Hallgassa élőben!
Fotó: Tumbász Hédi

Lőrincz Tamás remek birkózással olimpiai döntős

Egészen káprázatos mérkőzésen jutott pályafutása második olimpiai döntőjébe a kötöttfogásúak 77 kilogrammos csoportjában Lőrincz Tamás, aki kirgiz ellenféllel birkózhat az aranyért. A finálét kedden, 12.30-kor rendezik.

Egészen káprázatos mérkőzésen jutott pályafutása második olimpiai döntőjébe a kötöttfogásúak 77 kilogrammos csoportjában Lőrincz Tamás, aki kirgiz ellenféllel birkózhat az aranyért. A finálét kedden, 12.30-kor rendezik.


Lőrincz Tamás–Mohammadali Geraej (Irán) 6:5

Egyre-másra veti a furcsa hullámokat az ötkarikás birkózás, hiszen már a kijutás is kínzás: 16-osra szűkült ugyanis a tábla, ami viszont azt is jelenti, hogy ha már kijut az ember, akkor magán az olimpián már könnyebb elérni az érmekig.

Főleg a koronavírus-járvány idején, mert például a kötöttfogás 77 kilogrammos csoportjában az első fordulóra Lőrincz Tamás mellé rendelt marokkói Zied Ait Uagram már a mérlegelésre sem tudott kiállni, mert elkapta a vírus.

Így aztán „Szöcsi” rögvest a legjobb nyolcba került, ami jól hangzik, ugyanakkor a hátránya, hogy a negyeddöntőben hiányzott neki a „bemelegítés”, így kis szerencsére is szüksége volt, hogy a 3:1-es vezetése megmaradjon a végéig a japán Jabiku Soheien ellen.

Megmaradt, így a helyi idő szerint este 18.15-kor kezdődő program első felvonásaként az elődöntőben következhetett a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraej, akivel a BHSE 34 éves világ- és négyszeres Európa-bajnoka valami fantasztikus meccset birkózott!

Fér perc sem telt el, amikor először úgy igazán egymásnak mentek, Geraej a szeménél matatott, Lőrincz a fülét fájlalta, aztán másfélnél lett 0:1 az állás, és a fiunk mehetett le parterbe. Ezt azonban némi égi szerencsével megoldotta, és felállt a félemelésből.

Sőt, utána simán kitolatta az ellenfelét a szőnyegről, akinek az edzője viszont bedobta a challenge-et, mondván Lőrincz a lábára ment, és volt benne némi igazság, mert az iráni hátsó feléről a combtövére csúszott a keze akció közben – az meg nem izgatott senkit, hogy addigra satuba fogták a fejét…

Szóval, maradt a 0:1, így fordultunk a második három percre, amiben Geraejnek is kiutalták a maga parterét, és Lőrincz ebből úgy megforgatta a nyakán-fején át, hogy csak na! Ezzel hirtelen már 3:1 volt, ide, ráadásul az iráni elkövetett egy lábfaultot is, plusz a challenge-ét is bukta, úgyhogy 6:1-nél nem kifejezés, hogy dörzsöltük a tenyerünket!

Csakhogy a rivális nem akárki, igazi harcos bajnok, most pedig bevetett minden trükköt, ami eszébe jutott a szorult helyzetében. Ütött-vágott, egyszer még a honfitársunk fejére is ráugrott, hátha, ám ezekből nem ment semmire.

Hanem amikor a nagy előnye tudatában nyilván passzív Lőrinczet megint leküldték a talajra, akkor őt is megforgatták, és ő is kapott pluszban egy lábbüntetést, így lett a kényelmes 6:1-ből körömrágós 6:5…

Nagyon kinyílt a meccs a végére, de akkor a bíró valamicskét jutalmazta addigi szenvedéseinket, az utolsó tíz másodpercet pedig már a szőnyeg széléről nézte mindkét fél: a mi emberünk jóleső, a másik fájdalmas fáradtsággal – ő keresztül is viharzott az interjúzónán, a fején törölközővel.

Szöcsi ellenben…

„Könyörüljetek, kérlek… – mondta félmosollyal és félmeztelenül egy korlátra borulva. – Bemelegedtem, de rettenetesen erős az iráni fiú. Talán még soha életemben nem birkóztam ilyen dinamikus ellenféllel, de ahogy látom, holnap jön a következő, mert a kirgiz is hasonló: nagy dobókészsége van, ám bízom abban, hogy azt is sikerül abszolválnom…”

…és már ő is útban volt a pihenője felé.

Edzője, Sike András azonban még értékelt: „Sokan úgy gondolják, milyen jó, hogy az első meccsen nem kellett birkóznia, pedig épp ideális bemelegítés lett volna… A második így nehezebb lett, de átesett a holtponton. Ez az iráni nagyon sokszínű, akcióképes birkózó, lentről és állásból is. Dinamikus, robbanékony, nagyon nehéz ellene: 6:1-nél már azt hittem, ez sima lesz, erre… A végén Tomi az intésénél fordított emelésnél kinyújtotta a kezét, a lábához támasztotta – gondoltam rá, hogy challenge-elek, ám ha elbukjuk, akkor a meccset is… Egy kis izgalommal meglett. A kirgiznek jobban örülök a döntőre.”

Lőrincz Tamás 2012 után 2021-ben is döntőzik tehát, ellenfele magyar idő szerint holnap 12.30-kor a kirgiz Akzsol Mahmudov lesz az aranyéremért.

TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS
Férfiak, 77 kg, elődöntő
Lőrincz Tamás
–Mohammadali Geraej (Irán) 6:5
Karapet Csaljan (Örményország)–Akzsol Mahmudov (Kirgizisztán) 2:6

További hírek az olimpiáról a Nemzeti Sport Online-on.

Hozzászólások

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
ultramaraton
Maráz Zsuzsanna második lett a 246 kilométeres Spartathlonon
felfedezés / 1 órája
Megdöbbentő dolgot állítanak a kutatók a koronavírusról: itt kell keresni az eredetét
Kínai kutatók 142 denevér koronavírust azonosítottak egy nagyszabású tanulmányukban, ám azok közül egyik sincs kapcsolatban a Covid-19 kórokozójával, a SARS CoV-2 vírussal, valamennyi a 2003-ban SARS-járványt (súlyos akut respiratorikus szindróma) okozó koronavírussal áll rokonságban – adta hírül a South China Morning Post című hongkongi napilap.
Gyász
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagypapa MÁTYUS LÁSZLÓ hosszú küzdelem után, életének 74. évében távozott közülünk. Végső búcsúztatására az egri Kisasszony temetőben 2021. szeptember 28-án 14.30 órakor kerül sor.
"Utolsó leheletemmel is köszönöm a jó Istennek, hogy ember tudtam maradni minden nehéz körülményben." "Búcsúzni hívlak Titeket, akik ismertetek és szerettetek, hogy utolsó utamon elkísérjetek. 2021. 09. hó 27. nap 13 órakor a Lajosvárosi temetőbe és azt megelőző 12 órakor tartandó szentmisére a Lajosvárosi templomba. KASZAB GYÖRGYNÉ sz.: Krausz Rózsa az Arany János úti óvoda volt óvónője"
"Tiéd a csend a nyugalom miénk a könny a fájdalom." Emlékezünk PATAKI RÓBERT halálának 18.évfordulójára. Szülei, nővére és családja
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy Édesanyánk, Nagymamánk, Dédmamánk VLADÁR LÁSZLÓNÉ sz. Tóth Mária életének 85. évében 2021.09.19-én elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2021.09.24-én gyászmisét követően 14.00 órakor lesz. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy Viszocsánszki Demeterné, született Elek Mártától vettünk végső búcsút, családja és szerettei körében az Arlói temetőben.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy KOLLÁTI FERENCNÉ (Nyila Etelka) 2019. szeptember 13-án, életének 83. évében elhunyt. Búcsúztatója 2021. szeptember 21-én 14.00 órakor a gyöngyösi Szent Bertalan Nagytemplomban (Gyöngyös, Fő tér 17.) lesz. Drága emléked örökre szívünkben él. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy TÁLYAI LAJOSNÉ (született: Bóta Erzsébet) hosszú betegség után 89 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 17-én 12.00 órakor a Kisasszony temetőben lesz. Gyászoló fia, menye
Értesítjük mindazokat, akik ismerték és szerették, hogy néhai Édesanyánk NAGY ÉVA az egri TIGÁZ nyugdíjasának búcsúztatója 2021. szeptember 24-én pénteken 14.00 órakor lesz az egri Kisasszony temetőben. Köszönjük, hogy velünk együtt búcsúznak. Fiai: Péter, Tibor, Viktor
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SIMON PÁLNÉ sz. Zombori Julianna életének 83. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 14-én 12 órakor lesz az egri Hatvani temetőben, 11.30 órai gyászmisét követően. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetési szertartáson részt vesznek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Tófaluban SZALAY LÁSZLÓ halálának 25. évfordulója alkalmából fájó szívvel emlékeznek: felesége és szerettei. Amíg élünk, drága emlékedet megőrizzük.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Édesanyánk FELFÖLDI ANDRÁSNÉ sz. Linkecs Terézia 2021. szeptember 5-én, életének 82. évében örökre lehunyta szemeit. Temetése 2021. szeptember 17-én 14.30 órakor lesz az egri Hatvani temetőben, előtte 14 órakor gyászmisét tartunk. Gyászoló család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy szerető Férj, Édesapa, Nagyapa BATA SÁNDOR életének 81. évében türelemmel viselt betegsége után csendben eltávozott. Temetése 2021.09.14.-én 15 órakor lesz az egri Rozália temetőben. Előtte 14.30 órától a temető kápolnájában engesztelő gyászmisét tartunk. A gyászoló család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk és a volt Zöldért dolgozója SZABÓ ENDRÉNÉ /Kovács Emma/ életének 90. évében örökre lehunyta a szemét. Temetése az egri Barátok templomban 2021. szeptember 15-én 12.00 órakor lesz. Gyászoló Család, Rokonok, Barátok és Ismerősök
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HAVASI ISTVÁN életének 92. évében elhunyt. Szeretett halottunk temetését Egerben a Kisasszony temetőben 2021. szeptember 13-án, a 9.30-kor kezdődő gyászmisét követően tartjuk. Emléke örökké szívünkben él. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTH JÓZSEFNÉ sz. Kocsis Teréz 2021. augusztus 24-én elhunyt 85 éves korában. Temetése 2021. szeptember 8-án 15.00 órakor lesz az egri Rozália temetőben. Előtte 14.30 órakor gyászmisét tartunk a temető kápolnájában. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. dr. KOHÁRI ISTVÁNNÉ sz. Szajcz Mária néhai egerszalóki lakos életének 91. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 06-án 10.00 órakor lesz, az egerszalóki temetőben. Akaratának megfelelően a családi sírba temetjük. A gyászoló család
„Magamban bíztam eleitől fogva - ha semmije sincs, nem is kerül sokba ez az embernek. Semmiképp se többe, mint az állatnak, mely elhull örökre. Ha féltem is, a helyemet megálltam - születtem, elvegyültem és kiváltam. (…) Nem dicső harcban, nem szelíd kötélen, de ágyban végzem, néha ezt remélem. Akárhogyan lesz, immár kész a leltár. Éltem - és ebbe más is belehalt már." /József Attila: Kész a leltár/ Szomorúan tudatjuk, hogy a felejthetetlen Apa és Nagyapa HOPKA GYÖRGY JÓZSEF (Tiszakürt, 1935. - 2021. Eger, Füzesabony) hosszan tartó, méltósággal és türelemmel viselt betegsége után 2021. augusztus 25-én elhunyt. Végső nyughelyére 2021. szeptember 8-án 13 órakor a füzesabonyi „Falusi” temetőben helyezzük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik elkísérik Őt utolsó útjára. Emlékét szívünkben örökké megőrizzük. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HARANGI LÁSZLÓ életének 53. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 3-án 14.30 órakor lesz az egri Kisasszony temetőben. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy Édesanyánk, TÓTH IMRÉNÉ sz. Balogh Piroska életének 73. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 02-án 12.00 órakor az egri Kisasszony temetőben lesz, református szertartás szerint. A gyászoló család
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében!" Megrendülten és fájó szívvel értesítjük mindazokat, akik ismerték, hogy KOCSIS LAJOS sokak szeretett víz-, gáz-, fűtésszerelője pont 4 évvel imádott Felesége, Rózsa halála után követte Őt. Aki szeretné utolsó útjára elkísérni, az augusztus 30-án, hétfőn, 15.45 órakor vehet Tőle végső búcsút az egri Grőber (urna) temetőben. Gyászoló szerettei
Tűzeset / 1 órája
Tűz pusztított egy átányi családi ház pincéjében
Heol
nem tetszett neki / 2 órája
Mégsem akarta Michelangelo szétverni egy kalapáccsal firenzei Pietáját
Impresszionizmus / 2 órája
A Morozov-testvérek legendás gyűjteményét mutatják be Párizsban
XXVI. Eger Civil Ünnepe / 2 órája
Egészség-és sportnappal zárult Eger Civil Ünnepe a Lajosvárosban - Fotók
M. H.
Ökumenikus váltófutás / 3 órája
Jó célért állhatnak együtt rajthoz a különböző egyházak futói
Baleset / 3 órája
Árokba hajtott egy autó a 31-es főúton, Dormánd és Tenk között
Heol