röplabda

2020.05.19. 19:10

Testvérpár indította útjára a kitüntetett egri testnevelő-edzőt

Edző az edzőről, avagy ő gyakorolta rám a legnagyobb hatást című sorozatunkban az egri Juhászné Tóth Máriáról többek között azt tudtuk meg: nem titkoltan a legszebb éveit éli.

S. K.

Juhászné Tóth Mária Archív fotó: Lénárt Márton

A sportág alapjait Molnár Endrétől sajátította el, míg az általánosságban vett sportszeretetet Molnár Erika testnevelőtanárnak köszönheti. A két említett pedagógussal történt találkozás nagyjából azonos időszakra tehető, Juhászné Tóth Mária arra azonban csak később eszmélt, hogy Erika Endre húga.

– Tizennégy éves voltam, a gimnáziumi évek előtt álltam, amikor az utcán sétálva egy férfi megállított, hogy lenne-e kedvem röplabdázni – idézte fel Juhászné Tóth Mária. – Végül azzal a feltétellel mondtam igent, hogy magammal vinném a barátnőmet is. Így kerültem az akkoriban Kasziba István fémjelezte extraligás egri együttes utánpótlásába, ahol Fekete Krisztával és Kurucz Mónival tanulhattam a sportágat. Szerelem első látásra, leginkább így jellemezhető a sportághoz fűződő viszonyom, a szorgalmamnak köszönhetően pedig gyorsan utolértem a társaimat. Mondhatni, álomszerűen indult a pályafutásom.

– Endréhez hasonlóan Erika is meghatározó személyisége volt a kamaszkoromnak – folytatta Juhászné. – Nemes egyszerűséggel rám ragasztotta a sportszeretetet, az ő indíttatására választottam a testnevelőtanári pályát. A főiskolai évek alatt is abból éltem, amit ő megtanított.

Utolsó éves főiskolásként egy évet Németországban töltött, ahol a röplabda mellett a nyelvtanulás került a középpontba. Hazatérve Novák Gyula és Körösfői László hívására Gödöllőre igazolt.

– A civil állás mellett röplabdáztam – osztotta meg Tóth Mária. – Hét évet játszottam a GRC-ben, amellyel az NB II.-ből az Extraligáig jutottunk. Visszatérve Egerbe Sulyok István keresett meg, hogy szerepeljek az általa edzett Agria RC együttesében, amely azok után alakult, hogy a korábban bajnoki címek sorát felvonultató Kasziba-gárda a megszűnés sorsára jutott. Eközben a TF-en edzői végzettséget is szereztem, majd Sulyok Pista távozása után 2002-től 2013-ig – rövidebb szülési szabadságokkal megszakítva – játékos-edzőként tevékenykedtem. A legnagyobb siker a 2006-os évhez köthető, amikor ezüstérmesként zártunk az NB I.-ben. Egy hajszál választott el bennünket az élvonalnak számító Extraligába való feljutástól.

– Az edzőségem idején évről évre építkeztünk, de az utolsó éveimben már érezhető volt, hogy nincs meg a játékosokban a kellő elhivatottság – világított rá a megszűnés előtti időszakra Juhászné. – Harmincas éveim végén nagyobb alázattal dolgoztam a pályán, mint egy-két húszéves tanítványom. Ebből lett elegem.

Edzőként a megfontolt, higgadt szakemberek közé tartozik, ami szerinte sokkal célravezetőbb, mint azonnal ostorozni a gyereket.

– Abból lehet igazán jó edző, aki játékosként is sokat megélt a pályán – magyarázta.

– Minél gazdagabb pályafutás áll az ember háta mögött, annál könnyebben old meg helyzeteket. Igyekszem folyamatos kapcsolatban lenni a tanítványokkal, s ha rászolgálnak, nem fukarkodom a dicsérettel. A példamutatás mellett leginkább ez az ösztönző.

Edzői filozófiáját manapság az Egri Városi Sportiskola vezetőedzőjeként és az egri Pásztorvölgyi iskola testnevelő­tanáraként kamatoztatja.

Juhászné Tóth Mária Archív fotó: Lénárt Márton

– Öt éve vagyok a Pásztorvölgyiben, s ki merem jelenteni, a legszebb napjaimat élem – folytatta. – Szinte minden korosztályban vannak csapataim, amelyekkel rendszeres résztvevői vagyunk a Diákolimpia országos elődöntőinek, a döntőbe háromszor is eljutottunk. Nagyon szeretek velük dolgozni, az elvégzett munka évről évre kamatozik. Az EVSI-ben nyolc edző munkáját koordinálom, miközben az U15-ös és az U17-es csapatot vezetem. Nagyon rosszkor jött a járvány, mert több csapattal fényes siker küszöbén álltunk. Hogy később vállalnék-e feladatot felnőttcsapatnál? A mostani munkám szinte az egész napomat kiteszi, s minden energiámat leköti. Ez a gondolat egyelőre nem foglalkoztat.

Juhászné Tóth Mária nemrégiben az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) jóvoltából, a Magyar Sport Napjához kötődően a sportágban tanítványaival elért kiemelkedő eredményének, valamint kitartó, színvonalas és lelkes munkájának elismeréseként Kerezsi Endre-díjban részesült.

– Rendkívül meghatódtam, amikor kézhez vettem Szabó Tünde sportért felelős államtitkár levelét. Az ünnepélyes díjátadóra a járványhelyzet miatt még nem kerülhetett sor, ettől függetlenül óriási megtiszteltetésnek tartom a kitüntető figyelmet – zárta szavait Juhászné Tóth Mária.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában