JEGYZET

2019.12.24. 06:30

Futballünnep

Ballai Attila

Egyetlen, pénteki meccs kivételével teljes fordulót rendeznek az első osztályú angol labdarúgó-bajnokságban, a Premier League-ben csütörtökön. December 26-án, karácsony másnapján. December 28-29-én, majd január 1-jén is pályán lesz a komplett mezőny. A kontinentális Európából nézve rendkívüli ez az időzítés és tobzódás, de mielőtt kárhoztatni kezdenénk a túlzsúfolt versenynaptárt, rögzítsük:

a sportág őshazájában a futball ünnep, ezért a legszentebb napokról sem hiányozhat.

A karácsonyi foci a brit szigeten másfél évszázados hagyomány. Abban az évben, amikor Ferenc József császár kiadta az Októberi diplomát, amikor meghalt gróf Széchenyi István, amikor Abraham Lincolnt megválasztották az Egyesült Államok elnökévé – tehát 1860-ban Angliában már labdarúgó-mérkőzést vívtak december 26-án. Az 1804-ben krikettklubként alapított Haliam FC mérte össze tudását a Sheffield gárdájával. E kezdeményezés tradícióvá nemesült. Sokáig december 25-én és 26-án kettős forduló zajlott, ám tekintettel a játékosok fokozott igénybevételére és a családokra, lassacskán eltűnt az első napi játék, de megmaradt a második.

Nem akármilyen mérkőzésekkel, ma már emlékekkel. Negyvenöt éve, 1963 karácsonyán például a Fulham 10–1-re intézte el az Ipswich együttesét, 1977-ben pedig a Manchester United ünnepelt pazarul: 6–2-re páholta el Liverpoolban az Evertont. Az 1979. december 26-i Sheffield Wednesday– Sheffiled United városi derbit, e harmadosztályú összecsapást 49 ezren szurkolták végig. A karácsonyi futballkrónika fekete lapja 1948-ban íródott Belfastban. Az előző század első felének leghíresebb és legeredményesebb ír csapata, a skót példaképről elnevezett Belfast Celtic FC ekkor jelentette be feloszlatását, mert a Linfield elleni bajnokit követően – amelyen az ellenfél felbőszült és fanatizált drukkerei megtámadták és súlyosan megsebesítették a vallási okokból gyűlölt vetélytárs labdarúgóit – a vezérkar úgy ítélte meg, hogy képtelen megvédeni játékosai testi épségét.

A magyar labdarúgókat szerencsére nem fenyegeti efféle veszély. Sőt semmiféle sem, a december vége, a január eleje évtizedek óta futballunk legharmonikusabb időszaka. Ekkor ugyanis nem kell játszani, csak tervezgetni, fogadkozni, és ebben tagadhatatlanul jók vagyunk, az élmezőnyhöz tartozunk.

Ennek megnyugtató tudatában mi is áldott karácsonyt kívánunk, az angol szurkolóknak a stadionok, a hazaiaknak az otthon lélekemelő melegében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!