jegyzet

2019.06.27. 06:30

Ráfogni a bíróra

Bódi Csaba

Azért a San Jorge de Tucumán csapatának játékosainál fellelhető némi elegancia. Igaz, az argentin harmadosztályból feljebb kívánkozó egylet labdarúgóinak segítségére szolgált, hogy aligha látták a Copa Américán az Uruguay–Chile csoportmeccset. A rossz példa így mégsem bizonyult ragadósnak az első félidőben kettős emberhátrányt szenvedő alakulatnál a Club Atlético Alvarado otthonában.

Nem tudni, milyen megoldást választottak volna a feljutásért 1400 kilométert utazó látogatók, ha ott lebeg előttük Gonzalo Jara cselekedete.

A chileiek védője azzal hívta fel magára a figyelmet a kontinens­viadalon, hogy a pályára berohanó szurkolót nemes egyszerűséggel felrúgta.

Dél-Amerika különlegességeit az egyedi megoldások tárháza gyarapítja, amelyek közé méltán pályázik a gauchók és az Andok fiai­nak jellegzetes cselekedete. Nem szükséges különösebb képzelőerő ahhoz, hogy lássuk, ha a tucumáni labdarúgók kicsit is vehemensebbek, az általuk csalónak bélyegzett játékvezető sorozatosan őket sújtó ítéleteit nem úgy kezelik, ahogy azt tették. A második félidő elejére szervezett közös leülés után a San Jorge focistái ugyanis már nem álltak fel, furcsa módját választva a tiltakozásnak. Így az Alvarado összesítésben 1–0-ra megnyerte a kétmeccses párharcot, és 91 éves fennállása során először jutott fel a másodosztályba.

Kétségtelen, hogy ez a húzás sokkal emberbarátibb, mint ha a bíró sporttárs jutott volna a gyepre futó drukker sorsára. Igaz, az is váratlan fordulatot hozott volna, ha a nézői megmozdulást követően valamennyi futballista a játéktérre helyezte volna a hátsó felét. Az argentinok közel sem sportszerű nóvummal szolgáltak, de a chilei focista úgy segített a biztonságiaknak, ahogy azt senki sem látta előre. Eközben a román U21-es válogatott játékosának, Cristian Maneának azért nem lehetett felhőtlen az öröme a franciák elleni továbbjutást követően, mert az ünneplés közben barátnőjét szájon rúgták…

Kíváncsi vagyok, az ülésben felszínre törő „tucumánia” mikor pattant ki az elkövetők fejében, az 1400 kilométer megtétele során, vagy a röpke szünetben?

Akárhogy is, de ők meg a futballt csalták el. Jara még csak figyelmeztetést sem kapott, míg a hölgyet rugdosó férfit kivezették a stadionból.

A labdarúgás világa újabb bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy igenis van új a nap alatt. Csak az nem változik, ha kikap a csapat, akkor a játékvezetőre mindig rá lehet fogni, hogy minden miatta történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!