nba

2018.06.07. 10:02

Egy meccsre a címvédéstől a Golden State

A címvédő Golden State Warriors 110-102-re nyert a Cleveland Cavaliers otthonában az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjének harmadik mérkőzésén, magyar idő szerint csütörtök hajnalban, és összesítésben már 3-0-ra vezet az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban.

(FILES) In this file photo taken on May 30, 2018 showing LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers defending the ball next to Kevin Durant #35 and Stephen Curry #30 of the Golden State Warriors in Game 1 of the 2018 NBA Finals at ORACLE Arena in Oakland, California. Cleveland's LeBron James, known for bouncing back stronger from playoff losses, promises such heroics Sunday in the NBA Finals after what he calls one of the toughest defeats of his career. / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Lachlan Cunningham

Forrás: AFP/GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Fotó: Lachlan Cunningham

Jól kezdett az első két találkozón vesztes Cleveland, az 5. percben már 14-4-re vezetett, amire időkéréssel válaszolt a címvédő, és még a negyed vége előtt felzárkózott. A Cavaliers azonban tudott újítani, és őrizte hol kisebb, hol nagyobb előnyét. A nagyszünetre 58-52-vel vonultak el a csapatok.

A folytatás viszont a vendégeknek sikerült sokkal jobban, és a harmadik negyed elején – először a találkozó folyamán – vezettek (61-62). A különbség minimálisan nőtt csak, a záró játékrésznek 83-81-gyel vágott neki a Warriors.

A Clevelandnek sikerült fordítania a negyed elején, innen pedig váltott vezetéssel folytatódott a csata. A hajrát jobban bírta az egyre zártabban védekező címvédő, és a 43 pontos Kevin Durant vezérletével megszerezte a győzelmet. A rájátszásbeli csúcsát megjavító olimpiai és világbajnok kilenc triplakísérletéből hat volt sikeres.

„Edzőként igazi luxus egy ilyen játékost a pályára küldeni, hihetetlen, amit ma művelt” – dicsérte őt Steve Kerr, az oaklandiek mestere. „Volt néhány dobása, amelyet csak ő tud a világon” – tette hozzá. Az első két meccs legjobbja, a Warriors-csapatkapitány Stephen Curry mindössze 11 pontot szerzett, és csak tizedikre talált be a hárompontos vonalon túlról. A hat meccset térdsérülés miatt kihagyó Andre Iguodala – a 2015-ös döntő legjobbja – nyolc ponttal tért vissza a Golden State csapatába.

A nyolc hazai győzelem után alulmaradt hazaiak sztárja, LeBron James tripla duplát ért el (33 pont, 10 lepattanó, 11 assziszt), de ezúttal ez is kevés volt a sikerhez. A 33 éves kosaras 110. playoff-mérkőzésén szórt legalább 30 pontot, ezzel megjavította a legendás Michael Jordan 109-es rekordját.

Az NBA történetében eddig 131 rájátszásos párharcban volt 3-0 az állás, és még egy csapat sem tudott fordítani ilyen hátrányból.

A következő felvonást közép-európai idő szerint szombaton hajnalban játsszák ugyancsak Clevelandben.

Döntő, 3. mérkőzés:

Cleveland Cavaliers-Golden State Warriors 102-110 (29-28, 29-24, 23-31, 21-27)

legjobb dobók: LeBron James 33 pont, Kevin Love 20, Rodney Hood 15, illetve Kevin Durant 43, Stephen Curry 11

Borítókép: Durant és Curry közös erővel szerzi meg a labdát LeBrontól

AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Lachlan Cunningham

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában