autósport

2019.08.02. 18:08

A 19 éves angol pilóta tudja, hogy mit nem csinált jól

Három újonc mutatkozik be a 34. Magyar Nagydíjon. Közülük a legtapasztaltabbnak Lando Norris mondhatja magát, aki éppen a Hungaroringen vezetett először Forma–1-es autót két évvel ezelőtt. Az időmérő edzés előtt a még mindig csak 19 éves fiatalemberrel beszélgettünk.

Surányi Géza

Lando Norris (balra) McLaren-es csapattársa Carlos Sainz társaságábanFotó: MTI/Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

– Gondolta volna, hogy egyszer a McLaren versenyzője lesz?

– Egészen addig nem hittem abban, hogy versenyezhetek a Forma–1-ben, míg alá nem írtuk s szerződést. Már 13–14 éves korom óta a Forma–1 volt a célom, és amikor alacsonyabb kategóriákban versenyeztem, úgy gondoltam, hogy egész jó vagyok. Versenyeket és bajnokságokat nyertem, de az még nem garancia arra, hogy leszerződtet egy Forma–1-es csapat.

– A Magyar Nagydíj után kezdődő nyári szünet kiváló alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk az év első felére. Hogyan értékeli teljesítményét?

– Általánosságban elégedett vagyok, de nem mindent csináltam jól. Például időnként nem voltam képes kihozni az autóból a maximumot. Még sokat kell tanulnom. De többször szereztem pontokat, a csapattársamhoz viszonyítva jól teljesítettem, így nem panaszkodhatok.

Lando Norris (balra) McLaren-es csapattársa Carlos Sainz társaságábanFotó: MTI/Balogh Zoltán

– Visszanézte valamelyik versenyét felvételről, például hogy elemezze és tanuljon belőle?

– Teljes egészében nem. Részleteket megnéztem, például hogy megfigyeljem, hogy bizonyos helyzetekben mit csinálhattam volna jobban, például egy előzésnél. De egyetlen futamot sem tekintettem meg elejétől a végéig, mert a vezetőülésből sokkal izgalmasabb!

– A Hungarorigen nem csak Forma–2-ben versenyzett, de többször is tesztelt is. Segít ez valamit a Magyar Nagydíjra történő felkészülésben?

– Némileg igen. Amikor a pályára hajtok, nem kell azzal foglalkoznom, hogy keresgéljem a határaimat, hanem egyből az autó megfelelő beállításainak megtalálására koncentrálhatok. De azért nem vagyok hatalmas előnyben a többi újonccal szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában