Sport

2016.02.09. 18:50

Becsapta az MLSZ-t és az új befektetőt

Hat pontban emeltek vádat az Egri FC Kft. volt ügyvezetője ellen.

Sz. Z., B. Cs.

A vádindítvány szerint a budapesti vállalkozás azonban nem kapta meg a munkájáért járó összegeket a vádlott által képviselt gazdasági társaságtól. Minden bizonnyal azért nem, mert az Egri FC-t működtető kft. erre – likviditási gondjai miatt – már a szerződéskötéskor sem rendelkezett elegendő fedezettel. Lényegében ennek köszönhetően indult a sportklub üzemeltető cégével szemben 2014-ben felszámolási eljárás.

A vád szerint az egri stadion egyéb korszerűsítését célzó fejlesztési elképzelések is meghiúsultak. Az öltözők, a vizesblokkok, a szertár felújítására a vádlott az úgynevezett látvány-csapatsport támogatás keretében akart forrásokat előteremteni. K. Zoltán ennek jegyében 2012 tavaszán a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ) nyújtotta be az Egri FC Kft. sportfejlesztési programját. Azt azonban a szövetségben tevékenykedő szakemberek – például éppen a villanyvilágítás hiánya miatt – nem tekintették megalapozottnak, s a pályázat módosítására kötelezték a gazdasági társaságot. Az ügyvezető ekkor – szerepel a vádiratban – hamis igazolást állított ki és csatolt be arról, hogy megvan a pálya villanyvilágításának kivitelezéséhez elengedhetetlen anyagi fedezet.

Megtévesztette tehát a vád szerint a labdarúgó szövetséget, amely végül jóváhagyta az egriek sportfejlesztési programját. Ez pedig alapot teremtett arra, hogy a támogatási rendszer keretében egy fővárosi cég 2012. decemberében két részletben TAO-támogatásként több tízmillió forintot utaljon át az Egri FC számlájára. A vád arra is kitér ugyanakkor, hogy a vádlott az így befolyt összegnek csupán a töredékét használta fel a stadionkorszerűsítési célokra, a nagyobb részét – a vádirat megállapítása szerint elsikkasztva – a társaság adósságainak a rendezésére, illetve a működésére fordította.

További vádpont a nyomozó ügyészség vádindítványában az, hogy az egykori ügyvezető, az általa előidézett csődközeli helyzetből szabadulni akarván, 2012. novemberében mint magánszemély 30 millió forintot kért és kapott kölcsönbe egy angol üzletembertől egy hónap futamidőre. Ezt egy újabb nagy összegű, ezúttal bankhitel felvételének fedezetére lekötött kölcsönből fizette vissza a megadott határidőre. Ezzel a lépésével, továbbá, a vád szerint hamis pénzügyi tárgyú ígéretekkel, bizalmat ébresztett a brit üzletemberben maga iránt. Ez pedig ahhoz is elég volt, hogy rávegye őt az egri fociklubot működtető társaság 75 százalékos üzletrészének a kivásárlására, valamint arra, hogy nyújtson kölcsönt a klubnak. Ám a vádindítvány szerint azt elhallgatta a gyanútlan befektető elől, hogy százmillió forintot is meghaladnak a kft. tartozásai és az gyakorlatilag már fizetésképtelen.

Azt is vádlott terhére rója a nyomozó ügyészség, hogy 2012-ben és 2013-ban nagy számban fogadott be valótlan tartalmú számlát az Egri FC könyvelésébe, ezzel pedig meghamisította a mérlegadatokat, s megsértette a számviteli előírásokat.

Portálunk kérdésére a főügyészségi sajtószóvivő azt is közölte, hogy K. Zoltán vádlott tagadja a bűnösségét az ellene felhozott vádakban.
A felsoroltak alapján az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség K. Zoltán ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett kísérlete, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás, továbbá a számviteli rend megsértésének bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának a vétsége miatt emelt vádat.

Az ügyészség a bűncselekmények miatt végrehajtandó szabadságvesztés-, illetve pénzbüntetés kiszabását indítványozza a vádlottal szemben. Emellett mellékbüntetésül kéri, hogy a bíróság tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától, valamint a vezető tisztségviselői foglalkozástól. Indítványozza, hogy a bíróság a terheltet kötelezze az általa okozott vagyoni hátrány megfizetésére, továbbá a félmillió forintnál nagyobb összegű bűnügyi költség viselésére.
Az ügyben az Egri Járásbíróság hoz majd első fokon ítéletet.

Hiába jutott fel a csapat az NB I-be

Jámbor János 2011-es érkezésével olyan főtámogatóra lelt az Egri FC, aki a megérkezést követő első évben NB II-es bajnoki címet szerzett csapatot alakított ki Vancsa Miklós szakmai irányítása mellett. Edzőként Simon Antal és Vojtekovszki Csaba vezényelte az NB I-be 26 után viszszatért gárdát, amely azonban egyetlen bajnoki meccset sem játszhatott a Szentmarjay-stadionban,mert a világítás hiánya miatt az MLSZ ezt nem engedélyezte. Az albérletből albérletbe kényszerült együttes a 2012/13-as bajnoki évben átszállójegyet váltott az első osztályba méghozzá úgy, hogy nemcsak edzőcsere és tulajdonosváltás történt a klubnál, de később bundabotrányra is fény derült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!