jegyzet

2019.04.13. 06:30

Keserves jubileum

Ch. Gáll András

Tegnap a Videoton Oktatási Központ Berényi úti csarnokában nosztalgiameccset rendeztek, az Albacomp 1998 és 2000 között Farkas Sándor irányításával három aranyérmet szerző férfi kosarasai léptek parkettra, Dávid Kornél, Halm Rolland, sőt még Lance Blanks is pattogtatta a labdát a legendák között, utóbbi vette a fáradságot, és visszatért az Egyesült Államokból régi sikerei színhelyére.

Az ezredfordulón nem akadt jobb kosárcsapat széles e hazában az albásoknál, még a szupergárdát, a Danone-Honvédot is lekaszabolták a fehérvári huszárok. Sőt, a közelmúltban sem csökkent a lendület, 2013-ban és 2017-ben is csúcsra ért a csapat,

Dávidéknak és utódaiknak köszönhetően a koronázóvárost a kétezres évekre kosarasvárosként emlegették – nem is alaptalanul.

Csakhogy mostanában kiürült a kosár. Valahogy úgy, ahogy Magay Klementina énekelte az 1967-es táncdalfesztiválon. Ezekben a napokban az NB I alsóházában a kiesés elkerüléséért küzd a Jesús Ramírez edző dirigálta alakulat. A 38 éves barcelonai szakembert az U20-as csapattól rendelte fel a klubvezetés tavaly december 17-én, amikor Branislav Dzunicot a pocsék idénykezdet után menesztették, az egyik amerikai játékost, Jacobi Boykinst is elküldték, s helyére Martin Gilbert Zenót szerződtették. Januárban a spanyol válogatottal 2006-ban világbajnok Carlos Cabezas is megérkezett, de vele is szorított a spanyolcsizma.

Igaz, közben az Európa-kupában a négyes döntő kapujába jutott a csapat, az izraeli Holon elleni negyeddöntő visszavágóján ledolgozta 33 pontos hátrányát, végül aztán a hosszabbításban összeomlott.

Ezzel ki is húzták a dugót a léggömbből. A következő két bajnoki fordulóban a Soprontól és az Atomerőműtől súlyos vereséget szenvedett az Alba, és a 11. helyen fejezte be az alapszakaszt, szégyenszemre lecsúszott az alsóházba.

Két évvel a bajnoki cím és a Magyar Kupa elnyerése után.

Eközben a dicső elődök az Alba Regia Sportcsarnoktól pár saroknyira jubileumot ünnepeltek. A félreértések elkerülése végett: saját szervezésben. A jelenlegi klubvezetésnek olyannyira nincs köze Dávidék gálaestjéhez, hogy kínosan elhatárolódtak tőle, nehogy még véletlenül is arra gondoljunk, egy gyékényen árulnának a minapi sikeremberekkel.

A szurkolók – úgy tűnik – egyre kevésbé vállalnak közösséget a jelenlegi Albával; az alapszakasz utolsó meccsén a nézőtéren már Simon Balázs ügyvezető ellen demonstráltak. Pedig két éve, a bajnoki és kupasiker évében még istenítették az egykori válogatott irányítót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!