Sport

2014.04.19. 08:19

Pólós nevelés felsőfokon

A magyar junior férfivízilabda-válogatott másodedzőjeként elhivatott szakmai stábba került Tóth Kálmán. A tréner ezzel együtt továbbra is meg akar felelni annak az elvárásnak, hogy Eger a honi utánpótlásképzés bástyája maradjon.

Fenyves Balázs

– Nagyjából egy hónapja, hogy a magyar juniorválogatott másodedzőjének nevezték ki. Milyenek az első benyomások?
– A kinevezésem óta már eltelt egy pár edzés, ezért azzal kezdeném, hogy végtelenül boldog vagyok, amiért egy ilyen elhivatott, alázatos csapatba, stábba kerültem – válaszolta az egrivizilabda.hu kérdésére Tóth Kálmán. – Nagyon tetszik az a fajta munka, ami jellemző Horkai György kapitánytól elkezdve Katics tanár úron keresztül mindenkire. A cél itt egyértelműen az, hogy mindenki a lehető legjobbat és legtöbbet tudja kiadni magából.

[caption id="" align="alignleft" width="279"] Tóth Kálmán immár más szemüvegen keresztül ítéli meg pólós utánpótlást Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

– Jelenleg miként néz ki egy hete a válogatottnál. Mikor kell a legjobbakkal lennie?
– Általában hétfőn és kedden tartjuk a foglalkozásokat. Rengeteg a kétkapus edzés és az edzőmérkőzés, illetve az egyéni képzés játssza a főszerepet.
– Önnek mi a konkrét feladata a nemzeti csapatnál?
– Ahogy említettem, nagyon elhivatott társaságba kerültem, amelynek tagjai eléggé sokoldalúak. Jelenleg az elméleti felkészítés terén lehet szerepem az egyetemen eltöltött éveim miatt. Gondolok itt akár a sporttehetségek rávilágítására, a kondicionális képességek fejlesztésére, vizsgálatára. Különböző, a technikát, a gyorsaságot fejlesztő feladatok jelentek meg, amelyek számomra sem voltak ismeretlenek, szóval könnyű volt felvenni a ritmust.

– Mit jelent az ön számára, hogy a sokéves kiváló és nem utolsósorban eredményes nevelőmunkának köszönhetően tagja lehet a legidősebb utánpótláskorú magyar válogatott edzői stábjának?
– Már az nagyon nagy megtiszteltetés, hogy egyáltalán szóba kerültem a honi nemzeti csapatnál. Illetve, mondanom sem kell, hogy ez egy elég komoly kihívással teli időszak lesz az életemben. Viszont nem ijedek meg a feladattól, mert úgy gondolom, felkészült vagyok rá mind a tanulmányaim, mind pedig az utánpótlásban elvégzett munkám alapján. Ugyanakkor tudom azt, hogy ez áldozatokkal jár. Ezért köszönetet kell mondanom mindenkinek, aki ebben partner. Köszönet a családomnak és köszönöm a klubvezetésnek, mert nagy teher lesz, hogy a fővárosba is járok majd tréningekre. Ezzel együtt természetesen továbbra is meg akarok felelni annak az elvárásnak, hogy Eger a magyar utánpótlásképzés bástyája maradjon.

– Mekkora előnyt jelenthet a kinevezés az egri fiataloknak?
– Azonkívül, hogy egyetemi szinten képzett szakember vagyok, mindenekelőtt pedagógusnak és nevelőnek tartom magam. Az elmúlt tíz év munkája hűen bizonyítja, hogy azok a tehetségek, akik ide kerültek hozzánk, jó kezekben vannak, és gondoskodunk róluk. Ennek az a haszna, hogy minden évben legalább két nagyon komolyan felkészített játékos kopogtat a felnőttegyüttes ajtaján. Ezt nem szeretném feladni, ezért csak annyit mondhatok, mindent elkövetek a jövőben is, hogy tovább folytatódjon Egerben a korábban sikeresen megkezdett nevelőmunka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!