erdélyi futballakadémia

2020.01.10. 15:23

Magyarország támogatásával élesztenék újjá a nagyváradi labdarúgást

Amennyiben megvalósul az elképzelés, az a helyi közösség hasznára válik.

Gheorghe Hagi futballakadémiájának mintájára, de magyarországi kormánytámogatással szeretné a nagyváradi labdarúgást újjáéleszteni Sorin Cigan. Az egykori játékos a politikától független, a Szatmáron létrehozandó Partiumi Futballakadémiánál nagyobb projektjének megvalósulásáét lobbizik – írja a Krónika.

Futballakadémia épülhet Nagyvárad közelében magyarországi kormánytámogatással – mondta Sorin Cigan a Gazeta Sporturilor sportnapilapban csütörtökön megjelent interjúban. Az egykori futballista 8 millió euró alaptőkére számít az építkezéshez, hogy utána évi 2-4 milliós költségvetésből működjön az utánpótlásképző.

„A cél, hogy idővel egy csapat a romániai másod- vagy harmadosztályban szerepeljen. Szégyenletes, hogy egy ilyen projekthez itthon nem találni támogatást” – fogalmazott a Magyarországon edzőként dolgozó korábbi csatár.

A Bihar megyei futballakadémia ötlete nem új keletű, de bár az interjú alapján a megvalósítása már csak idő kérdésének tűnhet, valójában még nincs meg hozzá a szükséges magyar kormánytámogatás.

Erről Sorin Cigan a Krónikának beszélt csütörtökön, hozzátéve, hogy már másfél éve dolgozik elképzelése megvalósításán. Gheorghe Hagi akadémiájának mintáját követné, és fontosnak tartaná, hogy az a politikától, egyházaktól független egyesületként működjön. „A magyar kormány a határon túli magyarok támogatását nézi, de a politikum nem lesz bevonva” – mondta.

Jómaga a márciusban bejelentett és Szatmárnémetiben létrehozandó Partiumi Futballakadémiánál is nagyobb projektet dolgozott ki, és lát arra esélyt, hogy megkapja az ahhoz szükséges támogatást. „Problémát a román kormány jóváhagyása okozhat” – véli Cigan, aki szerint, ha megvalósulna az elképzelése, az csakis a helyi közösség hasznára válna, hiszen elkeserítőnek tartja, hogy az egykoron bajnok és a válogatott számára kiváló játékosokat kinevelő Nagyvárad labdarúgóéletét „tönkretették”.

A Krónika információi szerint az edző a debreceni Loki klubjával partnerségben dolgozna az akadémián, de ezt Cigan cáfolta. Egy nagyváradi akadémia létrehozásának hírét legutóbb tavaly tavasszal rebesgette a bukaresti sajtó, ám akkor hamar kiderült, hogy a Partiumi Labdarúgó-akadémia nem Bihar megyében, hanem Szatmár megyében lesz.

Az intézmény a felcsúti Puskás Akadémia égisze alá tartozó székelyföldi futballakadémia mintáját követi majd, miközben Cigan szakemberekre bízná, de eltérő rendszer szerint működtetné saját intézményét azzal a hasonlósággal, hogy a magyarországiaknak előjoga lenne a váradi futballiskolában kinevelt játékosokra.

Egyelőre konkrét határidő nincs az ehhez szükséges, esetleges kormánytámogatás elbírálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!