BÚVÁRSPORT

2020.06.09. 17:14

Három hónap után ismét vízben a gyöngyösi búvárúszók

Örökkévalóságnak tűnt a szárazföldi edzésekkel zajló időszak a Mátrai Erőmű Búvárklub versenyzőnek. Mozsár Alex és társai most mindent elkövetnek azért, hogy új lendületet vegyenek.

S. K.

Mozsár Alex és Veress András Fotó: Mátrai Erőmű BK

– Mintegy három hónapot töltöttünk víz nélkül, ilyen hosszú kihagyásra korábban egyszer sem akadt példa – emlékeztetett a Mátrai Erőmű BK vezetőedzője, Veress András. – A februári egri Világkupa-fordulót követően március közepén az olaszországi Lignanóban folytatódott volna a nemzetközi sorozat, de arra a koronavírus-járvány terjedése miatt már nem kerülhetett sor. Hogy csak néhány eseményt említsek: az elmúlt három hónapban két Vk-forduló, a felnőtt országos bajnokság, és a Diákolimpia országos döntője is elmaradt, ez utóbbi helyszínéül a gyöngyösi Dr. Csépe György Városi Strandfürdő szolgált volna.

Mozsár Alex és Veress András Fotó: Mátrai Erőmű BK

A mátraaljai városban a pünkösdi hétvégét követően nyitott újra a strand, a héten pedig már korlátozott számban az edzések is elkezdődtek.

– Teljesen nem állhattunk le, a legjobbakkal a veszélyhelyzet időszakában is igyekeztünk fenntartani a megfelelő edzettségi állapotot – magyarázta Veress András. – A szigorú higiéniás szabályokat betartva Mozsár Alex-szel, Pernyész Dorottyával, Deme Dorkával és Kiss Nándorral állóképesség javító kondiedzéseket végeztünk a klub épületében. A víz hiányát sajnos semmilyen módon sem lehet pótolni, de igyekeztünk a lehető legkevesebb veszteséggel átvészelni ezt az időszakot. A héten már mintegy harmincan szálltak ismét medencébe. Amint a szabályok lehetővé teszik, ismét teljes üzemben vágunk bele az edzésekbe. A gyerekek már alig várják, hogy ismét vízbe ugorjanak.

Arra a kérdésre, hogy a hosszúra nyúlt kihagyás milyen hatással volt az élversenyzőkre, a szakember így válaszolt. – Mindenkit megviselt, hogy nincs éles versenyhelyzet, de még igazi edzés sem – folytatta a szakember. – Számukra örökkévalóságnak tűnt az elmúlt három hónap, s látszólag a motiváció is alább hagyott. Nem tudom elmarasztalni őket, ilyen helyzetbe könnyen belefásulhat az ember. Biztos vagyok benne, hogy most sokan felszabadultak, és elszántabbak lesznek mint előtte. Nagyon büszke vagyok rájuk, nem sokan csinálták volna végig az elmúlt időszakot.

A nagy megmérettetésekre már nem kell sokat várni.

– A versenynaptár teljesen felborult – folytatta Veress. – Hazai medencében vélhetően júliusban már csatázhatnak a versenyzők. Az eredetileg július elejére kiírt oroszországi felnőtt világbajnokságot és az olaszországi junior Európa-bajnokságot elhalasztották. Arról hallani, hogy talán ősszel indulhat újra a nemzetközi vérkeringés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában