LABDARÚGÁS

2020.04.22. 20:29

Rozsnaki és Lovas volt a legtöbbet foglalkoztatott

A 2019/2020-as idény eddig lebonyolított mérkőzései során 91 sípmester kapott feladatot a Magyar Labdarúgó-szövetség Heves megyei Játékvezető ­Bizottságának tagjai közül a szűkebb hazánkbeli három felnőtt­bajnoki osztályban. Annak jártunk utána, kik számítottak a legaktívabbnak.

B. Cs.

Rozsnaki Gábor tizenöt bajnoki mérkőzést vezetett a 2019/2020-as idény eddig részében Fotó: Lénárt Márton

A 2018-as évben a legjobb megyénkbeli játékvezetőnek választott Viktor Ferenc Péter sípjelére kezdődött a legtöbb megyei I. osztályú mérkőzés. Az adácsi bíró hét meccsen tevékenykedett a 15 forduló során, miközben három alkalommal asszisztensként segítette kollégája munkáját. Ezen túlmenően a II. osztályban három összecsapást irányított, kétszer partjelzett, mi több, egyetlen 90 perc idejére a III. osztályban is tett „kirándulást”.

Rozsnaki Gábor tizenöt bajnoki mérkőzést vezetett a 2019/2020-as idény eddig részében Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Lucián János azzal számít egyedinek, hogy ő az előbbi feladatokon túl egyszer a III. osztályban is asszisztált, vagyis a hatvani bírónak teljes az a paletta, amelyen a három bajnoki osztály (I., II., III.) mérkőzésvezetési és partjelzői teendőinek ellátása szerepel. Az I. osztályban 21-en dirigáltak a megadott időszakban, közülük Varga László 19 meccsen húzhatta magára a JB-címerrel ellátott trikót. Az egri sípmester Rozsnaki Gábor, Derda József, dr. Lendvai Gábor és a már említett Lucián János társaságában hat-hat megyei I.-es összecsapáson mondhatta el magáról, hogy az ő irányításával vonultak ki a csapatok a pályára. Nem panaszkodhatott az aktivitásra Harnos Csaba (17), Török Mihály (17) és Dajkó Tamás (16) sem. Még mindig a megye I.-nél maradva: asszisztensként Nováki Richárd és Forgó Zsolt emelkedett ki. Mindketten tíz-tíz mérkőzésen fogtak zászlót a kezükbe, míg Király Zoltán, Lovas Norbert nyolc, Kecskés Gábor, Szarvas László és Juhász Ádám hét-hét párharc során tevékenykedett a partvonal mentén.

Orovecz Tamás azzal tűnt ki, hogy 20 mérkőzésen képviselte a JB-t hivatalos személyként. Azon túlmenően, hogy az I. osztályban háromszor partjelzett, a megye kettőben hat meccsen dirigált és hétszer partjelzett, a harmadik vonalban pedig négy összecsapást vezetett. Ugyancsak hat mérkőzést irányított a II. osztályban Bodó István és Rozsnaki Gábor, miközben ebben a mezőnyben asszisztensként Lovas Norbert az első (8), mögötte Szigetvári Zsolt, Kincses Dániel, Németh Márk, Pásztory Krisztián, Terjék Balázs és Orovecz Tamás hét-hét párharcon volt jelen. Ebben a sorban Sohajda László, Csathó Zsolt és Derda Dominik (6–6) tartozik az élbolyhoz.

Az asszisztens Lovas Norbert 17 meccsen lengetett (balról Lovas Norbert) Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Csak a megyei III.-as bíráskodást figyelembe véve Rácz Károly a listavezető. A rutinos bíró hétszer fújta a sípot a legalacsonyabb osztályban, ahol tizenketten mondhatják el magáról, hogy ők csak itt ténykedtek bíróként. A III. osztályban a legtöbb asszisztensi feladat (11) Birtalan Ákosnak jutott. Czipó Ákos és Vas Tibor Endre kilenc-kilenc, Ivády Róbert nyolc, Mészáros L. Patrik, Molnár Máté, Palásti Krisztián és Sugár Péter hét-hét meccsen lengetett.

És a végére hagytuk a két abszolút elsőt. Játékvezetőként Rozsnaki Gábor mutatója (hat megyei I.-es meccs, hat megyei II.-es, három megyei III.-as) a legjobb, míg asszisztensként Lovas Norbert számai (7, 8, 2) tekinthető a legelőkelőbbnek. Igaz, ezek az adatok egyelőre nem végeredmények, mindössze a jelen állapotot tükrözik.

Amennyiben folytatódik a bajnokság és jönnek a meccsek, gyarapodnak a feladatok, ám arra is mutatkozik esély, hogy bármennyire is melegszik az idő, itt „befagy” a szezon, és elmondhatjuk: ezt már fújhatjuk, miközben a játékvezetők ezt már a legkevésbé sem tehetik...

A kiscsoportos edzés is tiltott

A Magyar Labdarúgó-szövetség iránymutatásához alkalmazkodva a játékvezetői továbbképzéseket felfüggesztettük – közölte az MLSZ Heves megyei Játékvezető Bizottságának elnöke, Kelemen Attila. – Az edzések egyéni módon történnek, a kiscsoportos tréningek sem engedélyezettek. A hozzánk eljutott információk alapján az tűnik bizonyosnak, ha lecseng a járvány és a veszélyhelyzet miatt érvényben lévő korlátozásokat megszüntetik, akkortól számítva még három hétnek kell eltelni, hogy folytatódhasson a bajnokság, vagy legyenek újra mérkőzések. A csapatoknak ennyi idő áll majd rendelkezésre a felkészülésre, ezzel együtt a játékvezetőknek is lehetőség lesz a „finomabb hangolásra”. Sajnálatos módon az alaptanfolyamunkon részt vett 19 fő éppen azon a hétvégén vizsgázott volna, amikor a kormányrendelet megtiltott mindenfajta sportrendezvényt. Ők a gyakorlati vizsgán megfeleltek, azonban az írásbeli és a szóbeli teszt az említett korlátozás miatt elmaradt.

 

Kelemen Attila, a JB elnöke Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában