Sport

2012.07.31. 15:09

Londonban szurkol, Egerben dolgozik a magyar sportért

A 2004-es athéni olimpián 9. helyen végzett Virág Lajost annyira hatalmába kerítette az ötkarikás játékok hangulata, hogy Londonban is jelen lesz. A megyei birkózó szövetség elnökét azonban sportágának sorsa más feladat terén is izgatja.

Bódi Csaba

– Londonban elkezdődtek a „A” játékok. Ex-olimpikonként különös érzések kerítik hatalmába, vagy csupán csendes szemlélője lesz az eseményeknek?

– Aki volt már egyszer is az olimpián, attól még nem hallottam, hogy csendes szemlélője lenne a következő játékoknak – rögzítette a Pekingben is szerepelt Virág Lajos. – Ha ugyanis sportoló számára megadatik, hogy címeres mezben szerepelhet ezen a rangos sporteseményen, az az érzés újra meg újra magával ragadja. Számomra is olyan különösek ezek az érzések, amit az olimpia ad és adott élsportolói karrierem során, hogy meg az aktív pályafutásom befejeztével megfogadtam: ha tehetem, minden olimpián részt veszek. Ha nem is mint sportoló, de turista vagy az olimpiai csapat segítője. Így ezt az évet is már úgy terveztem meg, hogy a helyszínen szurkolhassak egy hetet a barátaimnak, egykori csapattársaimnak, illetve az egész magyar olimpiai csapatnak.

– A birkózók eredményessége kihat a következő évek sportági támogatására is. Mivel pénzből soha nincs elég a szakági vezetők is nagyon bíznak a minél előkelőbb helyezésben. Ön mit vár? A kvótát szerzett hét magyar induló mire lehet képes?

– Birkózásban nagyon nehéz helyzetben van az, aki jósolni akar az eredményeket illetően, mivel ebben a sportban nem az órával vagy a centiméterekkel versenyeznek a sportolók és nincsen objektív mérce, ami alapján meg lehetne mondani, például, ha egy perc alatt úszom, futom ezt a távot, akkor benne leszek az első x-ben. Természetesen vannak esélyesek, de egyértelmű, kimagasló egyénisége nincsen egyik súlycsoportnak sem, mint például az volt a XX. század birkózója, Alexander Karelin esetében, bár ő is a 2000-es sydneyi olimpia döntőjében veszítette el veretlenségét.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Virág Lajos: az utolsó órában vagyunk a csarnokot illetően. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Viszont az ötkarikás játékokon szinte biztosra vehető, hogy lesznek olyan „fekete lovak”, akikkel nem számolnak és esélytelenek tartanak. Ennek ellenére a versenyzőknek úgy együtt állnak aznap a csillagok, amikor a szőnyegre lépnek, hogy már csak azon veszik észre magukat, hogy az érmeket akasztják a nyakukba. A maga nemében egy olimpia kisebb fizikai megterhelés, mint egy világbajnokság, mert korlátozott a részvevők száma, így kevesebb meccset kell nyerni, hogy a döntőbe jusson a versenyző. A pszichés terhelés azonban összehasonlíthatatlanul nehezebb bármelyik versenynél.

– Sportágbeli társai közül ki(k)nek adja a legtöbb esélyt a dobogóra?

– Összességében több éremesélyes is van a birkózó csapatban, de talán legnagyobb eséllyel Módos Peti, Lőrincz Tomi, Bácsi Peti Hatos Gabi, Ligeti Dani és Sastin Marcsi száll harcba az érmekért, valamint Deák Bárdos Misi is kedvező sorsolással odaérhet. Mindannyijuknak van már világversenyekről érmük, ám ha engem kérdeznek, akkor egy érmet mindenképpen látok a csapatban és talán még egy, ha a csillagok is úgy állnak majd...

– A La Manche csatornán innen, még közelebb Hevesben, milyen irányba halad az ön által tíz hónapja vezetett megyei szövetség?

– Dolgozik mindenki, kiosztottuk a feladatokat, egymást segítve próbálunk a kihívásoknak megfelelni. A továbbiakban is a bázis bővítését, a tárgyi feltételek javítását, a regionális versenyrendszer fejlesztését, illetve a szakosztályaink birkózó életének segítését tekintjük elsődleges feladatunknak. Ezek a szűkös anyagi lehetőségek mellett nagy részben szervezési feladatokat jelentenek.

– Pillanatnyilag melyek a legfontosabb helyi teendők, amire koncentrálni kell az erőket?

– Az előbb említett feladatokat Egerben, Gyöngyösön és Adácson is próbáljuk minél szélesebb körben végezni, vagyis segíteni a szakosztályok munkáját. Jelenleg Egerben létesítménygondokkal küszködik a szakosztály, Gyöngyösön és Adácson birkózóversenyek szervezésével tudunk legtöbbet tenni a birkózó élet fejlesztése érdekében.

– Az egri birkózócsarnok állapota immár több mint aggasztó. Van remény a felújításra?

– Igen, ezt jól látja és örülök hogy a média is foglalkozik az üggyel, mert lassan a szakmai munka rovására megy a létesítményhelyzet tarthatatlan állapota. Sürgős felújításokra van szükség, mert ha így marad minden, akkor veszélybe kerülhet Eger város egyik legeredményesebb sportjának a „szentélye”, ami olimpia-, Európa bajnokok, világ-, és Európa-bajnoki érmesek kinevelésének adott és ad otthont. Már csak azért is kell hogy kiemelkedő fontossággal tekintsünk a birkózócsarnok felújítására, mert olyan versenyzők felkészülése zajlik jelenleg Egerben, mint például a tavalyi év Heves megye legjobb sportolójának választott, kadet világbajnoki ezüstérmes Török Zsolté is, aki az idei korosztályos vb-n is címeres mezben birkózik.

Bízunk benne, hogy legalább megismétli az elmúlt évi teljesítményét. Rajta kívül Bata Zalán, Gyöngy Máté, Gégény Dominik és Varga Vilmos is meghívást kapott az ifjúsági olimpiára készülő válogatott edzőtáborába. Ott választják ki, hogy kik képviselik a magyar színeket. Ráadásul augusztusban összevontan több korosztállyal edzőtáborokkal tarkított felkészülés zajlik Egerben is, így színesítve a szakmai munkát.

– Mennyi pénzre lenne szükség a létesítményhelyzet megoldásához?

– Úgy érzem, nem tévedek ha azt mondom, ez nem szabad hogy csak gazdasági döntés legyen, mert itt valójában értéket teremtenek nap mint nap az edzőink és a versenyzőink, akikre méltóképpen büszke lehet Eger városa, illetve és az ország is. Az önkormányzattal folyamatos egyeztetéseket teszünk a helyzet orvosolására, de sajnos ez idáig nem született végső megoldás, amivel megnyugodhatnánk. Az utolsó órában vagyunk, az ügy nem tűr halasztást. Reméljük ez úton is megértő fülekre találunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!