JEGYZET

2019.01.22. 06:30

Az édes teher

Ballai Attila

Ha az alábbiakat egy amerikai sportfilm forgatókönyvében olvassuk, európai aggyal azt mondjuk: áá, túl van írva, zagyvaság, ez így a való életben soha nem játszódhatna le egyetlen napba sűrítve! 2019. január 20-án mégis minden így történt. Lékai Máté, férfikézilabda-válogatottunk irányítója pár órával a dánok elleni meccs után, hajnalban hazaindult a világbajnokságról, Herningből, hogy jelen lehessen első gyermeke megszületésekor. Percekkel azelőtt toppant be a budapesti kórházba, hogy világra jött a baba, neki és az anyukának is adott pár cuppanós puszit, majd rohant vissza a reptérre, onnan Herningbe, ahol tíz órával azután, hogy apa lett, már újra a pályán parádézott Tunézia ellen. Hét gólt vállalt a 26–21-es győzelemből, ráadásul a mérkőzés legjobbjává választották.

Maga a csoda! Mint ahogyan matematikai, való-színűség-számítási értelemben az is az, hogy egy nem egészen húszfős társaságban – jelesül a válogatott keretben – tíz napon belül hárman is édesapák legyenek. Lékai Máté vasárnap reggel lett az, Balogh Zsolt és Bodó Richárd társa a hétre várja a gyermekáldást.

Ha onnan közelítünk, hogy egy ifjú pár első gyermeke várhatóan a kapcsolat első három évében jön világra, az némi kerekítéssel ezer nap; azon belül egy tetszőleges tíznapos periódus valószínűsége a szülésre egy százalék. Hogy ez a csapat két tagja esetében ugyanarra a tíz napra essen, az az egy százalék egy százaléka, vagyis egy a tízezerhez.

A harmadik apukához ismét 0,01-es szorzó tartozik, a végeredmény tehát egy az egymillióhoz. A fogadóirodák körülbelül ilyen oddsszal adnák a magyar férfikézilabda-válogatott e „mesterhármasát”.

A három játékos már a vb előtt jelezte, úgy vállalja a részvételt, ha a baba érkezésének napjára, a lehető legrövidebb időre, hazatérhet. Tiszta beszéd. A szövetség vezetői ígéretet tettek arra, hogy e lehetőséget az ifjú apukáknak mindenképpen biztosítják. Ez is tiszta beszéd. Csoknyai István és Vladan Matics szövetségi kapitánynak azonban úgy kell forgatni a játékosokat, gazdálkodni a kerettel, hogy kis túlzással nem tudhatják, ki kap a következő percben telefont: menni kell!

Az „édes teher” szerencsére elképesztő pluszösztönzést ad a kispapáknak,

hisz például Tunézia ellen Balogh 9, Lékai 7 és Bodó 4 góljával a három legeredményesebb góllövőnk lett.

Úgy tűnik, ha minden játékosunk párja mostanra várná a gyermekét, simán világbajnoki címet nyernénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!