Sport

2012.05.14. 15:13

Jó rajt kell a happy endhez

A ZF-Eger férfi együttese ugyan két hete elveszítette a Vasas elleni bajnoki finálét, a női gárda tovább írhatja saját történelmét. Ehhez az kell, hogy sikerrel vegyék a BVSC elleni, három nyert meccsig tartó párharcot.

Fenyves Balázs

„Nem baj, majd a csajok behúzzák” – lehetett hallani két héttel ezelőtt a ZF-Eger férfi együttesének vesztes fináléját követő közönségtalálkozón, ahol az egri drukkerek már optimistán tekintettek a ma kezdődő női aranycsatára. Hát igen, remélhetőleg a hölgyek valóban behúzzák, amivel újra történelmet írnának. Már azzal is soha nem tapasztalt magasságba kerültek Kelemen Attila edző tanítványai, hogy a Szentes elleni elődöntős párharcot „söpréssel”, 3–0-ás különbséggel vették Antal Dóráék. A másik ágon egy meccsel több kellett a döntéshez, a végeredmény így is óriási meglepetést okozott. A címvédő Dunaújvárosi Főiskola – némi túlzással –, emberemlékezett óta nem szorult le a dobogó legmagasabb fokáról, a BVSC most mégis megtréfálta az esélyesebbnek vélt alakulatot.

A ma esti összecsapással kezdetét veszi az idei szezon utolsó nagy versenyfutása. Ami az esélyeket illeti: a ZF végső győzelmére valamivel kisebb szorzót adnának a fogadóirodák, ami azt jelenti, Pócsi Biankáék sikere lenne a papírforma. Az idei egymás elleni mérleg is erről árulkodik, igaz, a három összecsapásból egyszer a zuglóiak is örülhettek. Ősszel idegenben 11–10-re, februárban, hazai környezetben pedig 14–9-re nyertek a hevesiek. Petrovics Mátyás együttese mégis a legrosszabbkor bosszantotta az egri híveket. A Magyar Kupa elődöntőjében négygólos hátrányból felállva jutott tovább a későbbi győztes a fináléba. A három említett eredmény azonban már a múlté, ma este az idei történet utolsó fejezetéhez érkezik. Hogy aztán az egri lányok sztorija happy enddel végződik-e, leghamarabb pénteken, legkésőbb jövő hétfőn biztosan kiderül.

Út a döntőig

Az alapszakaszt a második helyen zárta Kelemen Attila edző csapata, így pályaelőnnyel, a harmadik Szentes következett az elődöntő három nyert mérkőzésig tartó párharcában. Az első ütközet során a rendes játékidőben nem született döntés, a hosszabbításban 14–12-re nyertek az egriek. A szentesi, második találkozón még ennél is több izgalmat hozott, végül az ötmétereseket követően örülhettek a sárga-kékek. A harmadik meccsen az egriek számára már a döntőbe jutás jelentett tétet, az Ultras Eger szurkolói csoport támogatását élvező ZF pedig 11–10-re nyert, biztosítva helyét a fináléban.

A BVSC ennél nehezebb ágon jutott a döntőbe. A címvédő Dunaújváros otthonában meglepetést okoztak a vasutasok (12–9), majd a fővárosi összecsapást hosszabbítás után nyerte (14–13) a Petrovics-csapat. A bajnok ezzel nagy bajba került, ám otthon szintén a rendes játékidőn túl szépített (12–11). A nagy feltámadás viszont elmaradt, a BVSC a negyedik találkozót 9–6-ra nyerte, bejutva ezzel a döntőbe.

A lányok hálásak lennének a támogatásért

– Az olimpiai kvalifikációs torna, valamint a londoni előolimpia miatt nem sok időnk maradt a felkészülésre, éppen ezért nagyon hasznos volt a Cegléden eltöltött három nap – fogalmazott Kelemen Attila, az egriek edzője. – Sok közös edzése a BVSC-nek sem lehetett, ugyanis a fővárosiak a válogatottjaik miatt hasonló cipőben jártak. Nagy okossággal nem hiszem, hogy szolgálhatunk, a döntő az lehet, hogy az adott pillanatban melyik csapat játékosai tudnak higgadtabbak és koncentráltabbak maradni. Meghatározó lesz az első mérkőzés, ellenfelünknek most, a hosszú szünet után lehet a legnagyobb esélye elvenni tőlünk a pályaelőnyt. Erről azonban mi természetesen hallani sem akarunk. Nagyon szeretnénk, ha az egri szurkolók – hasonlóan a férfiak döntőjéhez –, sokan kilátogatnának a Bitskey Aladár Uszodába, mert női meccsen történelmi tett lenne egy telt házas összecsapás. Erre országszerte is minden bizonnyal nagyon sokan felkapnák a fejüket, ezen kívül  pedig a lányok biztosan nagyon hálásak lennének a támogatásért.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Somhegyi Noémiék szeretnék, ha minél többször lenne náluk a labda Fotó: Lénárt Márton
[/caption]
 
Három meccs alatt nem dől el a párharc

– Rendhagyó éven lehetünk túl – kezdte szavait Petrovics Mátyás, a BVSC edzője. – Előzőleg nem titkoltan a válogatott sikeres szereplésén volt a hangsúly, most azonban ismét a bajnokság kerül rivaldafénybe. A két finalista remek elődöntőt tudhat maga mögött, ezért egyik félnek sem jött jókor a hosszú szünet. Ez idő alatt igyekeztünk edzésben maradni, de hasonlóan az Egerhez, tőlünk is többen a válogatottat erősítették. Arról hallani, hogy sok egri szurkoló vár ránk a Bitskeybe, de hasonló helyzet állhat elő a fővárosi meccsen is, ahol a mi drukkereink lesznek túlsúlyban. Ettől függetlenül nem érzem a nyomást a lányokon, s mondhatom, a pályahátrány miatt sem idegeskedem. Persze, aki nem lesz egy picit lámpalázas, az vagy vérprofi, vagy kevesebb az érdeklődése a kelleténél. Meglepni egymást nem tudjuk, a kulcs a pszichés és a lélektani felkészítésen lesz. Lehetetlen megjósolni ki örülhet a párharc végén, abban azonban már most biztos vagyok, hogy három meccs alatt nem dől el a bajnoki cím sorsa!

ZF-Eger – BVSC-Zugló Diapolo
ZF-Eger
Kezdő: 1 Gangl Edina (kapus), 9 Ebony Neesham 13 Pengő Nikolett, 7 Pócsi Bianka, 3 Antal Dóra, 11 Somhegyi Noémi, 8 Czigány Dóra
Cserék: 14 Eser Özaydin Fatma (kapus), 2 Zajácz Hanna, 4 Illés Henrietta, 5 Varga Renáta, 6 Parádi Klaudia, 10 Veréb Alexandra, 12 Vályi Fanni.
Edző: Kelemen Attila.

BVSC-Zugló Diapolo
Kezdő: 1 Szilágyi Réka (kapus), 8 Kisteleki Hanna, 2 Tomaskovics Eszter, 12 Illés Anna, 3 Csabai Dóra, 9 Tóth Ildikó, 7 Horváth Ágnes
Cserék: 14 Horváth Anna (kapus), 4 Farkas Kata, 5 Mészáros Vanda, 6 Ráski Lilla, 10 Ipacs Barbara, 11 Kele Nikolett, 13 Zsidó Blanka
Edző: Petrovics Mátyás.

Helyszín: Eger, Bitskey Aladár Uszoda. Időpont: 2012. május 14., hétfő. Kezdés: 19.00. Vezeti: Ifj. Juhász György, Székely Balázs. Jegyárak: A mérkőzést mindenki számára ingyenes.

A BVSC ennél nehezebb ágon jutott a döntőbe. A címvédő Dunaújváros otthonában meglepetést okoztak a vasutasok (12–9), majd a fővárosi összecsapást hosszabbítás után nyerte (14–13) a Petrovics-csapat. A bajnok ezzel nagy bajba került, ám otthon szintén a rendes játékidőn túl szépített (12–11). A nagy feltámadás viszont elmaradt, a BVSC a negyedik találkozót 9–6-ra nyerte, bejutva ezzel a döntőbe. Somhegyi Noémiék szeretnék, ha minél többször lenne náluk a labda Fotó: Lénárt Márton -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!