női döntő

2018.09.09. 15:10

Oszaka simán verte Serena Williamst

A 20 éves Oszaka Naomi nyerte meg a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben két szettben legyőzte a 23-szoros Grand Slam-bajnok Serena Williamset.

Naomi Osaka of Japan (R) and Serena Williams of the US meet at the net after their 2018 US Open women's singles final match on September 8, 2018 in New York. Osaka, 20, triumphed 6-2, 6-4 in the match marred by Williams's second set outburst, the American enraged by umpire Carlos Ramos's warning for receiving coaching from her box. She tearfully accused him of being a "thief" and demanded an apology from the official. / AFP PHOTO / Eduardo MUNOZ ALVAREZ

Fotó: AFP

A hatszoros US Open-bajnok Williams szülési szabadsága utáni második, New York-ban pedig kilencedik GS-fináléjára készülhetett. Legutóbb 2014-ben döntőzött a hazai Grand Slamen. Az egyesben 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes sztár pályafutása 31. GS-fináléjában lépett pályára az Arthur Ashe Stadionban, míg a 20 esztendős Oszaka első GS-döntőjét vívta.

A világranglistán 19. japán játékos – aki hazájából első nőként jutott Grand Slam-fináléba – még nem volt kétéves sem, amikor az amerikai az első US Openét nyerte 1999-ben. Mindketten egy-egy szettet vesztettek eddig az idei viadalon.

A két teniszező eddig egyszer találkozott egymással: idén márciusban, Miamiban – Williams visszatérése utáni második tornáján – a későbbi bajnok Oszaka két szettben győzött.

A várható eső miatt csukott tető alatt kezdődött meccsen a 17-edikként rangsorolt amerikai – aki 26. a WTA-rangsorban – már a harmadik játékban elvesztette az adogatását. Az Oszakában született Oszaka egy ásszal stabilizálta előnyét (3:1), majd ismét brékelt, és 27 perc elteltével már 5:1-re vezetett. Ezután már csak egy gémet engedélyezett a rengeteget rontó amerikainak, és 34 perc alatt hozta az első szettet.

A folytatásban feljavult Williams játéka, aki 3:1-nél lépéselőnybe került, csakhogy rögtön elbukta a szerváját, s mérgében az ütőjét is összetörte. Mivel ezért – egy korábbi tiltott edzői tanácsadás után – már a második figyelmeztetésben részesült, büntetőpontot kapott, és a székbíróval is összeveszett. A higgadt japán sorozatban három gémet nyerve fordított, majd a térfélcserénél a játékvezető megsértéséért Williams újabb intést kapott.

A pályán megjelent a tornaigazgató is, heves vita alakult ki, és a meccs 4:3 helyett egy büntetőgémmel 5:3-ról folytatódott.

Oszaka keze nem remegett meg, és kiszerválta a meccset, amely 1 óra 20 percig tartott.

A japán teniszező még csak pályafutása második tornáját nyerte meg, míg Serena Williamsnek tovább kell várnia 24. GS-serlegére, amivel utolérheti az örökranglista élén az ausztrál Margaret Courtot.

Borítókép: Serena gratulál a győztes Oszakának a döntőt követően

AFP PHOTO / Eduardo Munoz Alvarez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában