Járvány

2020.04.29. 20:00

A NOB elnöke súlyos pénzügyi kárról beszél

Thomas Bach elnök ismételten hangoztatta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) több százmillió dollárt veszít a tokiói nyári játékok 2021-re halasztásával.

A TV grab from a video released by the International Olympic Committee (IOC) on March 24, 2020 shows IOC President Thomas Bach delivering a statement after the 2020 Tokyo Olympics were postponed to no later than the summer of 2021 because of the coronavirus pandemic sweeping the globe. - Olympic chiefs on March 24, 2020 postponed the 2020 Tokyo Games until next year, a historic move to push back the world's biggest sporting event due to the coronavirus pandemic that is upending global society. (Photo by Handout / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /International Olympic Committee " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP / Handout

Fotó: AFP

A NOB első embere, akinek szavait a szervezet sajtószolgálata idézte, hozzátette, hogy az anyagi kárt illetően pontos összeggel nem tud szolgálni, s arra sem tért ki, hogy milyen mértékben osztozhat a NOB és a rendező az olimpia elcsúsztatásából fakadó plusz kiadásokban.

Abe Sindzó japán kormányfő kedden a tokiói törvényhozásban cáfolta, hogy megígérte volna a NOB-nak: országa átvállalja a halasztással járó többletköltségeket.

A járulékos kiadások a Kyodo japán hírügynökség szerint hárommilliárd dollárra rúghatnak.

A 2020-ra tervezett játékok büdzséje hivatalosan 12.6 milliárd dollár (4092 milliárd forint), ám szakértői becslések szerint akár kétszer nagyobb összegről is szó lehet.

Bach arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány és az elhalasztott olimpia arra készteti a bizottságot, hogy átgondolja eddigi prioritásait és költségvetését.

A NOB elnöke átfogó és széleskörű vitát kezdeményez arról, milyen legyen a sport a járványt követően. Úgy véli, meg kell vizsgálni, miként változhatnak meg a jövőbeni lehetőségek a sport számára, s

elképzelhetőnek tartja, hogy nem lesz minden olyan esemény megrendezésére mód, melyeket terveztek.

Bach ugyancsak fontosnak tartja az Agenda2020 program további reformját, valamint a fenntarthatóság és a megvalósíthatóság szempontjainak fokozottabb érvényesítését, hogy az olimpia házigazdáira alacsonyabb rendezési költségek háruljanak.

A tokiói olimpia idén július 24-én kezdődött volna, de március végén az a döntés született, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel később rendezik meg az eseményt. Ennek értelmében a játékokat jövő július 23. és augusztus 8. között tartják.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában