SAKK

2019.05.14. 11:36

Energia SC: hibátlan mérleggel bajnok a két évvel ezelőtti utolsó

Azok után, hogy 2017-ben majdnem búcsúzott az NB II-től az akkor még Mátra SE néven szerepelt gyöngyösi csapat, a 2018/19-es idényt százszázalékos teljesítménnyel nyerte az Energia SC együttese.

Bódi Csaba

Blaskó István (jobbra) játékosként és edzőként is jelentős szerepet tölt be Fotó: Albert Péter

Az NB II. Erkel-csoportjában a 9., vagyis az utolsó forduló rangadója döntött az aranyérem sorsáról. A gyöngyösiek a legfőbb rivális BEAC I. Barcza gárdájának vendégeként ültek asztalhoz és nyertek szoros csatában 6,5:5,5-re. A győzelem eredményeként a bajnoki cím a 2019/20-as szezonra NB I/B-s indulási jogot jelentett az ESC-nek, amely a tavalyi ötödik helyről lépett előbbre.

Barna Nándor érkezésével óriásit változott minden a csapatnál Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A siker értékét növeli, hogy két évvel ezelőtt az Energia SC Gyöngyös csapata még az NB II-ben maradásért küzdött – tekintett vissza a szakosztályvezető Barna Nándor, aki egyben a Heves Megyei Sakk Szövetség elnöke. – A kieséstől való megmenekülés után a 2017/18-as pontvadászatban a középmezőnybe küzdötte fel magát a csapat, s s zárt ötöddiként. Az előző évi fejlődés hatására a 2018/19-es küzdelemsorozatra visszaigazoltak olyan erős sakktudással, magas Élő-pontszámmal rendelkező játékosok, akik valamikor meghatározóak voltak a gyöngyösi sakkozás sikerében, és most is győzelemre segítették az Energia SC sakkcsapatát. Az elért eredményért köszönet jár a sapat minden tagjának a kiváló és eredményes játékért.

Barna Nándor külön elismerést érdemelő teljesítményt nyújtott sakkozóként Harmatosi József emelte ki. A FIDE-mester 8,5 pontot szerezve nemcsak a csapat legeredményesebb játékosának számított, de az Erkel csoport eredményességi listáján is előkelő helyen zárt. Kiemelendő Blaskó István szereplése, a nemzetközi mester az első táblán, a legnehezebb ellenfelekkel szemben több, mint 60 százalékos eredményt ért el, miközben szervezte, irányította a csapatot. Örömmel tapasztalható a jövő nemzedék aktivitása, az ifjúsági táblán játszó Peredi Olivér és Bartók Dávid Dominik is több győzelemmel segítette a csapatot..

Blaskó István (jobbra) játékosként és edzőként is jelentős szerepet tölt be Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

– Köszönet továbbá a gyöngyösi önkormányzatnak, a polgármester úrnak és az alpolgármestereknek, akik figyelemmel kísérték és segítették a csapat szereplését. A nagyszerű eredmény és a második vonalban történő szereplés tovább öregbíti Gyöngyös hírnevét, amely város mindig híres volt sakk szeretetéről és a sakkozás iráni elkötelezettségéről. A csapat tagjai remélik, hogy a jó szereplés még inkább erősíti erkölcsi és anyagi elismerésüket, mind a gyöngyösi vállalkozók, mind az önkormányzat részéről – zárta szavait Barna Nándor.

A GYÖNGYÖSIEK EREDMÉNYEI

Energia SC–Andornaktálya 9,5:2,5

Városgazda Akadémia–Energia SC2,5:9,5

Energia SC–Sárkány-DSE-Sinus 6,5:5,5

Fóti SE–Energia SC 2,5:9,5

Energia SC–Váci SC 6,5:5,5

GSBE–Energia SC 3,5:8,5

Energia SC–Pestszentlőrinc 7:5

Energia SC–MTK Budapest II. 8:4

BEAC I. Barcza–Energia SC 5,5:6,5

AZ NB II. ERKEL CSOPORTJÁNAK EREDMÉNYEI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában