jegyzet

2019.01.15. 06:30

Féktelenül

Fábik Tibor

Mint a példák bizonyítják, a rövid pályás gyorskorcsolyázókra számtalan veszély leselkedik. Deréktájon lyukat üthet beléjük a rivális korcsolyája (2017-es sanghaji világkupa, Knoch Viktor), elvághatja az Achilles-inukat (2018-as almati világkupa, Sziliczei-Német Rebeka) vagy éppen elütheti őket a saját villástargoncájuk. A holland Sjinkie Knegttel még decemberben esett meg, hogy elfelejtette behúzni a kéziféket, a járműve egy ajtóhoz passzírozta, és akkor nyilvánvalóvá is vált, hogy az ötszörös világbajnok komoly lábsérülést szenvedve lemarad az Európa-bajnokságról. Arról az Eb-ről, amelyet a múlt hét végén hazájában, Dordrechtben rendeztek meg, és Knegt összetettben, 500, 1000 és 1500 méteren, valamint a holland váltóval is címvédőként állhatott volna rajthoz – tavaly a drezdai Eb-n mindent megnyert, amit lehetett.

A szakállas holland fiúról az a hír járja, hogy botcsinálta ezermester, afféle Mekk Elek, de lehet, hogy ezt csak a rosszakarói terjesztik. Mi ilyesmit még azután sem állítunk, hogy a múlt héten, amikor otthon be akart gyújtani a kandallóba, hogy, hogy nem, lángra kapott a ruhája, és súlyos égési sérülésekkel került kórházba.

Knegt tehát nem volt ott az Eb-n, de ez semmivel sem csökkenti válogatottunk parádés teljesítményének értékét.

Már csak azért sem, mert az őszi világkupákon a mieink – Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang – jó néhányszor elkalapálták a hollandust.

Dordrechtben pedig mindenkit. Az Európa-bajnokságokról eddig összesen két aranyérmünk volt, a múlt hét végén két napon lett négy. Bár Liu Shaolin Sándor az elutazás előtti utolsó edzésen elesett, a bokáját és a csípőjét is erősen fájlalta, s csak két nappal később tudott a többiek után repülni, az Eb legeredményesebb versenyzője lett. Megszerezte a short track első magyar összetett Eb-címét, az egyéni számokban győzött 1500-on is, míg 500-on és 1000-en másodikként zárt. Liu Shaoang megnyerte az 500-at, összetettben és 1500-on ezüstérmes lett. Mestermunka volt, ahogy maguk között lerendezték, 1500-on az egyikük, 500-on a másikuk nyerjen, és hátvédet biztosítottak egymásnak. Női váltónk bronzérmes lett, az Eb utolsó döntője után pedig a férfiak stafétája betette a zsákba a negyedik aranyunkat.

„Nem abból akarunk megélni egész életünkben, hogy egyszer olimpiát nyertünk” – szögezte le az év elején adott egyik interjújában Liu Shaolin Sándor.

Nos, akárcsak a derék Sjinkie, a mieink sem húzták be a kéziféket, de ez egészen más sztori.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!