JEGYZET

2020.08.08. 06:30

Nem lehet előre tervezni

Pajor-Gyulai László

Nincs könnyű helyzetben az UEFA. Ha nem történik katasztrófa, a Bajnokok Ligájának és az Európa-ligának a tavalyi kiírását, ha rendhagyó módon is, de le tudja zárni, a továbbiakkal kapcsolatban azonban rengeteg kérdőjel ágaskodik előtte. Vasárnap és hétfőn már sorsolja a következő sorozatok párharcainak a párosítását, ám Európában a járványhelyzet annyira bonyolult, hogy csodának számítana, ha ezek a selejtezők zavartalanul lezajlanának.

Ennek megfelelően roppant bonyolult a rendhagyó szabályrendszer is. Nagy kérdés ugyanis, hogy melyik országból, melyik másik országba lehet szabadon utazni. Az UEFA a házigazda stadionját nevezi meg helyszínként, ám előfordulhat, hogy a korlátozások miatt ott nem lehet játszani. Ebben az esetben a hazai csapatnak az UEFA illetékességi területén belül találnia kell egy olyan helyszínt, ahova ő és a vendég csapat is beutazhat, ha erre nem képes, akkor az UEFA jelöl ki országot és stadiont, s amennyiben ezt valamelyik csapat nem fogadja el, akkor 0–3-mal kizárják. Ez vonatkozik a karanténkorlátozásokra is, tehát ha valahonnan utazva valahova, karanténba kellene vonulnia a vendég csapatnak, akkor is semleges helyszínt kell kijelölni.

Az UEFA rendelkezett a megbetegedések lehetőségével kapcsolatban is. Ha egy klub játékosának vagy képviselőjének a koronavírustesztje pozitív, a mérkőzést csak akkor nem rendezik meg, ha az adott ország hatósága az egész klubot karanténra kötelezi. A meccseket le kell játszani az eredeti időpontban, ha az érintett csapatnak van legalább tizenhárom egészséges mezőnyjátékosa és egy kapusa. Amennyiben ez nem lehetséges, el lehet halasztani a meccset (az első kört augusztus 21-éig, a másodikat szeptember 11-éig, a harmadikat szeptember 18-áig, a playoff első meccsét szeptember 25-éig, a másodikat október 1-jéig). Ellenkező esetben az érintett klub nevezheti az olyan igazolt játékosait, akik nem szerepelnek a nevezési listán és negatív teszttel rendelkeznek.

Ezek csak példák, amelyekből érződik a kényszer, ha áldozatok árán is, de menjen a futball, legyen BL, El, ne maradjanak el a Nemzetek ligája meccsei és így tovább.

Ebből az is következik, hogy a magyar válogatott az oroszok ellen mégsem itthon játszik szeptember elején, illetve a pirosnak számító Törökországba sem utazhat el, mint ahogy a kupacsapataink is kaphatnak olyan ellenfeleket, amelyekkel csak semleges területen csaphatnak össze. Magyarán, szinte lehetetlen előre tervezni, de ezzel március óta aligha mondunk újat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!