JEGYZET

2018.03.08. 06:30

Élesztő

Bódi Csaba

 

Esernyővel eszközölt fejbe kólintás, sűrű szidalmak utáni ökölpárbaj és a némi rugdosódással vegyített közelharc is azon nemkívánatos esetek közé tartozott, amikor a lelátó népe megmutatta, hogy a csapat nemcsak a pályán fontos, azon kívül is védelemre szorul. Az érvek és ellenérvek korláton kívüli ütközésének persze már semmi köze sem volt a kedvencek egymáshoz feszüléséhez.

Azok, ők, a mieink ugyanis attól függetlenül is serényen rúgták a labdát a gyepen, hogy a mészporos vonalon kívül dagadtak az erek és a hangeffektekhez már jelentős izommunka is társult. A vér, veríték, könnyek kombó így azonnal más megvilágításba került, vagy éppen veszett a – nem éppen mély – feledés homályába. Mindez legalább addig tartott, amíg el nem következett fordított párosításban a múltkori házigazdák látogatása.

A sebek gyógyulása, a lelkek ápolása habitustól függően zajlott le, csak egyvalami helye és szerepe volt biztos: a felezővonalnál található egészségügyi ládáé.

A szett szerves részeként békésen pihenő hordágy is szolgálatra készen terült el a pálya szélen, majd pedig megszenvedte azon rendezők összehangoltnak közel sem nevezhető munkáját, amikor a sérültnek mindketten hátat fordítva léptek ellenkező irányba. Mert a bajt mindig lehet fokozni. Nyilván arra is akadt példa, amikor valamelyik (ki tudja, milyen oknál fogva…) elgyengült néző keveredett a vászonra, ám ebből film nem készült, pedig alakításnak nem volt éppen utolsó.

A sürgősségi eszközök, az azonnali ellátás alapvető kellékei egyvalamivel egészültek még ki: „igényes” alumíniumkannával, benne a csodatévő vízzel, az életnek elemével, kiindulva abból, hogy a „piócás ember” sem lehet mindig kéznél. A humán erőforrás szakértelméhez csak apró adalék volt a sebhintőpor használata, amikor a jó szándékú intéző az összefejelés után szétnyílt fejbőrbe azt úgy szórta bele gondosan, hogy még kis mennyiség maradt is a dobozkában. (A szakszerű kapcsozást később végző orvos szavait e helyen nem idéznénk…)

Előbbi gondolatok apropóját az a pályázat adja, amelynek jóvoltából defibrillátort szerezhetnek be a labdarúgó-egyesületek, méghozzá kilencvenszázalékos támogatottságot élvezve. Az újraélesztő eszköz átadásának feltétele, hogy egy személynek rendelkeznie kell BLS-tanfolyami (basic life support) képesítéssel.

Örül az ember szíve, hogy idáig jutottunk.

Ha egy életet megmentenek vele, már megérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!