Jegyzet

2023.01.26. 06:30

Tud-e a bíró focizni?

Novák Miklós

Rögtön a tavaszi szezon első mérkőzése heves indulatokat kavart a labdarúgó NB I-ben. A második fordulóból elhalasztott ZTE–Ferencváros mérkőzés 17. percében a vendégek büntetőhöz jutottak, amiért Szendrei fölöslegesen buktatta Botkát. A tizenegyes jogosságához persze kétség sem fért. Az már annál inkább vitára ingerlő, ami ezután történt.

Marquinhos végezte el a büntetőt. Amikor a rúgás előtt kitámasztott a bal lábával, elcsúszott. Ennek ellenére jobbal el tudta rúgni a labdát, ami különös ívben a jobb felsőbe hullott, úgy, hogy Demjén kapus balra vetődött. A hálóőr egyből reklamált, méghozzá nem alaptalanul. Ugyanis fennáll a gyanú, Marquinhos úgy találta el a labdát, hogy az megpattant a kitámasztó bal lábán, s így perdült a hálóba. Ha így volt, akkor a gól szabálytalan, hiszen 11-esnél a labda csak ez egyik lábat érintheti.

Az esetet hosszasan ellen­őrizték a VAR-szobában, végül – a zalaegerszegiek hiába reklamáltak – megadták. A találkozó után a heves vérmérsékletéről már ferencvárosi korszakában megismert hazai edző, Ricardo Moniz persze nem hagyta szó nélkül az esetet. „A VAR miért nem hozta meg a helyes döntést? A bírók a Ferencvárosnak ítélnek, vagy valóban semlegesek?”– fakadt ki a ZTE edzője összeesküvés-elmélet után kiáltva.

Érdemes idézni Horváth Zsolt, az M4 Sport csatorna szakértőjének véleményét is. „Nem megbántva senkit sem, az ítélet egyértelművé tette azt, hogy füves pályán a VAR-szobában ülő játékvezetők közül soha senki nem focizott még, mert ha focizott volna vizes, füves pályán, akkor pontosan tudná, hogy ezt az ívet a labda sehogyan máshogy nem tudja leírni, mert ha így elcsúszol a bal lábaddal, és így alárúgsz a labdának ilyen erővel, az magasan elhagyta volna a felső lécet”– mondta határozottan a többnyire roppant diplomatikus (civilben amúgy ügyvéd) Horváth Zsolt a stúdióban. Legalább ilyen beszédes volt, hogy közben a mellette ülő korábbi szövetségi kapitány, Bozsik Péter mosolyogva bólogatott.

Ahhoz, hogy meg tudjam ítélni, finom-e az omlett, nem kell tudnom, hogyan készítik el – idézhetnénk a G. B. Shaw-nak tulajdonított szálló­igét. 

Szükséges-e, hogy a bírók tudjanak focizni, hogy – sarkítsuk tovább – életükben legalább egyszer fussanak neki a büntetőnek vizes, csúszós füvön? 

Nem árt, de persze nem is kötelező. Fontos döntésekhez jobb, ha a csalhatatlan technológiára hagyatkozunk, mint az érzéseinkre. S persze legyünk bátrak beismerni emberi tévedéseinket. Ezért azt kérném tisztelettel, tessék azt a felvételt megcáfolhatatlanul kielemezni. Már csak Ricardo Moniz nyugalma érdekében is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!