MOTORSPORT

2019.04.10. 10:37

A kilencéves gyorsulási bajnoki címvédésre készül

Alig múlt kilencéves, de már a versenypályákon száguldozik. Strider Donát Bonifác idén arra készül, hogy megvédje bajnoki címét. A fiatal versenyzővel és az édesapjával beszélgettünk.

Surányi Géza

Strider Donát Bonifác 2019-ben gyarapítani szeretné serlegei számát Beküldött fotó

– Három hónapos korában elvittük a Pannóniaringre. Ott megcsaphatta a benzingőz, mert négy–öt évesen azt kérdezgette, mikor versenyezhet – vélekedik az édesapa, az országos ralibajnokság mezőnyében versenyző Strider Zoltán. A családfő akkor kezdte a keresgélést, hol lehet ilyen fiatalon versenyezni. A választás a gyorsulási motorversenyre, azaz a Dragbike-ra esett, ahol már hatévesen ki lehetett váltani a licencet. A kétkerekűek amúgy is közel álltak Bonifác szívéhez, ugyanis elektromos motorral már rótta a köröket a ház előtt.

– Ötévesen megkaptam az első benzines motoromat, egy Yamahát – árulja el a fiú. – Az ismerkedés nem volt zökkenőmentes. Egyszer estem is vele. Elöl mentem, apa mögöttem biciklivel. Hátranéztem, rámentem egy bukkanóra és nekirepültem a szomszédunk kerítésének. Még a sisak is összetört.

Strider Donát Bonifác 2019-ben gyarapítani szeretné serlegei számát Beküldött fotó

A kezdeti nehézségek nem szegték kedvét, mert alig pár nappal hatodik születésnapja után ott állt a Dragbike OB első futamának rajtjánál, Kunmadarason. Az idén a negyedik szezonját kezdi a sorozatban. Időközben a család rájött, hogy a Yamahával „nem rúghat labdába”, ezért egy egyedi építésű motorkerékpárt vásárolt Bonifácnak.

– Alumíniumvázas, ötven köbcentiméteres, tuningolt Yamaha motor van benne, ami 15 lőerős – mondja Bonifác.

A szerénynek tűnő teljesítmény ellenére a motor és fiatal versenyzője elképesztő sebességre képes. A nulláról száz kilométer per órára történő gyorsulás mindössze hét másodpercig tart, a végsebesség 128 kilométer/óra, a 400 méteres távot pedig 15,7 másodperc alatt teszik meg.

Ezzel száguld Bonifác Beküldött fotó

– Egyáltalán nem félek verseny közben – jelenti ki Bonifác. – Ha 25 kilométer/óra alatt megyek, nehéz egyenesben kormányozni a motort, de utána már nem. Igaz, egyszer alig bírtam tartani magam, mert majdnem lefújt a szél.

Az ifjabbik Strider harmadik nekifutásra elnyerte kategóriája bajnoki címét. A hétvégén kezdődő magyar bajnokságon ismét az első helyre tör, május 1-jén pedig az Európa-bajnokságon szeretné megmérettetni magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában