davis-kupa

2020.03.05. 15:10

Balázs Attila kezdi a selejtezőt

Balázs Attila és Ruben Bemelmans mérkőzésével kezdődik pénteken a Magyarország-Belgium tenisz Davis-kupa-selejtező Debrecenben.

A csütörtöki sorsoláson eldőlt, hogy a héten az elsőszámú magyar játékossá előlépett Balázs – aki 76. a világranglistán – lép majd először pályára, majd a második egyes mérkőzést Fucsovics Márton (84.) vívja Kimmer Coppejansszal. Köves Gábor szövetségi kapitány rajtuk kívül Piros Zsombort (401.), Marozsán Fábiánt (523.) és Nagy Pétert (530.) hívta be a keretbe.

Szombaton déltől a két hazai éljátékos először párosban lesz érdekelt, majd két újabb egyes meccs következik a péntekihez képest fordított felállásban a Főnix Csarnokban.

A világranglistán tizedik David Goffin távollétében a vendégek a Kimmer Coppejans (154.), Ruben Bemelmans (222.), Arthur De Greef (332.), Joran Vliegen (párosban 36.), Sander Gille (párosban 43.) ötössel érkeztek.

Köves Gábor először a megreformált DK-lebonyolításról beszélt, melyben már csak két nyert szettig tartanak a meccsek.

„Új a helyzet, mert 0-2-ről már nem lehet visszajönni. Komolyra fordítva a szót, bizonyos szempontból nehezebb ez a szisztéma, mert nem szabad szettelőnyt adni az ellenfélnek. Nálunk várhatóan ketten lépnek pályára a belgák ellen, így nekünk jó, hogy rövidebb mérkőzések lesznek, kevesebb időt kell a pályán tölteni – igaz, azt két nap alatt”

- fejtette ki a kapitány.

Köves Gábor szövetségi kapitány, Fucsovics Márton, Balázs Attila, Piros Zsombor, Nagy Péter és Marozsán Fábián, a magyar csapat tagjai (b-j) a Magyarország-Belgium tenisz Davis-kupa-selejtező mérkőzéseinek sorsolásán Debrecenben 2020. március 5-én.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az új technológiával készült salakpályáról szólva – amely mindössze 12 óra alatt készült el – Köves Gábor úgy vélekedett, hogy

a hagyományos salakon otthonosan mozgó Balázs Attilának kicsit gyors, míg a kemény borítást kedvelő Fucsovics Mártonnak lassú a pálya.

„Még nem döntöttem el, hogy tetszik-e ez a borítás, majd a meccseken kiderül” – jelentette ki Balázs, míg Fucsovics szerint egyértelműen jó lesz a pálya.

Fucsovics most más meccsekre számít

„Akkor Ausztráliából úgy jöttem haza, hogy volt egy fertőzés a lábujjamon, és öt-hat napot ki kellett hagynom a DK előtt.

Fontos emellett, hogy az a párharc Belgiumban volt, belga szurkolók előtt és kemény pályán, ráadásul Bemelmans és Goffin is jól játszott

- nyilatkozott Fucsovics. ”

Ez most más tészta: Magyarországon vagyunk, salakpályán, és nincs itt Goffin. Mondhatnám, hogy mi vagyunk az esélyesebbek, de pont ezért lehet nehéz nyerni. Rajtunk van a nyomás, hogy ezt be kell húzni, de most már csak a meccsekre szabad koncentrálnunk, semmi másra.„

A Főnix Csarnokban bemutatkozó, új technológiával készült salakpályáról kedvező benyomásokat szerzett a világranglista 84. helyezettje.

”Lassú, 'sártúró' pályára számítottam, de kellemesen csalódtam, mert jó a borítás sebessége. Igaz, hogy

úgy kell rajta mozogni, mint egy salakpályán, hátulról játszva, csúszkálva, mégis van súlyuk az ütéseknek. Az én keménypályás ütéseim is remekül működnek, szóval nem rossz„

- fogalmazott.

Hozzátette: ”Nekem mindig nehéz visszaszoknom keménypályáról salakra, de így, hogy itt most gyorsabbak a körülmények, és tudok nagyokat ütni-szerválni, várhatóan könnyebb dolgom lesz a jövő héten Indian Wellsben.„

A tavaly februári selejtezőben a Fucsovics és Balázs nélkül kiálló magyarok 5-0-ra kikaptak a németektől Frankfurtban, majd szeptemberben a budapesti osztályozón – immár a legjobbakkal kiegészülve – 3-2-re verték az ukránokat, így idén is a selejtezőben próbálkozhatnak.

A belgákkal eddig 13 alkalommal találkozott a magyar Davis-kupa-csapat, s az ellenfél 8-5-re vezet. Legutóbb 2018 februárjában, Liege-ben csaptak össze a felek, akkor a belgák 3-2-re nyertek.

A debreceni párharc győztese a világ legjobb együtteseivel küzdhet meg a novemberi, 18 csapatos madridi DK-döntőben, míg a vesztes osztályozót vív a bennmaradásért szeptemberben.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!