GYÁSZ

2020.03.04. 16:48

Elhunyt a Heves Megyei Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnöke

Életének 91. évében csendesen távozott az élők sorából dr. Dobos József.

B. Cs.

Dr. Dobos József sokat tett a megyei labdarúgásért Archív fotó: Lénárt Márton

A korábbi Heves Megyei Labdarúgó Szövetség (HELASZ) tiszteletbeli elnökére a 2008. április elsején megjelent írással emlékezünk, amelynek szerzője az azóta ugyancsak elhunyt Fesztbaum Béla.

Az Ózdhoz közeli Csernely a szülőfaluja dr. Dobos Józsefnek, a Heves Megyei Labdarúgó Szövetség (HELASZ) tiszteletbeli elnökének, ezért nem meglepő, hogy a kohász városban kezdte pedagógus pályáját. A labdarúgást csak iskolai együttesekben gyakorolta, aztán oktatott.

Dr. Dobos József sokat tett a megyei labdarúgásért Archív fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Testnevelői, majd segédedzői végzettséggel az Ózd városi úttörőház csapatát vezettem éveken át – emlékezik a magyar ifjúsági válogatottságig jutó Sztáni István és számos neves labdarúgó egykori mestere. – Nálam játszott Frenkó László, Szendrei Béla, Borbás Zoltán, továbbá Albert Csaba, a Heves megyében is jól ismert edző. Az Ózd-Putnoki járás iskolai sportbizottságának is voltam az elnöke.

Középkori történelemből doktorált, ennek okán költözött Egerbe, de nem a megpályázott munkakört vehette át. A jelenlegi Érseki Szent József Kollégium igazgatói tisztét töltötte be 1980 és 1994 között.

– A kollégiumban találkoztam olyan fiúkkal, akik egri csapatokban futballoztak, mint Bukrán Gábor, Forgó János, Juhász Erik és még sokan mások. Fontosnak tartottam, hogy a tanulás és a sport kiegészítse egymást az esetükben is. Ezért, amennyiben csak lehetett, segítettem a srácokat. Az Eger SE révén, az ifjúság vonalán kerültem kapcsolatban a HELASZ-szal, és mint elnökségi tag, először az utánpótlás-bizottság vezetését kaptam feladatul.

A tényekhez tartozik, hogy neve felvetődött a szövetség elnöke, majd az NB III-as versenybizottság vezetői tisztsége kapcsán is, de azokat nem vállalta a fő foglalkozása mellett. Az edzőbizottság elnöki feladataival azonban nyolc évig tudta egyeztetni az idejét.

– Élénk szervezeti életet alakítottunk ki, amelyben első volt a szakma. Sok segítséget kaptam Várkonyi Ferenctől, Péczely Szabolcstól, Varga Istvántól, hogy csak néhány nevet említsek, akikkel dolgoztam.

Dobos József 1997-ben kapta meg a Magyar Labdarúgásért kitüntetés bronz fokozatát, az idén pedig a Heves Megye Labdarúgásáért emlékplakettet vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában