nem lehet meghátrálni

2018.03.29. 08:54

Szijjártó Péter: a biztonság megőrzése a tét

Ha kormányváltás lesz, akkor bevándorlás is lesz.

Forrás: ECHO TV

Magyarország mindaddig ellenezni fogja az ENSZ migrációs csomagját, amíg a magyar kormány 12 pontos javaslatát bele nem foglalják – mondta Szijjártó Péter az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A külügyminiszter elmondta: a magyar kormány elkötelezett a megegyezésre mind az Európai Unióval, mind az ENSZ-szel, amennyiben nyitottak a magyar javaslatokra, ezért sem állt fel eddig a tárgyalóasztaltól. Ugyanakkor figyelmeztetett, április 8-án erről is szavaznak a magyar állampolgárok.

Másfél hét múlva választ az ország, Szijjártó Péter szerint a tét a biztonság megőrzése. A V4-ekről úgy vélekedik, az Európai Unió legszorosabb és leghatékonyabb együttműködése. A szlovák válság után sem gondolja úgy a magyar külgazdasági és külügyminiszter, hogy lesz elmozdulás a bevándorlás és a kvóták tekintetében.

Orbán Viktor szerint júniusra várható egy közös uniós álláspont a bevándorlást illetően. Szijjártó Péter szerint az biztos, hogy Brüsszelnek sürgős a dolog, hiszen július elsejétől osztrák elnöksége lesz az uniónak. A jelenlegi osztrák kormány radikálisan bevándorlásellenes, ezért Brüsszel nem számíthat az osztrákokra a kötelező betelepítési kvótát illetően, ezért próbálják júniusig átnyomni.

Ha itt április 8-a után olyan kormány lesz, amely nem fog tiltakozni a kötelező betelepítési kvóta ellen, akkor azt nyugodtan könyveljük el, hogy június végére az Európai Unió el fogja fogadtatni különböző jogi machinációkkal a kvótát, valamint el fogják érni azt, hogy már most biankó csekket állítsanak ki az Európai Bizottságnak arra, hogy decemberben a ki tudja milyen tartalmú globális migrációs csomagot az ENSZ kormányközi konferenciáján aláírják – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette: az ENSZ közgyűlés elnökének is világosan elmondtam, hogy mindaddig Magyarország ellenezni, blokkolni fog minden migrációs csomagról való kezdeményezést, ameddig a magyar kormány 12 pontja nem kerül bele.

Korábban mérlegeltük a tárgyalásból való kilépés következményeit az Egyesült Államokhoz hasonlóan, akik már az elején felálltak, mert úgy vélték, ez egy szélsőségesen migrációpárti dokumentum – fűzte hozzá.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ECHO TV Napi aktuális című műsorában

Forrás: ECHO TV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában