Autósport

2019.12.29. 16:18

Rovanperä nyerte meg a Szilveszter-ralit

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a viadalt a Hungaroringen és környékén.

Forrás: Szilveszter Rallye kommunikáció

Fotó: Molnár Ádám

Kalle Rovanperä, a világbajnokság WRC2-es kategóriájának bajnoka nyerte meg a vasárnap véget ért hagyományos évbúcsúztató Szilveszter-ralit.

A Hungaroringen és környékén 21. alkalommal megrendezett viadalon Rovanperä és navigátora, Noora Korhonen 33:11.05 perc alatt teljesítette a verseny 53,1 kilométeres távját. Szombaton kettő, vasárnap pedig hat gyorsasági szakaszt bonyolítottak le, többségében a Hungaroring területén.

Nagyon szórakoztató verseny volt, rengeteg nézővel, élvezetes szakaszokkal, igyekeztük kiélvezni minden pillanatát

nyilatkozta Rovanperä, aki hozzátette, neki a Hungaroringen kívül rendezett etapok tetszettek a leginkább.

A 19 esztendős pilóta megemlítette, külön örült annak, hogy csapattársa lett a második, de jelezte, a magyar ellenfelek között is látott kifejezetten gyors versenyzőket.

Jövőre az a legfontosabb, hogy a világbajnokság első felében minél jobban megismerjem az új autót, hozzászokjak a kezeléséhez és érezzem a határait, aztán az év második felében már az eredményesség lesz a lényegesebb

mondta Rovanperä, aki 2020-ban a gyári Toyota csapat versenyzője lesz a WRC kategóriában.

A finn pilóta mögött másodikként csapattársa, a cseh Petr Semerád végzett, míg a harmadik Vincze Ferenc, a friss magyar bajnok lett.

A Szilveszter-rali történetében első alkalommal fordult elő, hogy az aktuális magyar címvédő is indult. Vincze ezen a viadalon próbálta ki először 2020-as versenyautóját, egy Volkswagen Polo GTI R5-öst. A Korda Racing pilótája már háromszor, 2014-ben, 2016-ban és 2017-ben győzött a Szilveszter-ralin.

A közönség a Hungaroringen és környékén ezúttal 193 versenyautót láthatott:

Magyarország mellett Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából, Svájcból, Lengyelországból, Németországból, Finnországból és Angliából is érkeztek versenyzők.

A Szilveszter-rali rendezői december 14-én jelentették be, hogy a viadal jövőre a nemzetközi Alpok-Adria Rali Kupa (AARC) versenysorozat nyolcadik, utolsó állomása lesz, így a mostani rendezvény egyfajta főpróbája volt a 2020-as AARC-futamnak.

Eredmény:

1. Kalle Rovanperä, Noora Korhonen (finn, Skoda Fabia R5) 33:11.05 perc

2. Petr Semerád, Jirí Hovorka (cseh, Skoda Fabia R5) 36.36 másodperc hátrány

3. Vincze Ferenc, Szőke Tamás (Volkswagen Polo GTI R5) 44.08 mp h.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában