JEGYZET

2020.05.12. 06:30

Lecsó

Ballai Attila

Járvány és karantén idején gyakran kérdezik arról az edzőket, mivel töltik az idejüket, és ők nagyjából eme válaszokat adják: meccseket elemeznek, videókat néznek, szakirodalmat olvasnak, képezik magukat, rendezgetik a jegyzeteiket, és persze állandó kapcsolatot tartanak játékosaikkal, tanítványaikkal. Volt azonban egy tréner, aki formabontó módon a következőt mondta: „Olvasok, alszom, borozgatok.”

Majdnem koccintottam is az egészségére, úgy megfogott a keresetlen őszintesége. Hiszen a túlfeszített, agyonhajszolt professzionális versenysport a világot átmenetileg megdermesztő koronavírustól váratlan, különleges ajándékot, pihenőt kapott. Az idegek kisimulhattak, az izmok ellazulhattak, munka és olykor, miért tagadnánk, kényszer helyett szabadidős tevékenység, felüdülés, a megszokott, régi élethez fűző kapocs lett a sport, az edzés. Ezzel persze lehet élni és visszaélni. Egy időben például a Skandináviába szerződött légiósainkról az járta, hogy fizikailag rohamosan épülnek le, mert nem tudnak mit kezdeni a rájuk szakadt szabadsággal, az azzal járó felelősséggel. Azzal, hogy a heti, mondjuk, négy közös edzés mellett egyéni terveket és feladatokat kapnak; csakhogy ha délután egyedül kell menni az erdőbe ötven percet futni, akkor a norvég vagy a dán sportoló percre és méterre pontosan teljesíti az adagot, a magyar viszont komoly kísértést érez arra, hogy inkább összedobjon egy finom lecsót.

Most aztán lehetett bőven tréningezni, lecsót főzni, mindenre jutott idő. Csak el kellett találni a helyes arányokat. Azért, hogy miután újra megindult a csapatszintű felkészülés, mindenki a lehetőség szerinti ideális állapotban térjen vissza a közös munkába. Kipihenten, felfrissülten, meccsre éhesen, nem pedig leeresztve, túlsúlyosan, fizikailag és mentálisan is leépülve.

Azokban a sportágakban, amelyekben lezárták a 2019/2020-as bajnokságokat, különösen észnél kell lenni, mert edzőnek, sportolónak egyaránt nehéz jó választ adnia arra, miért kezdik újra a munkát.

Azért, hogy egy-másfél hónapot keményen melózzanak, aztán elvonuljanak nyári szünetre? Ahol viszont hamarosan ismét tétre megy a játék, ott óriási a jelentősége annak, ki hogyan töltötte az elmúlt heteket, illetve ki mennyire szereti azt, amit csinál, amiből él.

E tekintetben minden korábbinál érdekesebb, pikánsabb hajrá elé nézünk a labdarúgó NB I-ben. Hiszen kiderülhet, ki mennyit futott, erősített, aludt, olvasott, borozgatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!