Sport

2015.10.19. 11:08

Gledura: hatalmas élmény volt!

Az egri sakkozóra azok is felfigyeltek, akik eddig nem tudták, ki ő.

heol.hu

Gledura Benjamin nagyot alkotott a Világsakkfesztiválon rendezett Highlander-kupán. A 16 éves egri nemzetközi mester legyőzte az orosz világklasszist, Antolij Karpovot, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot pedig túlórára kényszerítette.

– Hatalmas élmény volt világklasszisok ellen játszani, Karpovval először és valószínűleg utoljára mérkőztem meg – nyilatkozta Gledura Benjamin az utanpotlassport.hu-nak. – Előzetesen egyáltalán nem gondoltam, hogy le tudom győzni az orosz klasszist. Boldog vagyok, hogy sikerült négy jó partit játszanom, és Kaszimdzsanov ellen is én voltam a kezdeményezőbb. A villám partik nem sikerültek jól, de azt előre sejtettem, hogy ha arra kerül a sor, abban a műfajban jobb lesz nálam az üzbég. Összességében elégedett vagyok a játékommal, szép napot zártam.

A Polgár Judit által szervezett fesztivál a sportág ünnepévé vált a Várkert Bazárban. Az esemény programjai közül kiemelkedett a Highlander-kupa, amelyen négy nagyszerű sakkozó csapott össze kieséses rendszerben. Két-két rapidparti után alakult ki a döntő párosítása, amelynek győztese hatmillió forinttal lett gazdagabb. Bár volt rá esély, az összeg nem magyar versenyző zsebébe került. Az első páros mérkőzést a mindössze 16 éves Gledura Benjamin és a 64 éves orosz legenda, Anatolij Karpov játszotta.

A jövő és a múlt csillaga mérte össze tudását, és a mérleg nyelve egyértelműen a jövő felé billent. Gledura világossal könnyedén verte Karpovot, majd rendkívül érett, türelmes játékot bemutatva sötéttel is jobb állást alakított ki.

A magyar versenyző úriember módjára remit ajánlott a kilencszeres sakk Oscar-díjas klasszisnak, aki ezt el is fogadta.  Karpov nem vette félvállról a mérkőzéseket, azonban ezúttal Bendzsi egyértelműen föléje kerekedett. Bántotta is a vereség az oroszt, aki ugyan profi módjára viselkedett, de rendkívül feszülten és komoran vette tudomásul a vereség tényét. Ő ugyanis győzni jött Budapestre, de még partit sem sikerült nyernie.

A döntőben a Balogh Csabát 1,5:0,5-re legyőző üzbég Rusztam Kaszimdzsanov következett, aki éppen a rapid-világbajnokságról érkezett, ahol a 14. helyezést érte el. Vagyis edzésben volt, ennek ellenére Benjamin volt a kezdeményezőbb. Szépen építkezve, sötéttel egyértelműen jobb állása volt, azonban időzavarba került, így remivel ért véget a parti. Világossal is az egri ző irányított, de az üzbég azt a mérkőzést is kihozta döntetlenre. Kaszimdzsanov később el is ismerte, komoly gondban volt. Az üzbég nem győzte dicsérni Gledura játékát, akiről elmondta, először találkoztak, de biztosan nem utoljára.

A tornagyőzelemről és a hatmillió forintos fődíj sorsáról így két villámparti döntött az üzbég javára. Az első meccset megnyerte, a másodikat kivédekezte döntetlenre, így megérdemelten győzött. A nagyobb rutin mellette szólt, de Benjamin szereplése minden dicséretet megérdemel, hiszen saját várakozásait is sikerült felülmúlnia.

Nagy ünneplésben volt része

– A verseny showműsor keretében egy hangverseny-teremben zajlott, ahol a két sakkasztalt a pódiumon helyezték el több száz néző előtt játszottak – számolt be a heol.hu-nak Gledura Gábor, Benjamin édesapja. – Kint élőközvetítés zajlott kommentárral, bent pedig fejhallgatón lehetett hallgatni és kivetítőn nézni a mérkőzéseket. Bendzsinek a partik között 10–15 interjút kellett adni a tévétársaságoknak. Ez is része a világszintű sakkozásnak.

- Nagy lehetőséget kapott Benjamin és élni is tudott vele Karpov legyőzésével. Polgár Judit nagyon elégedett volt Benji teljesítményével. A nézőtéren és az utána következő Gellért Szállóbeli díszvacsorán rengeteg világhírű sportolóval és politikussal találkozott. Igazi nagy ünneplésben volt része.

Címkék#Eger#sakk
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!