jegyzet

2019.08.08. 06:30

ABBA: hagyva

Bódi Csaba

Hová küldjék a kispadról kiállított edzőt, technikai vezetőt vagy masszőrt, ha nincs lelátó a pálya mellett? A korlátnak támaszkodás egy méterre a korábbi állomáshelytől (lásd: kispad) nem túl épületes megoldás, miként az öltözőbe vezénylés sem, hiszen ez utóbbi valóban túlzottan súlyos szankció lenne. Akkor mi jelenti a középutat a futball alsóbb osztályaiban? Legyen a kispaddal szemközti oldal. Ezt a kitételt nem rögzíti (egyelőre) a labdarúgás szabálykönyve, ám jó néhány változtatást már igen, ugyanis

a sportág történetében talán még egyszer sem fordult elő annyi átalakítás, mint az idén.

A szabályok módosítására és a velük kapcsolatos döntések meghozatalára egyedül jogosult International Football Association Board (IFAB) az 1885-ös alapítás óta nem adott annyi munkát magának, mint tette ezt a 2019-ben eszközölt variálással. A célok között az szerepel, hogy több legyen a tényleges játékidő, kevesebb a várakozás, jobban kerüljön előtérbe a sportszerűség és nőjön az attraktivitás. A keddi Dinamo Zagreb–FTC Bajnokok Ligája-selejtezőn akadt is példa a holtidő csökkentésére. A 89. percben ugyanis a ferencvárosi Michal Skvarkának nem kellett odasietni a felezővonalhoz, hogy a helyére érkező Danilo Ihnatenko váltsa őt a pályán. A szlovák játékos a határolóvonal legközelebb pontján távozott a gyepről, így spórolva értékes másodperceket a futballnak és veszítve nem kevésbé értéktelen minutumot arra, hogy kicsit lehessen húzni az időt, némi lépést téve az 1–1-es állás megőrzése érdekében.

A tucatnyi előírás-módosítás közül nem éppen pozitív összefüggésben emelkedik ki a kezezésre vonatkozó szöveg átírása. A magyarázat szerint a jobb érthetőség és a következetesség érdekében szabtak egyértelmű iránymutatást arra, mikor kell (illetve nem kell) büntetni a „nem szándékos” kézzel történő labdaérintést. Ennek kapcsán a játékvezetők is érzik, tudják, sőt már tapasztalják is, hogy az esetek elbírálásakor mennyire nem szerencsés különválasztani, hogy éppen támadó, vagy védő játékosról van szó.

Az IFAB 2017-ben tesztelte a tizenegyespárbajoknál az úgynevezett ABBA-szisztémát – 134 évre visszanyúló szabályalkotási rendben nem ez volt az első melléfogás. Világ, láss csodát: ezt az ötletet az idén elvetették. A labdarúgás egyszerűségéből fakadó közkedveltségét nem lenne feltétlenül muszáj folyton kísérletezésre használni, mert a végén nem az idő veszik el, hanem maga a játék.

Címkék#Bódi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!