Sport

2014.07.16. 07:58

Brazil védő csak a mesében íveli fel a labdát

Az egykori magyar szövetségi kapitány, Csank János szerint a legjobb válogatott nyerte a világbajnokságot.

Bódi Csaba

Az edzői pályafutását Egerben kezdett Csank János szakvezetőként a Váccal és az FTC-vel is bajnoki címig jutott, 1996 és 1998 között pedig szövetségi kapitányként a magyar válogatottat irányította. A több évtizedes tréneri múlttal rendelkező mester a 20. Labdarúgó-világbajnokságról mélyebb elemzést adott a heol.hu-nak.

– Érvényesült a papírforma?
– Azon ritka esetek egyike fordult elő, hogy a legjobb csapat nyerte a vb-t – állapította meg Csank János. – A németek relatíve a legtöbb olyan játékost vonultatták fel, akik nagyon magas szinten művelik ezt a sportágat. Hat-hét olyan futballistával rendelkeznek, akik a labdarúgás elit rétegéhez tartoznak. Nem egyemberes gárda volt az aranyérmes, minden csapatrészben rendelkezett klasszis tudású játékossal. Ehhez csatlakozott a németekre jellemző alaposság és szervezettség, miközben a formaidőzítés is remekül sikerült a hidegfejű, okosan gondolkodó szövetségi kapitánynak. Nem szoktam fogadni, de ha ez most kézilabda-vb lett volna, már az elején biztosra vettem volna a németek győzelmét.

– Az ezüstérmet melyik polcra tehetik az argentinok?
– Számomra csalódást okoztak, ám kihozták magukból a maximumot. Úgy vélem, hogy nem volt jól összerakott a csapat, ezzel együtt a döntőben többet nyújtottak, mint amit vártam tőlük.

– És akkor még nem beszéltünk a brazilokról...
– Hatalmas csalódást okoztak a házigazdák. Az első meccsük után nem tudtam elképzelni, hogy a végén a csúcsra érhetnek. Arctalan volt a hazai csapat, ilyen harmatos gárdát összerakni nagy bravúrnak számított. Ahogy azonban Scolari, úgy a spanyol Del Bosque is beleszeretett a csapatába. Egyik kapitány sem kockáztatott, felállította azt a tizenegyet, amit mondjuk a közvélemény és a sajtó is leginkább elfogadott. Ez viszont nem most nagyon nem ült.

– A selecao Neymar kivételével a klasszisokat is nélkülözte, mint ahogy az egykori joga bonito is a messzeségbe tűnt.
– A brazilok nem heverték ki még azt a váltást, hogy nem futballozni kell, hanem erősíteni, holott az előbbiben a jók. Ők nem tudnak európai módon játszani, csak rossz európai nívón. Olyat csak mesében lehetett látni – meg először tőlük most –, hogy egy brazil védő felíveli a labdát, az elöl lévők meg birkózzanak érte. Ez a játék felért egy k. o.-val, mint ahogy ez eredményben is megmutatkozott. David Luizt jó futballistának tartom – igaz nem védőként, hanem védekező középpályásként –, ám ahogy a németek ellen össze-vissza szaladgált...! Még 0–4-nél is mentek előre, holott már akkor tudni lehetett, hogy ez nagy zakó lesz.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Csank János: - jó kezekbe került a trófea. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]– A bronzmeccs veresége pedig újabb szöget jelentett a „koporsóba”. Hogy látja, szükség van a harmadik helyért kiírt mérkőzésre?
– Szerintem fölösleges lejátszani. A hollandok nagyon jó teljesítményt nyújtottak és a szerencse faktorral sem akadt gondjuk, míg a 0–3 Brazíliát még mélyebbre lökte. A lélektant nézve ez borzasztó abban a pillanatban és utána a következmények miatt is. Csak gondoljon bele: néhány napja még úgy érezte az ember, hogy majdnem döntőt játszik, aztán két vereséggel megy haza.

– A haza utat az angolok és az olaszok már korán megtehették. Tőlük mit látott, illetve mit nem?
– Való igaz, hogy a nagy csapatok „megégtek”. Az angolok balszerencsések voltak, szakmai értelemben a játékban szerintem sokat fejlődtek. Az egyértelmű, hogy szükség van az idősebb, tapasztaltabb játékosokra, ám nekem hiányoztak azok az új arcok, akik berobbantak volna köztudatba. Régóta úgy gondolom, hogy ott előbb vagy utóbb „gáz” lesz, ahol ennyi külföldi játszik. Ez értendő az angol és az olasz bajnokságra is.

– A „kis” csapatok meglepték?
– Amennyiben nem Costa Rica, hanem Anglia lép tovább a csoportjából, utóbbiak ellen nehezebb feladat jutott volna az ellenfeleknek. Ettől függetlenül Mexikó, Chile és Costa Rica azért szerepelt jobban, mint európai vetélytársaik egy része, mert játékosaik mertek cselezni és nagyon motiváltan futballoztak.

– Szakmai szempontból, mondjuk a játékrendszereket tekintve, hozott újat a vb?
– A háromvédős játék nem lepett meg, az viszont már inkább, hogy a középpályások jobban védekeznek, mint korábban. Az amerikaiak az elején lubickoltak az oxigénben, míg az európaiak a hosszabbításokat jobban bírták. A hollandokra visszatérve még annyit, hogy azt a csapatot jobbnak éreztem, amelyik a magyar válogatottat a selejtezőben 8–1-re legyőzte. Ha ezúttal Robben nem fog ki ilyen jó formát, csapata aligha jutott volna idáig, arról nem is szólva, ha a Costa Ricával szembeni 11-es párbajban elvéreznek a narancsosok, Van Gaal-t „kinyírják” otthon a kapuscsere miatt (is).

– Eközben mi magyarok már rég kiírtuk magunkat a vb-k sorából.
– Ez már egy teljesen más történet...

Az NB III-ba vezényelte a váciakat
A Pest megyei I. osztályú bajnokságot a Vác FC csapatával nyerte idén Csank János, majd az NB III-as osztályzón a Hévíz SK elleni párhacot kettős győzelemmel, 4–0-val tudta le. A Középcsoportba besorolást kapott együttes első edzőmeccsén 7–0-ra verte Diósd gárdáját, és egy-két poszton megerősítve arra törekszik, hogy a magasabb osztályban is helytálljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!