellemző, átlagban 6500 fős létszámot. Abban viszont bízom, hogy 3–4 ezer szurkoló azért kilátogat a stadionba.”

[caption id="" align="aligncenter" width="360"] Szert Gyula (jobbról a második) szombaton nézőként élheti át az 1986-ban játékosként tapasztalt hangulatot Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Az Egerben nevelkedett, eredetileg jobblábas futballista bal oldali védőként játszott a Csank János vezérelte NB II-es együttesben. A korabeli statisztika szerint 20 mérkőzésen lépett pályára a bajnoki ezüstérmes csapatban, az osztályzatok alapján 5,50-es átlaggal rendelkezett. Ide kapcsolódik, hogy a Népújság-kupát és a Baráti Kör által felajánlott színes televíziót Csepregi János nyerte 30 meccsen mutatott 6,36-os mutatóval. Mögötte Megyesi Ferenc (35 mérkőzés/6,25-ös átlag), Varga Iván (35/5,65), Zsidai József (31/5,25), Smuczer István (37/5,08), Lengyel Lajos (30/5,03), Kiss  Gyula (38/4,97), és Horváth János (33/4,45) érte el a 28-as mérkőzés számot.

Szert Gyula a folyamatos műszak jelentette munkahelyi elfoglaltság miatt csak ritkán látogatja az egriek találkozóit, de a mai napig „mindenem a sport, és főleg a labdarúgás”.  Balázs nevű fia révén a játékvezetésre is jobban figyel immár, míg saját egészsége érdekében a városban szinte mindenhová kerékpárral közlekedik, azon túl, hogy naponta 1000 métert úszik is. Szombaton este azonban a boldogságban lubickolna leginkább, mert a DVSC-DEAC ellen egyértelműen győzelmet vár, ezzel együtt pedig ünneplést a Szentmarjay Stadionban.

Ezerkilencszáznyolcvanhatban „a dohánygyár kultúrtermében zajlott a labdarúgók bankettje”. Az ESE szakosztályelnökeként dr. Domán László értékelte a siker összetevőit és a célkitűzés szerint alakult eredményeket. „Az eseményen meghívottként jelen voltak a megye és a város párt-, és állami vezetői. (...) A remek hangulatot fokozta, hogy népszerű előadóként Balázs Péter színművész és Csongrádi Kata gondoskodott a jelenlévők szórakoztatásról.

Napjainkban Egerben még nem isznak előre a medve bőrére, megvárják, amíg biztos lesz a feljutás. A nézők számára ingyenes szombati mérkőzés előtt 16.30-tól bemutató meccsre kerül sor, ahol a helyi öregfiúkból és önkormányzati dolgozókból álló alkalmi együttes játszik a többek között dr. Izsó Ignác fémjelezte vendégekkel. A 18 órakor kezdődő bajnoki találkozóra azután – csakúgy, mint 26 évvel ezelőtt – Debrecenből érkezik ellenfél. Szimeon Hrisztov pedig Ausztriából tér vissza Egerben, ahol a héten a macedón U21-es válogatott tagjaként játszik. Külföldiek – nevezetesen brazilok – már hétfőn is bemutatták tudásukat az egri stadionban, ahol a Cambé csapata volt a hazaiak ellenfele (2–2). A harmadosztályú egylet szerdán Mezőkövesden is bemutatta tudását (s nyert 3–1-re), mint ahogy a matyó gárda otthonában zárja idei bajnoki évét az EFC is. Az élő televíziós közvetítés (Sport2) miatt a mérkőzésre nem június 2-án kerül sor, hanem  egy nappal később ,június 3-án, 18 órakor kezdődik a szomszédolás.

Remélhetőleg egri pezsgőfürdővel a kánikulában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!