LABDARÚGÁS

2019.01.26. 08:01

Mátraballától Milánóig Kis Károly sportnagykövettel

Mátraballáról indulva Milánóban, Tromsőben, Pakson, Pásztón, Újpesten, Salgótarjánban és Angyalföldön tettünk időutazást Kis Károllyal. Heves megye sportnagykövetének, a pro licences labdarúgóedző élményekben gazdag pályafutásának néhány szemelvénye most kap először nyilvánosságot.

Bódi Csaba

Böde Dánielt (balról), Vajer Gábor, Éger László és Kis Károly Pakson Archív fotó: Gottvald Károly/TN

Carlónál Károly

Milanellóban megerősítést nyert a tétel, mely szerint az olaszoknál a kezdőcsapatba a mérkőzésen nyújtott teljesítménnyel lehet bekerülni vagy bent maradni. Az AC Milan edzőközpontjában 2003-ban Pajkos Jánossal gyűjtött ismereteket az edzői pro licenc megszerzéséhez Kis Károly, ahol más is alaposan bevésődött az emlékezetébe. A piros-feketék akkori nagy formátumú trénere, Carlo Ancelotti arra az irányzatra adott példát, hogy négyszemközt is sokat kell foglalkozni a játékosokkal. A másik út híveként az SSC Napoli mestere, Ottavio Bianchi ugyanakkor annak a meggyőződésnek a híve, hogy a labdarúgókat nagyon is megfizetik azért, hogy tudják, mi a feladatuk, vagyis teljesen elzárkózott az effajta személyes kapcsolattartástól, ha úgy tetszik, lélekerősítéstől.

Károlyok egymás közt, 16 évvel ezelőtt Beküldött fotó

Paksi füles

Tromsőben nem akarták a véletlenre bízni a továbbjutást a norvég házigazdák az európai futballtérképre 2011-ben fellépett paksiakat fogadva. Az egy héttel korábban a Sóstói stadionban rendezett odavágó 1–1-es eredménye bizakodásra adott okot a skandinávoknak, amire Andersenék rátettek még egy lapáttal. Nem volt elég, hogy tíz Celsius-fokos északi nyárban (július 21-én) esett az eső, de vendéglátók a szünetben alaposan belocsolták a műfüves pálya azon térfelét, amelyen a tolnaiak védekeztek. A közel sem sportszerű lépés olyannyira célt tévesztett, hogy PFC a fordulást követően Kiss Tamás (2) és Böde Dániel révén három „nyuszit” helyezett el a hazai kapuban. A paksi fülest megemlegették a vikingek.

Gólokkal segített

És ha már Böde, akkor egy példa az edző vs. játékos munkakapcsolatra. Kis Károly meglehetősen szigorúan kezelte a Paksi FC egykori gólzsákját, az FTC és a nemzeti csapat későbbi tagját. A szakvezető tudta, hogy soha nem lesz a „Madocsai Messi” kedvenc trénere, de nem bánta meg a kemény és következetes munkát. Dani már akkor válogatott formában futballozott, rengeteget hozzá téve a vidéki kis klub NB I.-es ezüstérméhez és a Ligakupa-diadalhoz. A történelmet írt egyletnél a szakvezető sokat köszönhetett a két év alatt 26 gólt szerzett Bödének, aki hatékony segítséget nyújtott ahhoz, hogy 2011-ben az év edzőjének járó elismerést Kis Károly vehesse át. Azóta messze kerültek egymástól, de ha összefutnak, jókat beszélgetnek.

Böde Dánielt (balról), Vayer Gábor, Éger László és Kis Károly Pakson Archív fotó: Gottvald Károly/TN

A fiatalság kora

Heves megye mátraballai illetőségű sportnagykövete labdarúgóként Recsken futballozott, azonban ezenkívül nem szűkebb hazánkban ért el sikereket, mert edzői pályafutásának állomásai más régiókhoz kötötték. Pásztón a legtöbb játékos idősebb volt tőle, mégis megyei bajnoki címet nyert a gárdával. A Dunakanyar-Vácnál azonban nagy hibát követett el azzal, hogy túlzottan szeretett volna az NB I.-ben dolgozni. „Fiatal edzőként nem jól mértem fel a lehetőségeket, és egy hét alatt kiderült, hogy teljesen kilátástalan a csapat helyzete. A játékosok ugyan tették a dolgukat, de ott nem lehet érdemi munkát végezni, ahol egyéves fizetésekkel tartoznak a futballistáknak.”

Újpesti mély nyom

A szimpatikus vesztes szerepét kevesen szeretik, mégis előfordul, hogy az ember nem tudja elkerülni a sorsát. Az 1997/98-as Magyar Kupa Újpest–SBTC elődöntőjében hetven percig állta a sarat a salgótarjáni NB II.-es gárda a Megyeri úton, ám az utolsó húsz percben kapott két gól a búcsút jelentette a sorozattól. Ahogy a kedvencek, úgy a nógrádi drukkerek is alaposan kitettek magukért, úgy szurkoltak, hogy az mély nyomot hagyott a csapatban. Hogy a hatás még erősebb legyen, a lila-fehér tábor is éltette a búskomor vendégeket. A közönség szeretetének effajta megnyilvánulása felülírta a kiesés miatti keserűséget.

Döntés a zöld asztalnál

Már nem derül ki, mi lett volna, ha 1999-ben a még feljutást érő, vagyis harmadik helyen végeznek a salgótarjániak az NB I.-ben (az első osztályt a Professzionális Nemzeti Bajnokság jelentette). Mivel azonban a Szeged LC csapata visszakapta az korábban sorra levont pontokat, a zöld asztalnál a csongrádiak nyertek jogot arra, hogy az élvonalban szerepeljenek. Csekély vigasz a Stécének, hogy ez tiszavirág életűvé vált, ugyanis az alföldiek fél év után visszaléptek a pontvadászattól, miközben az SBTC a csúcsot jelentő első osztály helyett az NB III. Mátra-csoportjának a 11. helyén végzett.

Fájó Fáy utca

A Vasas hívását tavaly nyáron az élet nagy lehetőségeként élte meg Kis Károly. Az NB II.-be visszacsúszott gárdával közös történet azonban idő előtt ért véget. Ajkán sikercsapatot hagyott ott az angyalföldiek kedvéért, a XIII. kerületiekkel viszont semmi sem sikerült úgy, ahogy azt szerette volna. Tapasztalat bőven akad, de a visszafelé dobálás nem szerepel a tréner kelléktárában. Most tanul, képzi magát és reméli, kap még esélyt arra, hogy meccsen bizonyítson, ne pedig csak a felkészülésből jusson neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában