AUTÓSPORT

2019.08.07. 16:04

Az Indy 500 győztesének a nézők adják az energiát

Igazi meglepetésvendége volt a 34. Magyar Nagydíjnak Simon Pagenaud személyében. Az idei indianapolisi 500 mérföldes verseny győztese a Renault vendégeként érkezett hazánkba. A 35 éves versenyzővel karrierjéről, az idei IndyCar bajnokságról és a terveiről is beszélgettünk.

Surányi Géza

Simon Pagenaud kollégánkkal, Surányi Gézával az interjú után

– Üdvözöljük Magyarországon! Első alkalommal jár itt?

– Igen. Az Indy 500 győzelmem alkalmából egész Európát felölelő körutat tartok. Elutazok Párizsba és a szülővárosomba, Poitiers-be is, ahol hatalmas ünneplést csapunk.

– Francia versenyzőként hogyan kötött ki Amerikában?

– Egyidőben a francia és az európai Formula Renault bajnokságban versenyeztem olyan ellenfelekkel, mint Lewis Hamilton vagy Robert Kubica. Utána a World Series by Renault szériába kerültem egy kis csapathoz, korlátozott költségvetéssel. Nem jöttek az eredmények, így Amerikába utaztam, pedig alig beszéltem angolul. Ott részt vettem egy teszten és megdöntöttem a körrekordot. Ezzel lehetőségem nyílt, hogy a Formula Atlantic bajnokságban versenyezhessek. Elhatároztam, ha nem tudom megnyerni, visszavonulok, és keresek egy hétköznapi foglalkozást. De bajnok lettem és kaptam érte kétmillió dollárt. Így Amerikában maradtam.

Az indianapolisi 500 mérföldes verseny első helyezettje nagyon örülne egy európai helyszínnek Fotó: nbcsport.com

– Sosem érdekelte, hogy megszerezze a tripla koronát, azaz az Indy 500 mellett megnyerje a Monacói Nagydíjat és a Le Mans-i 24 órás versenyt?

– Le Mans-ban már indultam az első rajtkockából és végeztem másodikként. Minden reggel, amikor felébredek, eszembe jut az a futam, mert 24 óra versenyzés után csak tizenhárom másodperccel kaptam ki. Szóval az egy lezáratlan ügy. Monaco sokkal nehezebb lenne, mert valamelyik Forma–1-es csapatnak le kellene szerződtetnie erre a futamra, ráadásul ugyanakkor rendezik, mint az Indianapolist, amit őszintén szólva újra meg akarok nyerni.

– Az IndyCar futamokat Amerikában rendezik. Örülne egy európai helyszínnek?

– Nagyszerű lenne, mivel az ottani versenyek rajtja európai idő szerint estére, vagy késő éjszakára esik, így az itteni rajongók nehezen tudják figyelemmel kísérni a szériát. Különösen örülnék, ha a futam a szülővárosom közelében fekvő Val de Vienne pályán rendeznék! Úgy vélem, alkalmas lenne rá.

Simon Pagenaud kollégánkkal, Surányi Gézával az interjú után

– Nehéz együtt élni azzal, hogy Amerikában sokkal közelebb engedik a nézőket a versenyzőkhöz, mint a Forma–1-ben?

– Könnyen megszokod, mert a nézőktől rengeteget kapsz. A szeretetük nélkül biztosan nem nyerhettem volna meg az Indy 500-at. Ők adnak energiát ahhoz, hogy kockáztass és olyan dolgokat csinálj a versenypályán, amit egyébként nem tennél meg. A leintés után nem hajtottam be egyből a győztesnek kijelölt helyre, hanem megálltam a célvonalon, mert a 350 ezer nézővel együtt akartam ünnepelni, és meg szerettem volna köszönni a támogatásukat. Megszakítottam a hagyományt, de szerintem nem baj!

– Azt a versenyt már megnyerte, de mi a helyzet az IndyCar bajnoksággal, ahol jelenleg a harmadik helyen áll? Meg tudja ismételni a 2016-os bajnoki címét?

– Nagyon jó csapatban versenyzem, kiváló autóval. A csapattársam, Josef Newgarden nagyon erős, de Alexander Rossi és Scott Dixon is. Szerintem négyünknek lesz esélye megnyerni a bajnokságot. Én mindent bele fogok adni!

Gokartos nyitány

Az 1984. május 18-án a franciaországi Poitiers városában született Simon Pagenaud a karrierjét gokartozással kezdte. Jelenleg az IndyCarban versenyez a Team Penske pilótájaként, ahol 2016-ban megszerezte a bajnoki címet és 2019-ben megnyerte az indianapolisi 500 mérföldes versenyt. Eddig 87 nagydíjon szerepelt és ezek közül kilenc alkalommal intették le első helyezettként, dobogósként húsz esetben zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában