Jegyzet

2022.03.03. 06:30

Gát fölött

Bódi Csaba

Mi más lehetne egy dobogón álló, sikert elért sportoló, mint egészséges? Kicsattanó erő, remek forma, pazar fizikum. Irigylésre méltó tényezők, sok munka árán elért külső mögött rejlő, mindent átható győzni akarással, nagy szívvel és kikezdhetetlen lélekkel. A bajnokoknak muszáj különlegesnek lenniük, mert ők valamiben többek, jobbak, mint a társaik. Közéjük tartozik Baji Balázs is. A világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó 2009 és 2021 között tartott, kilenc bajnoki címet felvonultató egyed­uralmát csak három alkalommal sikerült megtörni. A 2010-es évben Kiss Dániel, 2019-ben és 2020-ban pedig Szűcs Valdó végzett az élen az atléták fedett pályás országos bajnokságának 60 méteres gátfutószámában. Baji tavaly zárt utoljára első helyezettként, majd 2021 szeptemberében bejelentette a visszavonulását, kinyitva a kaput a trónkövetelőknek.

 

Szeles Bálint jól tudja, milyen Baji és Szűcs társaságában versenyezni, és – kikapni tőlük. A sportolóban alapból meglévő győzelemre törekvésen túl hajtó­erőnek nem is kell több. Megelőzni azt, aki előtte jár. Az idei nyíregyházi ob-n sem Baji, sem Szűcs nem tornyosult vetélytárs­ként Szeles előtt. Az egri sprintert mégsem az repítette, hogy az addigi riválisok hiányoztak. Nem sokkal korábban ugyanis a Magyar Atlétikai Szövetség, a MASZ nyílt versenyén 7,69 másodperces idővel teljesítette a belgrádi vb nevezési szintjét, így, bár esélyesként állt rajthoz, nem nyomasztotta teher. Az eredmény ismert: 2022-es gátfutóbajnokként Szeles Bálint neve került a nagyságok dicsőséglistájára.

 

Ha ezt 2019 őszén mondja neki valaki... Két és fél éve ugyanis az egyik veséjét el kellett távolítani a jelenleg 23 esztendős sportolónak. Daganatos betegség támadta meg a szervezetét, kilenc kilót fogyott, a műtét nem tűrt halasztást. Utána a gyógyulásba vetett hit, a családi támogatás és az edzői bátorítás együttes erővel abba az irányba hatott, hogy igenis létezik folytatás, versenyzőként sem gát az egyetlen vese. Egy hónappal az operációt követően már napi egy óra erősítés szerepelt az atléta programjában, 2020 második felében pedig már az egyéni csúcs is összejött a Gyulai Memorialon.

 

A hétvégi ob-arany után még csak ízlelgeti az „országos bajnok vagyok” kifejezést Szeles Bálint, és a vb-n majd próbál nem izgulni, mert az idei évre kitűzött céljait már teljesítette. Ahogy mondta: a többi jutalom. Élete legfontosabb versenyének győztese jól tudja, mi az egészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!