JEGYZET

2018.01.18. 06:30

Ennyi volt

Fenyő Gábor

Néhány napja Bagics Balázsnak sikerült felkavarnia az állóvizet az amúgy nem kifejezetten a magyar sikersportágak közé sorolt férfiröplabdában azzal, hogy elköszönt az előző szezonban nagy meglepetésre bajnoki és kupadöntőbe jutott Bp. Pénzügyőr SE csapatától. Azonmód jöttek is a kérők: négy klub kereste meg – a bajnoki címvédő kaposváriak mellett a kihívó Kecskemét, továbbá a MAFC és az újonc Székesfehérvári MÁV Előre SC –, ám ő mindenkinek ugyanazt mondta: köszöni szépen, de elég volt a röplabdából.

Kétségtelen, nem akármilyen kaliberű játékosról van szó: a rekordbajnok Fino-Kaposvár és a magyar válogatott egykori csapatkapitánya – aki nem mellesleg a strandröplabdapályákon is begyűjtött öt bajnoki címet – a sportág meghatározó alakjának számított.

A múlt idő nem véletlen: miután sikeresen államvizsgázott, az élet más területén szeretné kipróbálni magát. Ez pedig szerinte teljes embert kíván, vagyis nem fér bele a sport.

Nem egyedi esetről van szó. Bagics Balázs ugyan nem ebbe a körbe tartozik, ám akadtak röplabdázók, akik, bár egészen a válogatottságig jutottak, mégis idő előtt köszöntek el. Megszokott – és elfogadott – dolog, ha egy fiatal úgy dönt, hogy a tanulmányaira összpontosít, s ezért hátat fordít az (él)sportnak. Az viszont az újdonság erejével hatott akkor, amikor a kaposvári bajnokcsapat egyik meghatározó játékosa a munka mellett voksolt, mert ha nem is nagyságrendekkel, de mégis

jobban keres a gyárban, mint a pályán,

arról nem is szólva, hogy az év mind a tizenkét hónapjában számolhat a fizetésével.

A liberó Dömötör Lajos még 2014-ben váltott röplabdáról munkára. Két évvel később aztán két másik válogatott játékos, Bagics Balázs és Rása Alex is úgy köszönt el Kaposvártól, hogy a civil szférában képzeli el a folytatást. Utóbbi a nyári holtszezonban rendszeresen munkát vállalt – egy időben szülőhelye közelében, Tisza­ligeten ténykedett úszómesterként –, így egészítve ki a jövedelmét. Rása Alex azért szerencsére megmaradt a sportág számára, Bagics Balázstól viszont búcsúzunk.

Azt azért ne feledjük, hogy a világ egyik legnépszerűbb és legtöbbek által űzött sportágáról beszélünk.

Amikor a röplabda is bekerült a TAO-s sportágak közé, sokan azt mondták, ez lehet a kitörési pont, csak élni kell vele. Nem mindegyik klub tudott…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!