Sport

2014.09.06. 07:02

EKF-Eger-KOK, jó döntés Egerben

Az új néven szereplő NB I/B-s férfi gárdát a hazai rendezésű Dobó-kupán láthatja a közönség.

Bódi Csaba

Új néven, jó néhány személyi változással és a nézőszám növelését szolgáló kezdeményezéssel vág neki a bajnoki évnek az immár EKF-Eger-KOK néven szereplő kosárlabdacsapat. Az NB I/B-s férfi gárdát előbb azonban a hazai rendezésű Dobó-kupa  felkészülési tornán láthatja a közönség ma és holnap.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Hauser Zoltán és Váczi Péter között Széles-Kovács Gyula. Jár a hála. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Nincs már HÉSZ, van viszont KOK. Mint ahogy továbbra is  rendelkezik minőségi szinten jegyzett férfi kosárlabda-csapattal a megyeszékhely, ahol jelentős változásokon esett át az EKF-Eger-KOK elnevezéssel illetett egylet. A klub elnökeként dr. Hauser Zoltánnak bőven akadt olyan mondanivalója a tegnap tartott sajtótájékoztatón, amely érdemi információként szolgált, mint ahogy a sportághoz és az egyesület kötődő további személyek is értékes gondolatokat tártak a nyilvánosság elé. 

– Vannak törekvések arra vonatkozóan, hogy az Eszterházy Károly Főiskola kötelékében működő sport szakosztályok a jövőben egy klub égisze alatt tevékenykedjenek, ám amíg ez nem történik meg, addig is keresni kell az új lehetőséget a fejlődés érdekében – szögezte le dr. Hauser Zoltán. – Abban továbbra sincs módosulás, hogy az EKF a kosárlabda klub fenntartója, az önkormányzat a főtámogatója, míg szponzorként számíthatunk az Eger Investre. A változást annak az együttműködési megállapodásnak az eredménye jelenti, amelynek jóvoltából az Egri Kék Oroszlánok Kosársuli Utánpótlás SE szorosan kapcsolódik az egylethez. Sok mindent remélünk ettől a közös munkától, például azt is, hogy az esetlegesen bővülő támogató kört ezzel a lépéssel is meglehet szólítani.

Az elnök rögtön ezután Széles-Kovács Gyula felé fordult, és megköszönte mindazt, amit a szakmai igazgató az elmúlt években a főiskolai kosárlabdaélet érdekében tett. A szakember ebbéli tisztségében nem folytatja ténykedését, azonban – kicsit hátrébb lépve az első vonaltól – marad a csapat mögött. Az eddig technikai vezetőként szolgáló Orosz Bélát illetően is hasonló a helyzet, és neki is ugyanúgy hálásak az egyletnél az eddigiekért. Helyét és feladatát új ember veszi át, akit aligha kell bemutatni a sportág elkötelezettjeinek.

– Varga György kettős minőségben lesz jelen a klubnál – emelte ki az elnök. – Technikai vezetőként és a szakmai munkába is bekapcsolódó trénerként számítunk rá.

Varga nevéhez fűződik a teljes nevén Egri Kék Oroszlánok Kosársuli Utánpótlás SE megalapítása, amely 2000 tavaszán magánkezdeményezésre jött létre a  sportág oktatását, népszerűsítését, a tehetséges fiatalok edzési és versenyeztetési lehetőségeinek biztosítását a zászlajára tűzve. A KOK jelenleg ott tart, hogy előkészítő csoporttól a felnőttekig 12 korosztályos gárdát vonultat fel. A fiataloknak azonban – mint azt Hauser doktor felvázolta – nemcsak lehetőséget kell biztosítani a játékra, hanem gondolkodni szükséges a továbblépés alternatíváiról is. Ebben kínál esélyt a főiskola, azt nem feledve, hogy egy új szabály értelmében ősztől legalább egy 1994. január 1-je után született játékosnak pályán kell tartózkodni az NB I/B-s felnőtt csapatban. Vagyis az érdek közös.

– Régóta terveztük a szorosabb együttműködést az EKF-fel, és örülök, hogy ez mára valósággá vált – közölte Varga György. – A nálunk folyó szakmai munka elismerése, hogy nyáron négy játékosunk is fővárosi akadémiára került, ám közben fájlalom is, hogy ezek magas és ügyes vagyis mindenki számára keresett fiúk nem Egerben tudnak előbbre lépni.

Az újdonsült technikai vezető szólt arról is, hogy szeretnék, ha minél több néző látogatna ki a mérkőzésekre, és erre vonatkozóan rendelkeznek is ötletekkel. Nagyobb teret szeretnének kapni a médiában is, beszámolva a sokak által nagyon kedvelt játék helyi eredményeiről és a csapatokhoz kapcsolódó egyéb tudnivalókról, érdekességekről. 

Varga Györgyre közvetlen segítőként támaszkodhat az NB I/B-s garnitúra edzője, Váczi Péter. A tréner az első csapaton túlmenően annak a team-nek a tagja, amely a KOK U16-os és az U18-as korosztályú együttesének szakmai munkájáért is felel. Ezen a hétvégén azonban csak arra kell összpontosítania, hogy az EKF-Eger-KOK ma a MEAFC (10.30 ó) és a Tiszaújváros (18 ó), holnap pedig a Bp. Honvéd (12.30 ó) ellen minél jobban szerepeljen a megyei kosárlabda szövetséggel közös rendezvényen.

– Még egy hét hátra van az alapozásból, ám a cél ezzel együtt a kupa megnyerése, és annak felmérése, hogy jelenleg hol tartunk – magyarázta Váczi. – Nyáron öt alapemberünket veszítettük el, ám akadnak érkezők is, köztük azzal a Szabó Péterrel, aki más dimenzióban játssza ezt a játékot, mint amihez NB I/B-s szinten itt néhányan hozzászoktak. Idén a hetedik másodosztályú évünket kezdjük és eddig mindig sikerült a felsőházban végezni. Ezúttal ez nem biztos, hogy összejön, de természetesen mindent megteszünk azért, hogy a jobbak között zárjunk.

Szövetségi támogatás

Az elnökként Szeleczki János irányította Heves Megyei Kosárlabda Szövetség kiemelt rendezvényének számít az EKF-fel közös Dobó-kupa. A szervezet működését teljesen egészében az országos szövetség biztosítja, mint ahogy a TAO-s támogatások jóvoltából azokat a felszereléseket is Budapestről kapják a megyeiek, amelyeket eljuttathatnak az emelkedő létszámú utánpótlás csapatokhoz. Mint azt Szeleczki kifejtette: legutóbb már 28 csapat nevezett a korosztályos megméretésekre. Ezért cserébe együttesenként két garnitúra felszerelést és 15 labdát tudtak adni, de a későbbiekben is számíthatnak támogatásra az alakulatok.

Az még nem dőlt el, hogy a külön bajnokságot jelentő egyetemi-főiskolás sorozatban indul-e az alakulat. Ez részben függ az EKF sportklubjától is, amelynek elnökeként Hídvégi Péter azt emelte ki, hogy a főiskola a jövőben is igyekszik megfelelő hátteret biztosítani a kosárlabdázóknak. 

A hónap közepén kezdődhet a csarnok felújítása

– Jól látszik, hogy a főiskola által kialakított életpálya-modell működik és a civil összefogás eredményes – hangsúlyozta Kovács Géza, az Egri Városi Sportiskola igazgatója. – Örülünk annak, hogy Varga György személyében az EVSI vezetőedzője kapott megbízást az EKF-nél, és reméljük, néhány alkalommal a Kemény Ferenc Sportcsarnok is otthot adhat a kosarasok mérkőzésének. A csarnok felújításának első üteme várhatóan szeptember közepén elkezdődik, míg a Bornemissza-kupa nemzetköti kadett torna időpontja szeptember 26–28., amikor is a testvérvárosi kapcsolat jegyében lengyel, ukrán, szlovák és egri csapat lép parkettre a palánkok alatt.

Az EKF-Eger-KOK-t ügyvezetőjeként irányító Varró Géza és az egyesület tagjai továbbra is számíthatnak az önkormányzatra, melynek képviseletében Rázsi Botond alpolgármester azt emelte ki, hogy a város abban érdekelt, hogy a sportág „szerethető történet maradjon”, míg korábbi intézményigazgatóként dr. Honfi László úgy vélte, akkor lehet több főiskolás hallgató a meccseken, ha azokat vasárnap este vagy hét közben rendezik.
Az viszont már ma délelőttől zúghat és zenghet, hogy Hajrá, EKF-Eger-KOK!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!